Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, 'Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek' dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı 'Rus işgali başladı' dedi.
SAVAŞ ÇIKINCA TÜRKİYE'YE SIĞINDI
Geçtiğimiz yıl çok sayıda Türk sosyal medya kullanıcısı, Ukrayna'ya gittiği anları sevinçle yayınlamıştı. Türkiye'deki hallerinden memnun olmadıklarını belirterek Ukrayna'ya giden vatandaşlardan sırayla geri dönüş talepleri gelmeye başladı.
"TÜRKİYE BİR AMELE KAYBETTİ, UKRAYNA BİR DİŞ HEKİMİ KAZANDI"
Geçtiğimiz yıl ekim ayında, "Türkiye bir amele kaybetti, Ukrayna bir diş hekimi kazandı." notuyla havaalanından fotoğraf paylaşan bir Türk vatandaşı, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahale gerçekleştirmesiyle geri dönmek için harekete geçti.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Savaşın başlamasıyla Dışişleri Bakanlığı'na Twitter üzerinden ulaşan kullanıcı, kaldığı otelin adını ve iletişim bilgisini bakanlıkla paylaştı.
Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği cevapta ise "Sayın vatandaşımız, sizlere veya yakınlarınıza ulaşabilmemiz için iletişim bilgilerini ve bulunulan yer bilgisini paylaşmanızı rica ediyoruz." ifadeleri yer aldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından ülkede patlamalar meydana geldi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ilk açıklamasında "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız" ifadelerini kullandı. Ukrayna'da başkent Kiev dahil birçok şehir yangın yerine döndü. Hükümet, Ukrayna'da sıkıyönetim ilan etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırıya geçmesi sonucu "Ukrayna kuzeyden güneye saldırıya uğruyor. Şu anda silah dağıtıyoruz savunma için. Eli silah tutan her vatandaşa silah verilecek," ifadelerini kullanarak orduya katılım çağrısında bulundu.
PUTİN'E "ŞEYTAN" DEDİ
Rus halkı seçim yapmak durumunda. Rusya'daki herkes bu savaşı protesto edebilir. Hem Ukrayna vatandaşları hem Rus vatandaşlarına seslenmek istiyorum. Bu şeytan burada bir ulusu yok etmek istiyor. Biliyorum bunları sosyal medyada engelleyecek, bloklayacak.
ARTIK BAĞLAR KOPTU
Zelenskiy, Ukrayna'nın finansal olarak gerkeli gücünün olduğunu belirtti, "Ukrayna'yı savunmak için gerekli kaynaklara sahibiz. Bu sabah tarihe geçti. Bizim ve Rusya için farklı bir şekilde tarihe geçti. Artık Rusya ile bağlar koptu. Ukrayna bağımsızlığından taviz vermeyecek. Rusya devletimize saldırdı. Almanya bile böyle bir hinlik ile bize saldırmadı." dedi.
PUTİN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu. Putin, Ukrayna askerlerine "Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün" çağrısında bulundu.
KİEV'DE SİREN SESLERİ
Pek çok bölgede patlama sesleri duyulurken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren seslerinin duyulduğu ifade edildi.
TÜRKİYE'DEN UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARINA YÖNELİK DUYURU
Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğuna işaret edilerek, Türk vatandaşlarına mevcut aşamada evlerinde veya güvenli bir yerde kalmaları ve seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu.
Açıklamada, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağı belirtildi.
Dışişleri Bakanlığına ulaşmak isteyen Türk vatandaşlarının şu numaraları arayabileceği kaydedildi:
"Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi +903122922929
Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin'de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612
Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa'da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026"
Gerilimin giderek arttığı Rusya-Ukrayna krizinde sıcak çatışmalar yeniden başladı. Ukrayna'nın başlattığı saldırılar nedeniyle Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yaşayan on binlerce insan Rusya'ya sığındı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun bir telefon görüşmesiyle krize diplomatik çözüm bulmaya çalışırken, ABD Başkanı Biden ile Putin'in yeniden görüşme ihtimali doğduğu da belirtiliyor.
