ÖBP puan hesaplama 2021! DGS kaç net kaç puan yapar? DGS zor muydu, kolay mıydı? 2021 sınav yorumları!

DGS puan hesaplama nasıl yapılır? Sorusu gündemde merak edilen konular arasında yer aldı. Bugün ÖSYM'nin düzenlediği 2021 DGS sınavı yapıldı. Bu bağlamda önlisans bölümlerinden lisans bölümlerine geçiş için gerekli bir sınav olan DGS'ye giriş yapan adaylar, sınavdan sonra kaç puan aldığını hesaplamaya başladı. DGS kaç net kaç puan yapar? DGS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? İşte tüm merak edilenler...

Giriş Tarihi :11 Temmuz 2021 , 12:38 Güncelleme Tarihi :11 Temmuz 2021 , 12:42
ÖBP puan hesaplama 2021! DGS kaç net kaç puan yapar? DGS zor muydu, kolay mıydı? 2021 sınav yorumları!

İÇİNDEKİLER

DGS kaç net kaç puan yapar? Sorusu sınava katılan öğrenciler tarafından merak edilerek araştırılıyor. DGS sınavı bugün (11 Temmuz 2021 Pazar günü) saat 10.15'te başladı. 2 yıllık üniversiteden 4 yıllık üniversiteye geçiş yapmak isteyen öğrenci adayları DGS sınavında ter döktü. Adayların sözel ve sayısal standart puanları ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak yerleştirmede esas alınacak DGS puanları ortaya çıkacak. Peki, DGS soruları puan hesaplama nasıl yapılır? DGS soruları kaç net kaç puan yapar? DGS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? İşte konu hakkında detaylı bilgiler!

DGS KAÇ NET KAÇ PUAN YAPAR?

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek.

Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür).

2021 DGS ÖNLİSANS BAŞARI PUANI (ÖBP) HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

DGS'de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır.

50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir.

DGS SINAVDA KAÇ SORU SORULACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte 120 soru yer alacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacak.

DGS PUANINA OKUL PUANI EKLENİYOR MU?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS'ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS'ye girebilirsiniz.

Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS'ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.