Elektrik ve doğalgaz faturaları... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez duyurdu: Ticarethanelere yeni indirim yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den A Haber ekranlarına konuk oldu. Dönmez, doğalgaz ve elektrik faturalara yönelik hangi düzenlemeler yapılacağına ilişkin bilgi verdi. Fatih Dönmez ayrıca yeni enerji projeleri ve 2023 hedeflerine ilişkin de önemli açıklamalarda bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, A Haber'de Haktan Uysal'ın enerji gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün 100 bin megavata yaklaştığını dile getiren Bakan Dönmez, kurulu güçte yüzde 21'inin Elektrik Üretim AŞ tarafından yüzde 79'unun da özel sektör tarafından üretildiğini söyledi.

Elektriğin üretim aşamasından son tüketici ulaşana kadarki yolculuğunun canlı yayında anlatan Dönmez, Türkiye'nin son yıllarda yenilenebilir enerji alanında attığı adımlardan bahsetti.

Türkiye'de 1 milyon 287 bin kilometre uzunluğunda bir elektrik hattı olduğunu belirten Dönmez, "Dünyanın etrafını 42 kez dolanacak kadar bir hattı, ağı, şebekeyi işletiyoruz. Yaklaşık 100 bin doğrudan ve dolaylı istihdamla bu şebekeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz." dedi.

"EÜAŞ FİYATLARI AŞAĞI ÇEKİYOR"
Elektrik dağıtım şirketlerinin kendi başlarına fiyat belirleyemeyeceğinin altını çizen Bakan Dönmez, "2001 yılında çıkan kanunlar var. Elektrik piyasası, doğal gaz piyasası kanunu, petrol piyasası kanunu gibi. Bu kanunlarla bu yetkiler bağımsız bir kurum olan EPDK'ya verilmiştir. Elektrik dağıtım şirketi ve tedarikçi ekstradan bir kar marjı koyamaz. Çünkü onların hepsinin ne kadar bir bedel alacağı düzenlemelerle ortaya çıkmış. Aksi bir davranış varsa da denetim mekanizması bunlar çıkar ve gereği yapılır." diye konuştu.

EÜAŞ'ın toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 21 olduğuna dikkati çeken Dönmez,

Fiyatları vatandaşımıza daha düşük bir şekilde yansıtabilmek için EÜAŞ ürettiği enerjiyi daha düşük bir fiyatta satarak nihai tüketiciyi ulaşan birim fiyatı aşağı çekmiş oluyor. Ama bunu maalesef suistimal ettiler. Bunu konuşanların ya bilgisizliğinden ya da bilgi gizlemesinden. " ifadelerini kullandı.

"ESNAFA YÖNELİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Dönmez, şu an itibariyle 1 kilovatsaat elektriğin üretim maliyetinin 150 kuruş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Birinci kademeye 1.37 TL'den satılıyor. Toptan 150 kuruş artı KDV olan bir elektrik enerjisini bunca hizmet ve maliyetlerden sonra nasıl oluyor da 1.37 TL'ye düşüyor. Normalde 2.00 TL üzerinde olacaktı. Hükümetimiz bir sübvansiyon uyguluyor."

Türkiye'nin elektriğini yarısını ithal kaynaklardan ürettiğini aktaran Dönmez, salgından sonra Türkiye'nin elektrik üretimi amacıyla ithal ettiği fosil kaynakların fiyatlarının 5-10 kat arttığını ifade etti.

Bu artışların tamamının vatandaşa yansıtılmadığına vurgu yapan Dönmez, "Gelen talepleri dikkate alarak 210 kilovatsaate çıkarmış olduk. Böylece orta gelir grubu da düşük tarifeye dahil edilmiş oldu." diye konuştu.

Ocak ayının elektrik ve doğal gazda en fazla tüketimin yapıldığı ay olduğuna işaret eden Dönmez, "Buna rağmen ocak itibariyle indirimli tarife diliminde kalan abone sayısı toplam abone sayısının yüzde 64'ü çıktı. Neredeyse 3'te 2'si hiç 210 kilovatsaati aşmadan indirimli tarafta kalmış oldu. 210 kilovatsaatlik tüketimde bugünkü rakamlarla aşağı yukarı 288 lira civarındadır." dedi.

Ticarethanelerle ilgili yeni bir çalışma hazırlığında olunduğunu belirten Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımız ticarethanelerde de mesken tarife grubuna benzer, bu tarife grubu içinde de indirimli tarife grubu çalışalım dedi. Şu anda ona çalışıyoruz. Aylık kaç kilovatsaat olacak o verileri topluyoruz biz de şimdi. Meskende birinci kademede yüzde 65'lik kısım kalıyor. Burada da yüzde 65'ini indirimli tarife grubunda karşılayacak bir çalışma yapılacak. Burada da iki kademede düşünüyoruz." diye konuştu.

