Başkan Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından ekonomik tedbirlerle ilgili yapmış olduğu açıklamanın ardından 18 TL'yi gören dolar kuru hızla düşerek 12 TL'nin altına geriledi.
DOLAR ZAMMI YAPANLARDAN İNDİRİM BEKLENİYOR
Doların her yükselişinde fırsatçılar sahneye çıkarak zam üstüne zam yapmışlardı. Fiyat artışlarını takip edemeyen vatandaş artık isyan etme noktasına geldi.
Kur artışını bahane edenler her geçen gün zamlı ürün satmaya devam ederken, gıdadan teknolojiye hazır giyime kadar artış gösteren ürünlerde doların düşüşüyle birlikte bir indirim gelecek mi merak ediliyor.
RAFLARDA HER GÜN FİYATLAR DEĞİŞİYOR
Kurdaki yükselişi fırsat bilenler gıda ve temel ihtiyaçlarda raflar her gün zamlanan fiyatlar ile değişmeye başladı. Haber 7'de yer alan habere göre, En çok dikkat çeken ürünlerin başında tuvalet kağıdı ve kağıt havlu oldu. Neredeyse yüzde 40'a varan zamlar yapıldı. 6'lı kağıt havlunun fiyatı 25.75 TL'den 53.90 TL'ye, 24'lü tuvalet kağıdının fiyatı 66.90 TL'den 90.25 TL'ye, 32'li tuvalet kağıdının fiyatı ise 97.50 TL'den 131.50 TL'ye yükseldi.
Meyve fiyatları yüzde 83 artarken yağ fiyatları yüzde 50 zamlanan ürünler arasında yerini aldı.
BEBEK GIDA VE BAKIM ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK ZAM YAPILDI
Bebek bakım ürünlerine neredeyse bir yıl içerisinde rekor zamlar geldi. Bu zam oranları yüzde 140'lara ulaştı. Vatandaşı isyan etme derecesine getiren zamlardan nasibini alan bir diğer ürün ise bebek bezi fiyatları oldu. Yüzde 50 zam alan bebek bezi ürünleri Aralık ayı başında 200 TL'ye satılırken şimdilerde 400 TL'ye satılıyor.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDE ARTIŞ OLDU
Doların yükselişiyle beraber Apple bir ay içerisinde ürünlerine iki kere zam yaparak kılıf gibi küçük ürünlerinin bile fiyatlarında ciddi artış oldu. İkinci zam ile birlikte iPhone 13 Pro Max'in 1TB'lık versiyonu 40 bin TL'nin üzerine çıkmıştı.
Telefonun yanında bilgisayar zamları da dikkat çekti. Dolar artışında bilgisayarlar fiyatlarında da yüzde 20'lerde artış oldu.
BEYAZ EŞYALAR ZAMLARDAN ETKİLENENLERDEN
Zamlarıyla en çok dikkat çeken bir diğer ürün kalemi de beyaz eşyalar oldu. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, küçük ev aletleri ve klima gibi ürünler yüzde 27'lerde zam oranlarına ulaştı.
TEKSTİL ÜRÜNLERİ YÜZDE 40 ZAMLANDI
Doların yükselmesini fırsat bilen bazı tekstil firmaları yüzde 40 zam ile satış yapmaya başladı. 100 TL'ye alınan ürün bir gün de 140 TL'ye satılmaya başladı. Kurun olağan üstü artışını bahane eden firmalar yaşanan kur düşüşünde sessizliklerini koruyorlar.
İTO BAŞKANI'NDAN FLAŞ ÇAĞRI
Öte yandan İTO Başkanı Avdagiç fahiş fiyatlar hakkında çağrıda bulundu. Avdagiç, "Fiyatlar roket hızında çıkıp paraşüt hızında inmemeli. Üyelerimize açık çağrıda bulunuyorum; fiyatlara acilen güncelleme yapılmalı" dedi.
Avdagiç, Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı tanıtım toplantısı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, döviz kurunun fiyatlar üzerinde kaçınılmaz bir etkisi olduğunu belirterek, "Dolayısıyla döviz kurları yukarı doğru, öngörülerin üzerinde hızlı bir şekilde çıktığı zaman hem döviz kurlarının hızlı bir şekilde yükselmesine hem de oluşabilecek olası öngörülmeyen yükselmelerle ilgili risk puanları da eklenerek fiyatların bazı kalemlerde döviz artış oranlarının da üzerinde arttığını gözlemledik." ifadelerini kullandı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabine Toplantısı'nın ardından kamuoyuna duyurduğu finansal alternatifler ve ekonomik tedbirlere bağlı olarak döviz kurunun çok hızlı bir şekilde, olması gereken seviyelere yakın bir yere kadar düştüğünü ifade eden Avdagiç, şöyle devam etti:
"Bütün bu spekülatif, manipülatif artışlar bir kenara konuldu ve böylece yeni bir döneme geçtik. Dolayısıyla buna bağlı olarak, tüm iş dünyasının fiyatlarını hızlı bir şekilde güncelleyeceğini öngörüyoruz. Yani burada kesinlikle şuna tahammülümüz yok, fiyatlar roket hızında çıkıp paraşüt hızında inmemeli. Dolayısıyla ben buradan temsil ettiğim İstanbul iş dünyasına açık çağrıda bulunuyorum. Döviz fiyatlarında bu ortaya çıkan hızlı düzeltmeye bağlı olarak, fiyatların da çok hızlı ve etkin bir şekilde güncellenmesi gerekiyor. Bu arada stok maliyetleri ve diğer bazı arızi durumlar dikkate alınarak değil, fiili, şu anda oluşan yeni döviz kuru seviyesi dikkate alınarak yeni fiyat seviyelerinin behemehal belirlenmesi ve bunların hızlı bir şekilde uygulanmaya konması gerekiyor.
Tedarik zinciri içindeki tüm aktörlerin bu yeni duruma hızlı bir şekilde adapte olması gerektiğini dile getiren Avdagiç, "Döviz kurundaki düşüşün etkin bir şekilde, son tüketiciye yansıması için talebimizi, beklentimizi ve açık çağrımızı burada net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Türk iş dünyasında kaliteli çalışan, nitelikli çalışan çok sayıda firma var. İstanbul iş dünyasında bu konuda öncü bir şehirdir. Ticaretin önemli bir kısmının döndüğü yerdir. Dolayısıyla bu konuda da gerekli adımların çok seri bir şekilde atılacağı ve bunun neticelerinin ortaya çıkacağı ile ilgili inancımı da sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbul iş dünyasının fiyatlama süreçlerini bir an önce realize etmesi için açık çağrı yapıyorum." diye konuştu.