ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, yeni Sözcü Eadeh ile ilgili yapılan röportajı paylaştı. 2002 yılında Dışişleri Bakanlığına katıldığını dile getiren Eadeh, "Çoğunlukla Ortadoğu ve Çin'de bulundum.
Mesela Kudüs, Riyad, Beyru , Shangay ve Hong Kong'da çalıştım. Türkiye'de çalışmak benim için bir hayalin gerçekleşmesi. Birçok kez İstanbul'u turist olarak gördüm ama ilk defa Ankara'ya geldim. Zengin tarihi, gelenekleri, kültürü ve tabii ki stratejik önemi nedeniyle Türkiye'de çalışmayı her zaman istedim" ifadelerini kullandı.
Washington'dayken Türkçe dersleri aldığını söyleyen Sözcü Eadeh, "Türkçe'yi film ve dizi izleyerek daha fazla öğrendim. Arapça ve Çince de öğrendim fakat Türkçe benim için bunlardan daha bir zor dildi benim için" diye konuştu.
Filistin kökenli bir Amerikalı olduğunun altını çizen Sözcü Eadeh, "Türkiye'ye ailem ile geldim. Eşim de diplomat ve Büyükelçilik'te çalışıyor. 2 tane çocuğumuz var ve Türk okuluna gidiyorlar. İnşallah Türkçeleri benimkinden daha iyi olacak. ABD'de çok Türk arkadaşım var ve hayatım boyunca Türk yemekleri yedim. Filistin ve Türk yemekleri birbirine benziyor. Mesela mantı ama isim farklı. Filistin'de biz shish barak diyoruz ya da künefe. Çocuklarım künefeyi en iyi benim yaptığımı söylüyor" dedi.
"Türkler'de aile, saygı ve değerler çok önemli" diyen Sözcü Eadeh, "Türkiye'de kendimi çok rahat hissediyorum. Vallahi muhteşem. Köklü bir tarih, zengin bir kültür ve samimi insanlar" şeklinde konuştu.
GERÇEKTE JULIE EADEH KİMDİR?
Julie Eadeh'ın kendini tanıttığı video sonrası kim olduğu merak edilirken ortaya çıkan fotoğraflar aslında bahsettiği gibi gittiği ülkelerin kültürünü sevdiği için değil onlara karşı kullanmak için öğrendiğini ortaya koyuyor.
HONG KONG SİCİLİ ORTAYA ÇIKTI
Hong Kong'da 2019'da mahkumların iadesini öngören yeni yasayla ilgili protesto gösterileri Haziran ayında başlamıştı. Nedeni, suç işlediğinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkân veren tartışmalı yasa tasarıydı.
Göstericiler hükümete yasa tasarısını çekmesi çağrısında bulunmuş, Çin'in yasal sisteminin şeffaf olmadığını savunan muhalifler, yasanın Pekin'e bireyleri 'siyasi gerekçelerle' yargılama hakkı tanıyacağını söylüyordu.
ÇİN'İN İŞLERİNE KARIŞTI
Amerikalı diplomat Julie Eadeh ile Hong Kong'takı protestocu grupların liderleri ile bir araya gelmişti. Pekin yönetimi, Hong Kong'da giderek tırmanan şiddet olayları ile ilgili "terörizm" uyarısında bulunarak ABD'yi şiddete eylemlerine destek vermekle Çin'in içişlerine karışmakla suçlamıştı.
ÇİN DIŞİŞLERİ ABD'DEN AÇIKLAMA İSTEMİŞTİ
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın Hong Kong ofisi ABD'den Komünist Parti kontrolündeki medyada ABD'li diplomatların Hong Kong'u dokuz hafta boyunca sarsan protestoların öğrenci liderleriyle temas halinde olduklarına dair haberleri açıklamasını istemişti.