VAKIF VE DERNEKLERİN FATURALARI YÜZDE 50 DÜŞECEK
Vakıf ve derneklerden gelen talepleri değerlendirdiklerine değinen Dönmez, "Türkiye'de yaklaşık 130 bin dernek ve vakıf var. Onları ticarethane grubundan mesken grubuna almış oluyoruz. Birinci kademede yarı yarıya yakın bir indirim söz konusu olacak. Cem evleri de bu uygulamayla birlikte bu tarife diliminden yararlanmış olacaklar. Bu mesken grubunda ibadethaneler vardı. Şimdi dernek, vakıf ve cem evleri gibi sivil toplum kuruluşları da bu gruba dahil edilmiş oldu" şeklinde konuştu.

Geçen yıl devletin elektrik ve doğal gazda 100 milyar liralık bir sübvansiyon yaptığını anımsatan Dönmez, bu yıl da bunun üzerinde bir rakamın sübvansiyon yapılacağını görüldüğünü ifade etti.

KİMSENİN GÖZNÜN YAŞINA BAKILMAZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Elektrik faturamı ödemeyeceğim" sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Dönmez, "Düzenlenmiş kurallar var. Ben de elektriğimi ödemesem hiç gözümün yaşına bakmaz elektrik şirketi hizmeti keser." diye cevap verdi.

Isparta'daki yoğun kış şartlarından dolayı yaşanan elektrik kesintisine ilişkin ise Dönmez, "TEDAŞ'ta burada yapılan iş ve işlemlere ilişkin afet öncesi ve sonrasında bir inceleme başlattı. Bir kusur, aksaklık varsa gereken neyse yapılacak, orada taviz veremeyiz." diye konuştu.

"ÇİFTÇİYE UZUN VADELİ, DÜŞÜK FAİZLİ BİR KREDİLENDİRME OLACAK"
Tarımsal sulamada kullanılan enerji için bir çalışma aşamasında olduklarını aktaran Dönmez, "Tarımsal sulamada biz şimdi teşvik ediyoruz, Hazine Bakanlığımızla müşterek çalıştığımız bir program var, çiftçilerimize güneş santralleri kurulumuyla ilgili uzun vadeli, düşük faizli bir kredilendirme imkanı da olacak." dedi.

Türkiye'nin doğal gazda günlük giriş kapasitesinin 360 milyon metreküpe çıkarıldığı bilgisini paylaşan Dönmez, bunu artırmak için çalışmaların da devam ettiğini aktardı.

İRAN'DAN GAZ AKIŞI YÜZDE 60 SEVİYESİNDE
Ocak ayı sonu itibariyle İran'ın teknik bir arızayı gerekçe göstererek Türkiye'ye verdiği gazı kestiğini anımsatan Dönmez, "Bunun üzerine biz ekipleri süratle gönderdik, işte burada bir istasyonda bir kaçak olduğunu ileri sürdüler, arkadaşlarımız da baktı değerlendirdi. Bir müddet daha ertelenmesini talep ettik. Onlar da kısmı gaz akışıyla bu ertelemeyi yapabileceklerini söylediler. Şu anda bizim normal akışın yüzde 60'ı seviyesinde bir gaz akışı var." şeklinde konuştu.

"KIŞI ATLATACAK KADAR GAZIMIZ VAR"
Muhalefetin depolar boştu söylemini de cevap veren Bakan Dönmez, " Depo planlamasında o ülkenin geçmiş kış şartlarına bakarak hangi saatlerde, hangi günlerde üretim için kullanılacak ona bakılır. Düşünün ki bir anda ülkede yoğun kış şartları var ve talep arttı. O talep artışını biz bu yer altı depolarından karşılıyoruz. Bizim de uzun yıllardır yaptığımız değerlendirmeler, çalışmalar, planlamalar şunu gösteriyor. Biz en çok gazı aralık, ocak, şubat ayında kullanmışız, depolara ihtiyacımız olmuş. Bu sene de yine planlandığı şekilde oldu ve ihtiyaç olduğunda sisteme bu gaz depolardan depolanmış gazı kullandık. Şu anda her iki depomuzda da bu kışı atlatacak kadar da gazımız var hiçbir sıkıntı yok." değerlendirmesinde bulundu.

"KARASU-1'DE KEŞİFLE SONUÇLANABİLİR"
Türkiye'nin Karadeniz'de 540 milyar metreküp gaz keşfettiğini anımsatan Bakan Dönmez,

"Cumhuriyetimizin 100. Yılında; 2023'te bu gazı vatandaşlarımızla buluşturacağız. Bizim yaptığımız hesaplamalar da onu gösteriyor ki maksimum üretim seviyesine çıktığımızda, ülke konutlarının ihtiyacının tamamını karşılayabilecek bir rezervimiz var." dedi.

Karadeniz'de keşif amaçlı sondaj çalışmalarının da hız kesmeden devam ettiğine vurgu yapan Dönmez, "Karasu diye isimlendirdiğimiz kuyuda keşif amaçlı arama sondajına başlamış olduk. İnşallah ümitliyiz. Bugünden bir rakam söylemek çok zor, Karasu-1 kuyusu bir keşifle sonuçlanabilir. Yani Karadeniz'i karış karış arıyoruz, varsa bulacağız diyoruz inşallah." diye konuştu.

