Aynı zamanda BAE Türkiye'nin savunma sanayiindeki gelişim gösteren firmalarıyla yakından ilgileniyor. Sağlık sektöründeki gelişmeler de BAE'nin örnek aldığı gelişmeler arasında. Bu kapsamda Türkiye'den iş birliği talep etmeyi düşünüyorlar.
BAE her fırsatta Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini ifade ediyor. Bu kapsamda Zayed'in çantasında olası yatırımlar da olacak. Başkan Erdoğan ile bu başlıkları görüşmüş olacaklar.
Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret yaklaşık 9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Her iki ülkenin hedefi de ticaret hacmini iki katına çıkarmak olacak.
BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Bu kapsamda bir basın toplantısı da düzenlemesi bekleniyor Çarşamba günü. Ancak henüz programların saati netlik kazanmış değil. Şu an için ziyaretin resmiyet kazandığını biliyoruz.
İKİ ÜLKE DE OLUMLU
BAE ile Türkiye arasındaki soğuk ilişkiler, yaklaşık on yıldır, bazı konulardaki siyasi yorum farklılıklarından ileri geliyor; ancak iki ülkede ilişkileri düzeltme konusunda olumlu bir tavra sahip. Gelişecek yeni işbirliğinin, iki ülkenin de ekonomisine olumlu katkı yapacağı ön görülüyor.
Abu Dabi yatırımlarının 'çevrimiçi market' Getir'e, e-ticaret platformu Trendyol'a ve elektrik üretimi üzerine yoğunlaşması bekleniyor. Ankara ziyaretinde BAE, Türkiye ile daha derin ekonomik bağlar hedefliyor ve yatırımını çeşitlendirmek istiyor. Kasım sonunda Dubai'de iki ülke arasında ortak bir iş forumu da düzenlenecek ve ülkenin iş dünyası toplanacak.
GENİŞ İŞ BİRLİKLERİNE ZEMİN HAZIRLAMASI BEKLENİYOR
Yaklaşan toplantının; ülke ilişkilerini normalleştirmesine, mega projelere, farklı sektörlerden yatırımların artmasına ve geniş çaplı iş birliklerine zemin hazırlaması bekleniyor. Öte yandan Türkiye'nin yaz aylarında yaşadığı orman yangınları ve sel felaketi için de BAE'den ekonomik destek sözü geldi. Abu Dabi, felaketten etkilenen bölgelerin inşa için 9 milyon dolardan destek sözü verdi.
AÇIK BİR EKONOMİYE SAHİP TEK ARAP ÜLKESİ
Türkiye ve BAE arasındaki ilişki, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve ardından Erdoğan'ın Veliaht Prens Şeyh Muhammed bin Zayed al-Nahyan ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilerleme kaydetti.
Türkiye ve BAE arasındaki iş birliği yeni bir ekonomik dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor; çünkü BAE, Türkiye'ninki gibi açık bir ekonomiye sahip tek Arap ülkesi olarak biliniyor.
Planlanan görüşmede, sadece Türkiye ve BAE ekonomilerini ilgilendiren ekonomik atılımlar değil; bölgelerine de olumlu katkılar verecek ekonomik kararların alınabileceği konuşuluyor. Görüşmede, geniş bir bölgede istihdam yaratacak yatırımlarda masada olacak.
BAE'NİN ZİYARETİ ÖNCESİ DEİK'TEN AÇIKLAMA
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2040 programı çerçevesinde konut, ulaşım ve altyapıda ortaya çıkan fırsatları Türk iş dünyasının değerlendireceğini umduğunu belirterek, "Bunu yaparken, tüm dünyada çok başarılı projelere imza atan Türk firmalarına rekabet şartları içerisinde pozitif ayrımcılık yapılmasını arzu ediyorum." ifadesini kullandı.
DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından Dubai'de düzenlenen Birleşik Arap Emirlikleri-Türkiye İş Forumu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Açıklamada, forum açılışındaki konuşmasına yer verilen DEİK Başkanı Olpak, ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan iş forumunda, B2B görüşmeler ve toplantılar vasıtasıyla yatırım ve ticari iş birliklerine yenilerini ekleyerek, iş dünyasına yeni alanlar açacaklarını bildirdi.
Program çerçevesindeki 10. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) imza töreni vesilesiyle BAE Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ile aralarındaki mutabakat anlaşmasını genişleten bir protokole de imza atacaklarını kaydeden Olpak, şu bilgileri verdi: "Orta Doğu, Körfez ve Afrika için önemli bir ticari ortağımız BAE ile aramızda 8 milyar dolar seviyesinde bir ticaret hacmi bulunuyor. BAE'nin ithalatında aldığımız pay önceki iki yılda yüzde 1,3 seviyesindeydi. 2020'de yüzde 1,6'ya yükseldi. Ancak bu rakamın yeterli olduğunu düşünmüyorum ve en kısa zamanda dengeli bir şekilde yükseltmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunu gerçekleştirmek için liderlerimizin de desteğiyle, en büyük sorumluluk bizlere, iş dünyasına düşüyor."
İŞ BİRLİĞİNİN ARTIRILMASI TALEBİ
Nail Olpak, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini geliştirmek için yapılması gerekenlere değinerek, şu açıklamalarda bulundu: "BAE, 'Abu Dhabi Vision 2040' programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini artırmak istiyor. Burada özellikle konut, ulaşım ve altyapıda ortaya çıkan ciddi fırsatları Türk iş dünyamızın değerlendireceğini umuyor ve bunu yaparken, tüm dünyada çok başarılı projelere imza atan Türk firmalarına rekabet şartları içerisinde pozitif ayrımcılık yapılmasını arzu ediyorum. Finans ve bankacılık, fintech, e-ticaret, enerji ve yenilenebilir enerji, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, ileri teknoloji ve inovasyon, turizm ve lojistik alanlarında iş birliğini çok daha hızlı ve fazla artırmamız gerektiğine ve bunun mümkün olduğuna inanıyorum."
Olpak, Türkiye'de faaliyet gösteren 547 BAE sermayeli şirketin Türkiye'ye yatırım stokunun 4,8 milyar dolar civarında olduğunu kaydederek, bunun artırılmasını beklediklerini bildirdi.
İki ülke arasındaki iş birliğinin artırılması çağrısında bulunan Olpak, "BAE ile başta Afrika olmak üzere 3. ülkelerde iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu da özellikle ifade etmek istiyorum. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki dostlarımızla aramızdaki yakınlıktan aldığımız destekle, karşılıklı ticaret ve yatırımlarımızı güçlendirmek için daha fazla çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.