Muharremin 10. günü ne zaman 2021? Aşure Günü hangi tarihte idrak edilecek? Yapılacak ibadetler…

Gündemde yoğun bir şekilde Muharremin 10. günü ne zaman 2021? Sorusunun yanıtı araştırılır oldu. Toplumumuzda büyük önemi bulunan, paylaşma ve beraberliği ifade eden Aşure Günü için az bir zamana kala vatandaşlar tarih bilgisini araştırmaya başaldı. Muharremin 10. Günü Aşure Günü olarak idrak ediliyor ve doyurucu, sağlıklı lezzet aşure yapılarak komşulara dağıtılıyor. Peki Aşure Günü hangi tarihte idrak edilecek? Yapılacak ibadetler neler?

Giriş Tarihi :14 Ağustos 2021 , 19:08 Güncelleme Tarihi :14 Ağustos 2021 , 19:08
Muharremin 10. günü ne zaman 2021? Aşure Günü hangi tarihte idrak edilecek? Yapılacak ibadetler…

Muharremin 10. günü ne zaman 2021? Aşure Günü hangi tarihte idrak edilecek? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Hicri yılbaşı olarak bilinen Muharrem ayı 9 Ağustos'ta başladı, peki ne zaman bitecek? Muharrem ayında yapılması gereken ibadetler neler? Faziletleri Müslüman alemi tarafından merak ediliyor. İşte tüm bilgiler…

MUHARREMİN 10. GÜNÜ NE ZAMAN?

Hürmet edilen anlamına gelen "Muharrem" ayı, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir. Muharrem ayı bu yıl 9 Ağustos'ta başladı. Aşure günü ise 18 Ağustos Çarşamba Günü'ne denk gelecek.

AŞURE GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Aşûrenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehitler ve salihlerin ibadetleri kadar sevaba kavuşur. (Şir'a)

Aşûre günü oruç tutmak sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Aşûre günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur." [Müslim, Tirmizî, İ. Ahmed, Taberanî]

Tek başına Aşûre günü oruç tutmak mekruh olur. Muharrem ayının 9. ile 10. veya 10. ile 11. günleri tutulmalıdır.

O gün eve ufak tefek erzak alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

Çoluk çocuğunu sevindirmelidir. Hadis-i şerifte, "Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur" buyurulmuştur.

Sıla-i rahim yapılmalı. Akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.

Hadis-i şerifte, "Sıla-i rahmi terk eden, Aşûre günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur" buyuruldu. (Şir'a)

Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, "Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur." buyuruldu.

Fakir fukara sevindirilir. Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, "Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur." buyuruldu. (Şir'a)

O gün gusledenler bir sene ufak tefek hastalık görmezler.

Göze sürme çekilmelidir. Hadis-i şerifte, "Aşûre günü ismidle sürmelenen, göz ağrısı görmez" buyuruldu. (Hâkim)

Ayrıca bir âlimi ve hastayı ziyâret etmeli, yetimlerin başı sıvazlanmalıdır.

10 defa "Sübhânallahi mil'el-mizân ve müntehe'l-ılmi ve mebleğa'r-rızâ ve zinetel'arş" duası okunur.

Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekât namaz kılınır. Her rekâtta 1 Fatiha ve 50 ihlas okunur.