Kızıl Soros Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi!

Son dakika haberi... "Gezi ana davası" ile birleştirilen "Çarşı davası"nın ayrılmasına karar verildi. Mütalaa hazırlanmak üzere dosya savcılığa gönderilmesine ve Osman Kavala tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 21 Mart'ta yapılacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Şubat 2022 , 09:51 Güncelleme Tarihi :21 Şubat 2022 , 13:28
Kızıl Soros Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi!

Son dakika haberi... Gezi ana davasında, Çarşı davasının 35 sanığı yönünden dosyanın ayrılmasına karar verildi. Mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar veren heyet, Osman Kavala'nın oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına hükmetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Tayfun Kahraman'ın arasında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Osman Kavala katılmazken, eşi Ayşe Buğra izleyici olarak katıldı. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Hüda Kaya da duruşmayı takip etti.


SAVCI DOSYALARIN AYRILMASINI TALEP ETTİ
Söz alan Çarşı sanıkları avukatları ise müvekkilleri hakkındaki dosyanın ana davadan ayrılmasını talep ettiler. Sanık Osman Kavala'nın avukatları da birleştirme kararının kaldırılmasını talep ederek müvekkillerinin tahliyesini talep ettiler. Duruşma savcısı, Çarşı davasının ana davadan ayrılması ve Kavala'nın tutukluluğunun devamını talep etti. Savcının mütalaası üzerine söz alan avukat Fikret İlkiz, "Dosyalar ayrılacaksa neden bugüne kadarki celseler bu mahkemede görüldü. Biz buraya kendi isteğimizle gelmedik. 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla da gelmedik. Buraya 30. ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla geldik" diyerek davanın 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi gerektiğini kaydetti. Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar ise "Bu kadar klişeleşmiş ve önyargılı bir mütalaa olamaz. Müvekkilin tutukluluk halinin devamını hangi gerekçelere dayanarak istediğini söylemiyor savcı. Ölçülü diyor ama neden ölçülü, belli değil. Bunların gerekçelendirilmesi lazım" diyerek mütalaayı eleştirdi.

KAVALA'NIN TAHLİYE TALEBİNE RET
Mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın tutukluluğuna ilişkin hukuki durumunda değişiklik olmadığı gerekçesiyle avukatlarının tahliye taleplerini reddederek oy çokluğuyla tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir üye hakim, Kavala'nın adli kontrolle tahliye edilmesi yönünde muhalefet şerhi düştü. Sanık Henri Jak Barkey, Can Dündar, Mehmet Ali Alabora arasında bulunduğu 8 sanığın yakalamasının infazının beklenmesine karar verildi. Heyet, Osman Kavala'nın avukatlarının heyetin çekilmesi yönündeki talepleri de davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddetti.

ÇARŞI DAVASI AYRILDI
Mahkeme, sanıkların savunmalarının tamamlanmış olması, Yargıtay'ın araştırılması istenen hususların henüz tamamlanmamış olması, dosyada tutuklu sanık bulunması ve yargılamanın gelmiş olduğu aşama dikkate alınarak 35 sanıklı Çarşı davasının ayrılarak başka bir dosya üzerinden devamına karar verdi.

DURUŞMA 21 MART'A ERTELENDİ
Dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa sunulmasına, sanık ve avukatlarına son savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine de hükmedildi. Duruşma, 21 Mart tarihine bırakıldı.





OLAYIN GEÇMİŞİ
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 sanığın 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan yargılandığı dava, 18 Şubat 2020'de karara bağlanmıştı.



İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 9 sanığın beraatına, firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora'nın ise dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti. Savcılığın yerel mahkemenin kararını istinafa taşımasının ardından İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021'de 9 sanık hakkındaki beraat kararını bozmuştu.



Bozma kararının ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021'deki duruşmada bu dava ile yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyasının birleştirilmesine karar vermişti. Bunun yanı sıra Osman Kavala ile CIA eski danışmanı Henri Barkey'in FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin 'Anayasa'yı ihlal' ve 'Devletin gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme' suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın Gezi Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.



Öte yandan, Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince verilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava ile Çarşı davası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun belirtildiği kararda, 'örgüt üyeliği suçunun özelliği nazara alınarak, her iki dosyanın birleştirilmesi tarafına gidilmesi, sanıkların hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırma neticesinde beraatlarına karar verilmesinin bozma nedeni sayıldığı vurgulanmıştı.

Davalar verilen bozma kararlarının ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN