Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "TUR" uçağıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne geldi.
Başkan Erdoğan'ı, Kinşasa Uluslararası Havalimanı'nda Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'Apala ve Türkiye'nin Kinşasa Büyükelçisi Murat Ülkü karşıladı.
RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Başkan Erdoğan, ziyarette bulunduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi tarafından resmi törenle karşılandı.
Erdoğan ve Tshisekedi'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin Milli Marşları çalındı.
Erdoğan'ın tören kıtasını selamlaması sonrası, iki Cumhurbaşkanı, Türk ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrakları önünde poz verdi.
Daha sonra Erdoğan ve Tshisekedi birbirine heyetlerini takdim etti.
Baş başa ve heyetler arası görüşmeler, iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından Erdoğan ve Tshisekedi ortak basın toplantısı düzenledi.
7 ANLAŞMA İMZALANDI
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'nin huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
Erdoğan ve Tshisekedi'nin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa yaptıkları görüşme ve heyetlerin bir araya gelmesinin ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.
Erdoğan ve Tshisekedi'nin huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
Bu kapsamda, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, Kinşasa Finans Merkezi İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı, Altyapı ve Kongo Nehri ile Kolları Üzerinde Nehir Ulaşımı Zaptı, 1083 Kilometre Uzunluğunda Otoyol İnşaatı Mutabakat Zaptı ve Demiryolu Hattı İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı" imza altına alındı.
BAŞKAN ERDOĞAN VE TSHİSEKEDİ'DEN ORTAK AÇIKLAMALAR
Erdoğan, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini ifade ederek, "Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi bu çerçevede samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
Erdoğan, mevkidaşı Tshisekedi ile düzenlediği ortak basın toplantısında son 6 ayda 3'üncü kez bir araya geldiklerini vurgulayarak, "Bu son 6 ayda 3'üncü bir araya gelişimiz. Ziyaretimin ikili ilişkilerimizdeki ivmeyi daha da artıracağına inanıyorum. Türkiye-Afrika ortaklık zirvesinde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planı ve ortak uygulama raporuyla 2022-2026 döneminde Afrika ile ilişkilerimiz bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi bu çerçevede samimiyet, kardeşlik ve dayanışma temelinde geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.
"FETÖ İLE MÜCADELEDE DESTEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Başkan Erdoğan, mevkidaşı Tshisekedi ve Kongo makamlarına FETÖ ile mücadele kapsamında verdikleri destekten ötürü teşekkür ederek, "Bugün yaptığımız görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve iş birliği imkanlarını ayrıntılı şekilde gözden geçirdik. İkili iş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıkl�� olarak bir kez daha teyit ettik. Güvenlik ve terörle mücadele alanlarında dayanışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanı Tshisekedi başta olmak üzere FETÖ terör örgütüyle mücadelemizde desteğini esirgemeyen Kongo makamlarına teşekkür ediyorum. Biz de terörle mücadelesinde Kongo hükümetinin yanında olmayı sürdürüyoruz. Bu vesileyle 1 Şubat'ta İturi'de düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarınız için başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
Eğitim ve kültür alanında da Kongo ile iş birliğinin sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi de ortak projelerle geliştirmek istiyoruz. Türkiye Maarif Vakfı okulumuzun başarılarıyla kendinden söz ettirdiğini memnuniyetle görüyoruz. Okulumuz öğrencilerinin tamamının 2018-2019 eğitim öğretim döneminde bu yana ülke genelinde düzenlenen lise bitirme sınavlarında üstün başarı elde etmesi ziyadesiyle sevindiricidir. Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kongo'nun kalkınma çabalarına olan desteğini sürdürüyor. TİKA mesleki eğitimden sağlığa, idari ve sosyal altyapıya destekten okul yenilemesine kadar çeşitli projeler yürütüyor. Kalkınma çabalarında Kongo'nun yanında olmaya devam edeceğiz. Az önce imzalanan anlaşmalarla ikili ilişkilerimizin ahdi temelini güçlendirdik. Böylece iş birliğimizi geliştirmeye dair ortak irademizi de ortaya koyduk" diye konuştu.