Dönmez, Türkiye'nin bu alanda çok ciddi tecrübe kazandığına işaret ederek, "Komşu ülkelerden iş birliği yapma noktasında benzer talepler geliyor. Sadece komşu ülkelerden değil Afrika'dan, Asya'dan da yine bu çalışmaları birlikte yapalım diye teklifler geliyor. Biz Sayın Cumhurbaşkanımız da koyduğu hedefe ulaşmak için bütün filomuzla, gücümüzle buradayız. İnşallah bir mani keder olmazsa da 2023'te bu gazı halkımızla buluşturacağız. Böylece hem halkımız kazanmış olacak, hem devletimiz kazanacak." ifadelerini kullandı.

"YAKIN ZAMANDA TPAO ULUSLARARASI ÖLÇEKTE İDDİALI OLACAK"
Karadeniz'de önceden de uluslararası şirketlerin Türkiye Petrolleri AŞ (TPAO) ile arama yaptığına değinen Dönmez, ancak bulamadıklarını söyledi.

Türkiye'nin klasik arama ve değerlendirme yöntemlerinin dışında TPAO mühendisleri ve uzmanlarının geliştirdiği bir algoritma ve yaklaşımla arama yaptığının altını çizen Dönmez, bu modelinde de netice verdiğini ifade etti.

Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler sonrası bir takım ambargo ve kısıtlamalar getirildiğine işaret eden Dönmez, şunları kaydetti:

"Benim şahsım da dahil olmak üzere biliyorsunuz kısıtlama ve ambargolarla karşı karşıya kaldık, zor günler geçirdik. Bize hizmet veren, mal tedariki yapan firmalara doğrudan ya da dolaylı kısıtlamalar, ambargolar getirildi. Hatta oralarda çalışan personele bile baskılar uygulandı. Zamanla yerli personeli ekibe ilave etmek suretiyle yüzde 60-65 yerli insan kaynağımızla çalışır hale geldik. O bizi tercih eden, baskılara aldırmayan yabancı uyruklu çalışanlarımızı biz kendi yurttaşlarımızdan da ayrı görmüyoruz.

Türkiye Petrolleri biraz şartları zorladı, ama o lige doğru hızla ilerliyoruz. İnşallah yakın bir gelecekte artık Türkiye Petrolleri'nin sadece bir milli şampiyon değil uluslararası ölçekte de iddialı bir konumda göreceğimize ben gönülden inanıyorum. O zaman işte bu fiyat tartışmaları, maliyet tartışmalarını da büyük oranda inşallah geride bırakmış olacağız. Biraz sabır diyorum."

"İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİ TARTIŞMAMIZ LAZIM"
Dünyada 32 ülkede 439 nükleer güç reaktörü faaliyet gösterdiğini belirten Dönmez, "Şu anda da 19 ülkede de 52 tane daha nükleer güç reaktörü inşa aşamasında, bunlardan 4'ü bizde. Birbirinden bağımsız dört tane santral diyebiliriz. Her biri 1200 megavat ve bu dördü çalışmaya başladığı zaman ülkedeki elektriğin neredeyse yüzde 10'unu tek başına bu tesisten karşılayabilir hale geleceğiz." diye konuştu.

Küresel anlamda sıfır emisyonlu nükleer santrallerin yeniden gündeme geleceğine vurgu yapan Dönmez, "Dolayısıyla biz her ne kadar 50 yıl sonra bu hayalimizi gerçekleştirmiş olsak da, bundan sonra belki ikinciyi, üçüncüyü de konuşuyor, tartışıyor, müzakere ediyor olmamız lazım. Sinop'ta bir proje alanımız var, onun izin süreçleri devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"GÜNEŞ" İHRAÇ EDİYORUZ
Türkiye'nin güneş enerjisi ekipmanlarında yüzde 70'lik yerliliğe ulaştığını dile getiren Bakan Dönmez, "Sadece iç ihtiyacı değil, Avrupa'da, Afrika'dan, Asya'dan birçok ülkeye de ihraç eder hale geldik. Yakın bir gelecekte rüzgar jeneratörlerini de üreteceğiz. Şimdi bu güç elektroniği ve jeneratörle ilgili kısımlarda da bir yerlileştirme çalışması başladı, orada da güzel gelişmeler var." dedi.

Bakan Dönmez, "Zor günlerden geçiyoruz, vatandaşımızın sıkıntısının farkındayız hayat pahalılığıyla ilgili, enflasyonla ilgili. Burada bizim dışımızda gelişen bu etkileri vatandaşımıza en az şekilde yansıtmaya çalışan bir hükümet ve kabine var. inşallah bunları da en kısa süre içerisinde atlatacağız. Biz bu ve buna benzer birtakım sıkıntılı günler hep birlikte yaşadık, ama el birliğiyle bu süreçlerin üstesinden geleceğimize inanıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.