TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki iki ayrı fezleke konusunda, "Karma Komisyon, yaklaşık 1,5-2 ay içinde çalışmalarını tamamlayacak ve kararını raporla kamuoyuna açıklayacak." dedi.
Bozdağ başkanlığında toplanan Karma Komisyon, öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan HDP'li Güzel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla düzenlenen iki ayrı yasama dokunulmazlığı dosyasını ele aldı.
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bozdağ, iki fezlekenin de aynı milletvekiliyle ilgili olması, aralarındaki irtibat ve dosya azlığı da göz önünde bulundurularak, Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar verildiğini söyledi.
Bozdağ, Bağımsız Milletvekili Tuma Çelik'in, dokunulmazlığının kaldırılması sürecinde de Hazırlık Komisyonu kurulduğunu hatırlattı.
Hazırlık Komisyonu'nun 5 üyeden oluştuğunu, komisyona seçilen üyelerin, siyasi partilerin TBMM'deki temsil oranlarına göre belirlendiğini anlatan Bozdağ, AK Parti Grubu'na 3, CHP ve HDP'ye birer üye düştüğünü kaydetti.
Hazırlık Komisyonu üyelerinin Karma Komisyon Başkanı'nın çektiği kurayla belirlendiğini belirten Bozdağ, kura sonucuna göre AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki'nin, komisyona üye seçildiğini bildirdi.
TBMM İçtüzüğü'ne göre, hazırlık komisyonuna en geç bir ay içinde raporunu sunmasının önerildiğini ifade eden Bozdağ, "Hazırlık Komisyonu'nun, ihtiyaç duyması halinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla, ilgili kişilerle yazışma yapmasına; oradan gelecek bilgi, belge ve ek dosyaların değerlendirmelerde gözetilmesine ve raporun en geç 1 ay içinde Karma Komisyon Başkanlığına sunulmasına karar verildi." diye konuştu.
Bozdağ, Hazırlık Komisyonu'nun görevinin, Karma Komisyon Başkanı'nın yazılı tebliğiyle başlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Yazılı tebliğimizi birazdan yapacağız. Hazırlık Komisyonu muhtemelen ilk toplantısını bugün saat 17.00'de yapacak, komisyon başkanı ve sözcüsünü seçerek görevine başlayacak. Komisyonun en geç 1 aylık görev süresi bu toplantıdan itibaren başlayacak. Ona göre kalan 1 aylık sürede de Karma Komisyon toplanarak Hazırlık Komisyonu raporlarını ayrı ayrı görüşecek, müzakere edecek ve karara bağlayacak. Her iki ayrı dosyada, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kaldırılmamasına karar verecek. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, isterse hazırlık komisyonunda, hazırlık komisyonunun raporunu sunmasının ardından Karma Komisyon'da ve Genel Kurul'da kendini yazılı veya sözlü olarak savunabileceği gibi herhangi bir milletvekili de Güzel'i savunma hakkına sahip. Son söz her zaman savunmanın."
Karma Komisyonun, bu süreç içinde savunma hukukuna dikkat ettiğini ve edeceğini belirten Bozdağ, bundan sonraki süreçlerde de hem hakkında fezlekeler bulunan milletvekiline savunma hakkı için gerekli yasal ve makul süreleri vermek hem de milletvekillerinin dosyaları sağlıklı incelemesine fırsat vermek için azami dikkati göstereceklerini dile getirdi.
1,5-2 AY İÇİNDE ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYACAK
Bekir Bozdağ, "Öyle umuyorum ki Karma Komisyon yaklaşık 1,5-2 ay içinde çalışmalarını tamamlayacak ve kararını raporla kamuoyuna açıklayacak. Çalışmalarımız bugün bu çerçevede sona erdi. Gerisini hep beraber takip edeceğiz." sözlerini sarf etti.
ŞENTOP: ASLA KABUL EDİLEMEZ!
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Birleşik Arap Emirlikleri'nde önemli açıklamalarda bulundu.Adıyaman'da 2017'de etkisiz hale getirilen PKK'lı Volkan Bora ile fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili soruya yanıt veren Şentop, "Terörle ilişki asla kabul edilebilen bir durum değildir" dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel için Karma Komisyon toplandı. Bu konuya ilişkin sorulan soruya cevap veren Şentop, "TBMM'de 1500 civarıdan dosya var. Tabi bunların içinde iç tüzük çerçevesinde hareket etme yetkisi, Karma Komisyon'a ait. Meclis Başkanlığı gelen dosyaları Karma Komisyona devrediyor. Karma Komisyon kendi gündemi dahilinde karar alabiliyor. İç tüzüğe ilişkin komisyon kurulması bir mecburiyet. Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili önce bir hazırlık çalışması oluyor. Onun çalışması üzerine Karma Komisyon yeniden bir görüşme yapıyor. Bu süreç iç tüzükteki kendi takvimine göre ilerliyor. Bunun dışındaki hususlar ile ilgili Karma Komisyon ile ilgili bir şey söylemeyi ben doğru bulmuyorum. " açıklamasını yaptı.
TERÖRLE ARALARINA MESAFE KOYMALILAR
Şentop "Terörle ilişkili dosyaların ayrılması iddiasına ilişkin, TBMM ve milletimizi rahatsız eden olaylar, ithamlar söz konusu. Bunlarla ilgili de Karma Komisyon harekete geçmesi gerekir. Buna imkan veren kriterler var. Ben terörün bir yöntem olmadığını, siyaset ile terör arasına bir mesafe konulması gerektiğini söylüyorum. Siyaset yapanların terörle bağlantılı söylemler içinde olması kabul edilebilen bir durum değil. Böyle durumlar için TBMM mevzuatında anayasa ve iç tüzükte gerekli hükümler var. Dokunulmazlığın kaldırılması gibi durumlar da var. Bu konuda gerekli değerlendireleri yapmak TBMM'nin vehametine temsil etmiş olduğu tarihi kimliğe aykırı olan durumlara karşı tavrını belirlemesi lazım." dedi.