"250 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİNE DOĞRU YÜRÜYORUZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında Kongo ile 36,5 milyon dolar olan ticaret hacminin iki katına çıktığını ifade ederek, "Değerli dostum siyasi ilişkilerimizde yakaladığımız ivmeyle uyumlu çalışma ekonomik ve ticari ilişkilerimiz giderek güçleniyor. Salgın öncesinde 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar olan hedefimize doğru yürüyoruz. İnşallah bu rakama da en kısa zamanda ulaşacağız. Ticari iş birliğimizi arzu edilen seviyeye yükseltmek amacıyla Karma Ekonomik Komisyon İş Konseyi gibi mevcut mekanizmalarımızdan daha fazla istifade etmek hususunda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyiz. Cumhurbaşkanı Tshisekedi başta olmak üzere Kongo makamlarının desteğiyle iş adamlarımızı buradaki yatırımlarını artırmak için teşvik ediyoruz" dedi.
"100 BİN DOZ AŞIYI UÇAKLA BERABERİMDE GETİRDİM"
Türkiye'nin aşı hibesiyle ilgili çalışmaları tamamladığını ve 100 bin doz aşıyı uçakla beraberinde getirdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Afrika zirvesi vesilesiyle açıkladığım Covid-19 aşısı hibesine dair gerekli çalışmaları yaptık. 100 bin doz aşıyı uçakla beraberimde getirdim. Ayrıca ilave olarak sağlık bakanlığımız bu gece veya yarın 1 milyon Sinovac aşısı ve bunun yanında da 100 bin doz Turkovac aşısını yine gönderecekler. Sözlerime son verirken Sayın Cumhurbaşkanına ve tüm Kongo halkına samimi hüsnü kabulleri için tekrar teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde atacağımız ortak adımların hem tüm Afrika hem ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN'IN AFRİKA ZİYARETİ
İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Dakar ziyareti sırasında bir Türk firması tarafından inşa edilen 50 bin kişilik Dakar Olimpik Stadyumu'nun açılış törenine, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ve davetli diğer ülkelerin Devlet Başkanlarıyla birlikte iştirak edeceklerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kapsamda katılımcı ülke liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de planlanmaktadır. Ziyaret vesilesiyle Dakar Büyükelçiliğimizin yeni binalarının resmi açılışı da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından gerçekleştirilecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Gine Bissau'yu ziyaretleri, Türkiye'den bu ülkeye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyareti teşkil edecektir" denildi.
YATIRIMLAR VE TİCARETTE YENİ FIRSATLAR SUNACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Senegal ve Gine Bissau'ya gerçekleştireceği ziyaretlerin, ikili ticaret hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının bölgede yapacağı yatırımları artırması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.
Türkiye-Afrika ilişkileri, 2003'te BaşkanErdoğan'ın ortaya koyduğu "Stratejik Afrika" politikasıyla yeni bir ivme kazandı. Türkiye, 2005'te Afrika Birliği'ne "gözlemci üye" oldu, 2008'de de Birlik, Türkiye'yi "stratejik partner" ilan etti.
İlki 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da yapılan Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin üçüncüsü 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da gerçekleştirildi.
Afrika ile diplomatik gelişmeler ivme kazanırken, bu durum ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıdı. Türkiye, Afrika ile ekonomik ilişkilerini eşit ortaklık temelinde kazan-kazan esasına dayalı inşa ediyor.
Geçen yıl itibarıyla Türk firmaları, Afrika genelinde toplam değeri yaklaşık 70 milyar doları geçen 1150'den fazla proje üstlendi. Kıta çapındaki yatırımların değeri de 6 milyar doları aştı.
Başkan Erdoğan'ın bugün KDC'ye 21-22 Şubat'ta Senegal'e ve 22-23 Şubat'ta da Gine Bissau'ya yapacağı ziyaretlerin bölgede yeni iş birlikleri yaratması, ikili ticaret hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının bölgede yapacağı yatırımları artırması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.
SAHRA ALTI AFRİKA İLE İKİLİ TİCARET HACMİ 11 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNDE
Türkiye İstatistik Kurumunun Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile dış ticaret hacmi geçen yıl, 2020'ye göre yüzde 24,8 artarak 10,7 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı.
Söz konusu dönemde bölge ülkelerine ihracat yüzde 31 yükselerek 7,9 milyar dolar, ithalat da yüzde 10 artarak 2,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
KONGO'YA EN ÇOK "HUBUBAT", SENEGAL'E EN ÇOK "DEMİR VE ÇELİK" SATILDI
2021'de KDC'ye ihracat yüzde 6,4 azalarak 53,7 milyon dolar, ithalat yüzde 1426 artarak 14,3 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Türkiye'nin söz konusu dönemde KDC'ye en çok ihracat yaptığı fasılların başında "hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri" geldi. Bu faslı "etler ve yenilen sakatat" ile "elektrikli makine ve cihazlar" takip etti.
Geçen yıl Türkiye, Senegal'e 529,5 milyon dolarlık ürün satarken, bu ülkeden 10,9 milyon dolarlık ürün satın aldı ve Senegal'e ihracat yıllık bazda yüzde 47 arttı, ithalat ise yüzde 43 azaldı.
Türk ihracatçıların geçen yıl Senegal'e en çok ürün sattığı ilk 3 fasıl "demir ve çelik", "demir ve çelikten eşya" ve "elektrikli makine ve cihazlar" olarak sıralandı.
Türkiye'nin Gine Bissau'ya ihracatı geçen yıl, 2020'ye göre yüzde 18 yükselerek 9,8 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 314 yükselerek 4,9 milyon dolar oldu.
Söz konusu dönemde ülkeye en çok "demir ve çelik", "tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento" ve "çeşitli mamul eşya" ihraç edildi.
"İŞ HACİMLERİNİN ARTIRILMASIYLA CİDDİ BİR TİCARET HACMİNE KAVUŞULACAK"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Konseyi Başkanı Yusuf Cenk Dağsuyu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin "Operasyonel Risk Endeksi"nde 201 ülke arasında 197'nci sırada yer aldığını belirterek, "Ülke, pazarı çok bakir bir durumda. Kazan-kazan politikasıyla iki ülke ticaret hacmi önemli seviyelere gelecektir." dedi.
Dağsuyu, yaklaşık 100 milyon ülke nüfusuna sahip KDC'nin, yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın 2'inci, dünyanın 11'inci büyük ülkesi olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin KDC'ye ihracatının son 5 yılda yüzde 98 artmasının bu durumun önemli bir göstergesi olduğuna işaret eden Dağsuyu, "Son 5 yılda Türkiye'nin ülkeye ihracatının artmasında un ve pastacılık, et ve et ürünleri, makine ihracatının yükselmesi etkili oldu. Özellikle maden ve enerji sektöründeki yeni gelişmeler gelecek açısında çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.
Dağsuyu, maden, enerji ve altyapı sektörlerinde yatırımlar ve iş hacimlerinin artırılmasıyla ikili ticaret hacminin 2022'de ciddi bir seviyeye kavuşacağını, bu yıl hedeflenen ihracat değerine ulaşmak ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi için ticari diplomasi faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi.
"BETA TRANSFORMATÖR 2022'DE 40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANLIYOR"
Afrika ile dostluğun ve iş birliğin gelişmesine özel önem verdiklerini vurgulayan Dağsuyu, "Biz birlikte kazanalım, birlikte kalkınalım, birlikte büyüyelim istiyoruz. Bu ziyaretin iki ülke iş hacmine çok olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz ve yeni dönemde, 2021'de 54 milyon dolar seviyesine ulaşan ihracat hacminin bu yıl 100 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkmasını hedefliyoruz." diye konuştu.
KDC'ye yapılması planlanan yatırımlara değinen Dağsuyu, şunları kaydetti:
"Beta Transformatör firması olarak ülkeye bu yıl 40 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Yatırımın, ikili iş hacmine önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu teknoloji transferiyle KDC'de istihdama katkı sağlamayı kendimize hedef, Afrika'ya desteği bir borç biliyoruz. Madencilik sektöründe ise altın, gümüş rafinerisinin kurulumu, Ulusal Altın ve Kıymetli Madenler Bankasının açılması gibi yatırım planları mevcut. Yenilenebilir enerji kaynakları, transformatör, kablo, elektrik alt ve üst yapı projeleri ve jeneratör gibi sektörler de ciddi öneme sahip."
"SENEGAL İLE İLİŞKİLER HER ANLAMDA GELİŞME SÜRECİNDE"
DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı da Senegal ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu belirterek, sektörün halihazırda iş gücünün yüzde 70'ine istihdam sağladığını anlattı.