Peki Batılı devletlerin de taraf olduğu Rusya-Ukrayna krizinin geri planında ne var. Medya Günlüğü, krizin altında yatan 8 nedeni sıraladı:
1-Kriz ne zaman nasıl başladı?
2014 yılı başlarında Ukrayna'da Moskova yanlısı olarak bilinen Viktor Yanukoviç iktidarının Batı yanlısı güçler tarafından devrilmesi krizin fitilini ateşledi. Yanukoviç Rusya'ya kaçtı.
2-Moskova'nın bu gelişmeye tepkisi ne oldu?
Kiev'deki iktidar değişikliğinin Ukrayna'nın NATO üyeliğine kadar uzanmasından ve Karadeniz'deki hareket serbestisinin kısıtlanmasından endişe eden Rusya Kırım'ı Yanukoviç'in devrilmesinden birkaç hafta sonra ilhak etti. Kırım yarımadasındaki Sivastopol Rusya'nın Karadeniz Donanmasının karargahı durumunda.
3-Kırım kime ait?
Sovyetler Birliği döneminde Kırım Rusya Federasyonu toprakları içinde yer alıyordu. Ancak Sovyet lideri Nikita Kruşçev 1954 yılında yarımadayı Rusya'dan alarak Ukrayna'ya "hediye etti." Yani Ruslar yarımadanın tarihsel olarak aslında kendilerine ait olduğunu savunuyor.
4- Ukrayna'da iç savaş ne zaman ve nasıl başladı?
Kiev'deki iktidar değişikliğinin ve Kırım'ın ilhakının ardından 2014 yaz aylarına doğru Ukrayna'nın doğu bölgelerinde yaşayan Rus asıllılar ve Rusya yanlıları ayaklanma başlattı. Donbass'ta Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri kuruldu. Ukrayna ordusunun müdahale etmesiyle iç savaş başladı.
5-Rusya'nın iç savaştaki tutumu ne oldu?
Moskova resmi olarak iç savaşa katılmadı ancak isyancı güçlere el altından yardım etti. Armasız ve işaretsiz Rus özel birliklerinin çatışmalara katıldığı Rus yetkililer tarafından zımni olarak doğrulandı.
6-Çatışmalar ne zaman ve nasıl son buldu?
14 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların ardından Ukrayna, Rusya, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri arasında 5 Eylül 2014 ve 11-12 Şubat 2015 tarihlerinde Belarus'un başkentinde Minks-1 ve Minsk-2 anlaşmaları imzalandı. Bu protokollerin henüz uygulanmayan en önemli maddeleri, Ukrayna'nın doğusuna özerk verilmesi ve seçimlerin yapılması.
7-Son gerginlik nasıl başladı?
Ukrayna ile Batı arasındaki özellikle askeri yakınlaşmanın artması ve NATO üyeliğinin giderek daha yüksek sesle dile getirilmesine tepki olarak Rusya sınıra 100 binden fazla bir askeri güç yığdı. Batı başkentlerinden yapılan "Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebileceği" iddialarıyla tansiyon yükseldi.
8-Rusya Ukrayna ile NATO'dan somut olarak ne talep ediyor?
Ukrayna'nın kesinlikle NATO'ya üye olmaması Moskova'nın en önemli koşulu. Rusya ayrıca NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin artık son bulmasını ve İttifak'ın 1997 öncesi sınırlarına dönmesini istiyor. Bununla kastedilen, NATO'nun, hemen hemen tamamı bir zamanlar Sovyet Bloku içinde yer alan sosyalist ülkeleri üye alarak doğuya genişlemesinden önceki statükoya dönülmesi. Rusya ayrıca, NATO muharebe birliklerinin Polonya ve üç Baltık ülkesinden çekilmesini, Bulgaristan ve Romanya'daki üslerinin kapatılmasını ve bütün bu konularda yazılı güvence verilmesini talep ediyor. Moskova'nın Ukrayna'dan bir diğer beklentisi ise Minsk anlaşmalarını uygulaması.