Sovyetler Birliği neden, kaç yılında dağıldı? Sovyetler Birliği ne zaman dağıldı? SSCB dağılınca hangi ülkeler kuruldu?

Rusya Ukrayna krizi sürerken Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in "Ülkelere SSCB'den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı." sözlerinin üstüne SSCB ile ilgili veriler de merak hususu oldu. Yüzbinlerce vatandaş bağlamında Sovyetler Birliği ne vakit dağıldı? Sovyetler Birliği neden, kaç senesinde dağıldı? SSCB dağılınca hangi ülkeler kuruldu sorularının yanıtları arama motorları üzerinden sık sık yapılıyor. İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi :26 Şubat 2022 , 14:31 Güncelleme Tarihi :26 Şubat 2022 , 14:31
Sovyetler Birliği neden, kaç yılında dağıldı? Sovyetler Birliği ne zaman dağıldı? SSCB dağılınca hangi ülkeler kuruldu?

İÇİNDEKİLER

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Sovyetler Birliği ne zaman dağıldı sorusunun yanıtı da merak konusu oldu. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in "Ülkelere SSCB'den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı." açıklamasıyla gündeme geldi ve SSCB hakkında bilgiler de binlerce kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Sovyetler Birliği SSCB neden, kaç yılında dağıldı, hangi ülkeler kuruldu? Sovyetler Birliği ile ilgili tarihi bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

SOVYETLER BİRLİĞİ NE ZAMAN DAĞILDI?

25 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesinin ardından Sovyetler Birliği'ni teşkil eden cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla 26 Aralık 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağıldığı olaydır.

19 Ağustos 1991'de bir hükûmet darbesiyle yönetime el koymaya teşebbüs etmeleriyle geldi. "Kamu Selamet Komitesi" adı altında, merkezini Kruçkov, Yazov ve Pugo, yani Ordu, KGB ve İçişleri Bakanlığı üçlüsünün oluşturduğu cunta, Gorbaçov'un direnişiyle karşılaştı. Ordu ve KGB içinde umdukları desteği bulamayan darbeciler, iki gün içinde tüm yönetimi kaybettiler. Askeri birliklerin bir kısmı Moskova ve Leningrad'da sokağa dökülen halkın yanında yer aldı.

Rusya federasyonunun meclis binasında darbeye karşı direndiğini açıklayan ve genel oyla seçilmiş Rusya federasyonu Cumhurbaşkanı Yeltsin, tüm idari ve askeri yetkilerin Rusya federasyonunda geçici olarak toplandığını ilan etti. Darbecilerin Kırım'da yazlık evinde kalmaya mecbur ettikleri Gorbaçov'un Moskova'ya dönmesini sağladı. Darbeci önderler tutuklanırken, Gorbaçov, SBKP Genel Sekreterliği'nden istifa etti. Ortaya çıkan iktidar boşluğunu hızla kendi şahsiyeti etrafında toplayan Yeltsin, SBKP'nin yasaklandığını ve partinin tüm malvarlığına el konduğunu ilân etti. Sovyetler Birliği, 26 Aralık 1991'de Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti'nin üst meclisi Milletler Sovyeti'nin aldığı karar ile resmen dağıldı.

Darbeyi izleyen birkaç ay içinde 1917 Ekim Devrimi'yle açılan tarih sayfası hızla son buldu. Sovyet önderlerinin isimlerini taşıyan kentler, Çarlık Rusyası sırasında taşıdıkları isimlere döndüler. Rusya orak-çekiçli bayrağı bırakıp beyaz-mavi- kırmızılı eski bayrağı benimsedi. Ardından Rusya federasyonu başta olmak üzere Sovyetler Birliği'ni oluşturan federasyonlar bağımsızlıklarını ilan ettiler. Gorbaçov'un 1985'te iş başına gelmesiyle başlayan süreç 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin tarihe karışmasıyla son buldu. Onun yerini Bağımsız Devletler Topluluğu adı altında geçici olarak birleşen, hem kendi aralarında hem kendi içlerinde ulusal-etnik çatışmaların hızla büyüdüğü büyük ölçüde bağımsız cumhuriyetler aldı.

SOVYETLER BİRLİĞİ SSCB DAĞILINCA HANGİ ÜLKELER KURULDU?

SSCB iki tane dünya savaşı görmüş olan bir devlet birliğidir. 1985 yılında iktidara gelen Mihail Gorbaçov'un başlatmış olduğu Glasnost ve Perestroyka olarak ifade edilen ve 6 yıl süren reformların sonrasında 1991 yılının sonunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği resmen dağıldı. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından aşağıdaki devletler oluşmuştur;

Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Estonya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Letonya, Litvanya, Türkmenistan, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan ve Rusya.