Senegal'in Afrika kıtasının parlayan yıldızlarından biri olduğunu aktaran Tosyalı, "Kendisini küresel bir hidrokarbon oyuncusu yapacak kadar büyük açık deniz petrol ve gaz kaynaklarına sahip. Bu bağlamda, iki ülke arasındaki ilişkiler her anlamda gelişme sürecinde. Bunda tabii iki ülke cumhurbaşkanlarının yakın ilişkileri de önemli bir etken." dedi.
Tosyalı, Senegal'in ihracatının son 5 yılda yüzde 50 artarak 2020'de 3,9 milyar dolara, ithalatının ise aynı dönemde yüzde 43 artarak 7,8 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekerek, "Senegal'de ihracatın artmasında enerji, altın ve inorganik kimyasallar sektörlerindeki ihracat artışları etkili oldu. İthalat tarafında da enerji, makina ve elektrikli cihazlar ithalatındaki artışlar ön plana çıkıyor." bilgisini paylaştı.
"TÜRKİYE SENEGAL'İN EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞI 8'İNCİ ÜLKE"
Türkiye'nin Senegal'in en çok ihracat yaptığı 40'ıncı, ithalat yaptığı 8'inci ülke olduğunu dile getiren Tosyalı, ikili ticarette Türkiye'nin önemli bir farkla dış ticaret fazlası verdiğini ifade etti.
Tosyalı, 2020'de gerçekleştirilen Senegal-Türkiye İş Forumu'nda ticaret hacmi hedefinin kısa vadede 1 milyar dolar olarak belirlendiğini anımsatarak, son 5 yılda Türkiye'nin Senegal'e ihracatının artmasında demir-çelik, elektrikli cihazlar, çimento, makine ve plastik sektörlerinin etkili olduğunu anlattı.
"TÜRK ŞİRKETLERİNİN SENEGAL'DEKİ PROJELERİNİN TOPLAM TUTARI 1,2 MİLYAR DOLAR"
Senegal'de müteahhitlik sektörünün öne çıktığını aktaran Tosyalı, Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği projelerin toplam tutarının 1,2 milyar dolar, proje sayısının da 33 olduğunu söyledi.
Tosyalı, Başkan Erdoğan'ın bölgede yapacağı temaslarına değinerek, "Ümit ediyoruz ki ziyaret vesilesiyle somut neticeler elde edilir. Cumhurbaşkanımızın Senegal'e ziyareti her zaman biz iş insanları için olumlu bir iklim oluşturuyor." dedi.
DAKAR HAVALİMANI İKİ TÜRK ŞİRKETİ TARAFINDAN İNŞA EDİLDİ
Tosyalı, Senegal'e yatırımlarda müteahhitlik, enerji, demir çelik sektörlerinin ilk sıralarda yer alabileceğini, tarım, turizm, balıkçılık, bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT), sağlık, eğitim, yenilenebilir enerji ve madencilik sektörlerinin de yatırım potansiyelinin yüksek olduğunu ifade etti.
Ülkenin en büyük havalimanı olan Dakar Havalimanı'nın iki Türk şirketi tarafından inşa edildiğini hatırlatan Tosyalı, havalimanından şehir merkezine gidecek raylı sistem projesi, şehir merkezinde yer alan otel ve hastane projelerinin Türk firması tarafından yapıldığını, Türk şirketlerin havalimanı, spor salonu, alışveriş merkezi, otel, fuar ve kongre merkezi ile demir yolu gibi önemli inşaat ve altyapı projelerini hayata geçirdiğini bildirdi.
Senegal'in toplam nüfusunun 2020 yılı tahminine göre 16,8 milyon olduğunu ve nüfusun yaklaşık yarısının Dakar bölgesi civarında yerleştiğini belirten Tosyalı, "Senegal'in kapıları kazan-kazan ve karşılıklı saygı ilkesi içerisinde çalışmak isteyen herkese açık." diye konuştu.
Vize hususunda Türk özel sektörünün beklenti içerisinde olduğunu aktaran Tosyalı, ticaretin altyapısını daha da sağlamlaştırmak adına yürürlüğe girmesini bekledikleri bazı anlaşmaların da bulunduğunu sözlerine ekledi.