2023 seçimlerine giden süreçte Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına bir rakip çıkaramayan muhalefet kendi içindeki krizlerle boğuşurken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine 6 muhalefet partisi genel başkanı buluştu.
Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Tesisleri'nde çalışma yemeğinde bir araya geldi.
6 BENZEMEZ AYNI MASADA
Kamuoyunda "6 benzemez" olarak bilinen 6 partinin katılımı ile gerçekleştirilen çalışma yemeğinde "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" çalışması masaya yatırılarak son şekli verildi.
Yemekte, genel başkanların çalışmanın tek bir metin haline getirilmesi ve kamuoyuna açıklanması öncesi yol haritasını belirlemek için de görüş alış-verişinde bulundukları öğrenildi.
İTTİFAKIN ADI DEĞİŞSİN
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen buluşmada, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, Millet İttifakı'nın adının değiştirilmesi, muhafazakar partilerin ittifak içinde kalacak şekilde ayrıca yeni bir ittifak kurması ile partilere eşit milletvekili dağılımı gibi konuların gündeme getirdiği öğrenildi.
HDP NEREDE?
Toplantıya Millet ittifakı'nın gizli ortağı HDP'nin katılmaması ise dikkat çekti. CHP'nin her fırsatta destek verdiği HDP'nin toplantıya davet edilmemesinin sebebi "tabanların tepkisini çekmemek" olduğu iddia edilirken CHP'nin aynı zamadan "HDP'ye vekalet ettiği" yorumları da sosyal medyada yer aldı.
HDP'DEN MESAJ: MÜZAKERE EDERLERSE ORTAK ADAY FİKRİNE DE AÇIĞIZ AMA...
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar muhalefet partisi başkanlarının görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Sincar, "Bugün 6 muhalefet partisinin başkanları bir araya geliyor, gelsinler çok iyi yapıyorlar. Ama HDP ile müzakere yürütmeyi planına koymayan bir anlayışın Türkiye'ye nasıl bir gelecek vadettiğini de açıklaması gerekiyor. " dedi.
Sincar'ın ifadeleri şöyle:
"Diyoruz ki parlamento seçimlerine kendi ittifakımızla gireceğiz, en geniş demokrasi ittifakıyla gireceğiz. Ama cumhurbaşkanlığı seçimi için de bütün muhalefet partileriyle diyalog ve müzakere istiyoruz. Eğer muhalefet partileri bizlerle geçiş sürecini, önümüzdeki dönemin temel ilkelerini, seçime kadar olan dönemdeki haksızlıkların ve tahribatların tamiri konusunu müzakere ederlerse ortak aday fikrine de açığız. Bugün 6 muhalefet partisinin başkanları bir araya geliyor, gelsinler çok iyi yapıyorlar. Diyalog, görüşme, tartışma iyidir. Ama HDP'yi yok sayan, bu diyalogda HDP'yle ilişki kurmayı HDP'yle müzakere yürütmeyi planına koymayan bir anlayışın Türkiye'ye nasıl bir gelecek vaadettiğini de açıklaması gerekiyor. HDP'yle diyalog içinde olmak, mutabakat aramak şarttır. "
BİR AÇIKLAMA DA HÜDA KAYA'DAN
Yemeğe çağrılmayan HDP'den bir açıklama daha geldi. HDP'li Hüda Kaya sosyal medyadan muhalefet genel başkanlarının yemeğine ilişkin haberi paylaşarak yaptığı açıklamada, "Kürtsüz bir ittifak olabilir ama milletin ittifakı olamaz. Yarınlar yalnızca Türk'ü değil, bütün Türkiye'yi kucaklayan, kurucu bir ortak iradenin olacak." dedi.
ORTAK AÇIKLAMA YAPTILAR: 28 ŞUBAT'TA PAYLAŞILACAK
Yemeğin ardından 6 isimden ortak açıklama geldi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine bir araya gelen 6 muhalefet partisi genel başkanının yaptığı ortak açıklamada, "Üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık." bilgisi paylaşıldı.
İLK KAVGA OTURMA KRİZİNDE YAŞANMIŞTI
Geçtiğimiz günlerde muhalefet partileri arasında oturma kriz yaşanmıştı.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu krizi çözmek için alfabetik sıraya göre oturalım önerisinde bulunurken Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu da "Müsamere oynamıyoruz." diyerek tepki göstermişti.
İKİNCİ KAVGA İTTİFAKIN ADI
Yaşanan oturma krizinden sonra da Millet İttifakı'nın adının değiştirilmesi tartışmaları başlamıştı.
Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Millet İttifakı'nın yeniden yapılanması düşüncelerini açıklaması ve "Millet İttifakı'nın adının değiştirilmesi için konuşuyoruz." sözleri, CHP ve İyi Parti'nin tepkisine neden olmuştu.
"NASIL OTURACAKLARINA BİR TÜRLÜ KARAR VEREMİYORLAR"
Başkan Erdoğan muhalefetin yaşadığı oturma krizine dikkat çekerek açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, "Bakıyorsunuz muhalefetin tek gündemi kimin nereye hangi sırayla oturacağı. Boy sırasına göre mi, yaş sırasına göre mi, yoksa AK Parti karşısında kim daha fazla seçim kaybetmiş ona göre mi masaya oturacaklarına bir türlü karar veremiyorlar." ifadelerini kullanmıştı.