UKRAYNA SAVAŞI
Bütün dünyanın gündemi bizim MYK'mızın da kapsamlı şekilde ele aldığı gündem Ukrayna meselesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomatik faaliyetler, olayı nasıl değerlendirdiğiyle ilgili MYK'mıza kapsamlı değerlendirilmesi olmuştur. Diplomasi yolunun açılmasıyla ilgili muhataplarıyla yaptığı görüşmeleri ve gelinen son noktayı ifade etti. Tabii biz ateşkesin hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Kalıcı barışın sağlanması için Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu yol haritası açıktır. Bunun İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilecek bir toplantıyla sayın Putin ve sayın Zeleneskiy'i davet ederek kabul etmesi durumunda dünyaya buradan barış iradesi sunmaya hazırdır.
GAZETECİLERE GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİ
Sahadaki arkadaşlarımız A Haber ekibindeki Orhan Sali, kameraman Taha Hazar, CNNTÜRK'te Samet Güner, Caner Enver Kınacı, Habertürk'ten Yeni Şafak'tan Adem Metan, Çetiner Çetin savaşın ortasında kaldılar. Hepsine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
NATO MESAJI
Silahsızlanmış Almanya'nın silahlanacağını söylemesi, Kore'nin Japoınya'ya böyle bir karar alması, İsviçre'nin tarafsızlığının sona ermesi bir bakıma mevcut düzenin dikişlerinin söküldüğünü, daha kapsayıcı bir düzey arayışının oluşturulması gerektiğini gösteriyor. İnsani değerlere dayanan, herhangi devleti dışlamayan kapsayıcılığın ortaya koyulamaması halinde maalesef kuralsızlık hakim olacaktır. Bir yandan NATO bir yandan Rusya'nın askeri temelde açıklamaları var. Bir diplomasi hattına, üçüncü yola ihtiyaç vardır. Türkiye güçlü bir NATO ülkesidir. Türkiye'nin Türkiye'nin NATO içinde sorgulanamaz bir gerçeklik olduğu görülmüştür. Cumhurbaşkanımızın girişimleri, ürettiği çok yönlü diplomasi Avrupa, Amerika, NATO, Rusya ekseninde ortaya çıkan tek diplomatik zemin olarak önümüze geliyor. Kimin kazanıp kaybettiğiyle ilgili çok sayıda analiz yapılıyor ama sonuçta insanlar ölüyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın diplomatik hattı artan bir şekilde kıymetini koruyor. Türkiye'nin ürettiği diplomasinin AB değerleri açısından kıymetli, kendine has bir diplomasi olduğunu da kaydetmek gerekir. AB'de görmediğimiz diplomasiyi bugün tek başına Türkiye üretmektedir. Bu da AB'nin Türkiyesiz düşünülemeyeceğini, Türkiyesiz AB değerlerinin hiçbir zaman korunamayacağını net bir şekilde gösteriyor.
Nitekim Türkiye'nin AB üyeliğini sorgulayanlardan birisi de Macron'du. 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti' diye garip bir açıklama yaptı. Şimdi 'NATO'nun doğu kanadını güçlendireceğiz' diye bir açıklama yapıyor. Ancak bir kriz ortamı çıktığında bunun kıymetini bilindiğini gösteren bir tavır ortaya koyuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Türkiye'ye karşı mükellefiyetlerini kriz durumunda mı yerine getireceksiniz?' sorusunu herkesin dikkate alması gerekir.
NATO müttefiklerimiz hala bazı silahları Türkiye'ye vermemekte devam ediyor. Türkiye'nin kendi güvenliği için ortaya koyduğu güvenlik konseptinin Avrupa ve NATO'nun güvenliği olduğu ortaya konmuştur. Bir diğer mesaj da önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, AB Konseyi Başkanı'na ifade etti. Almanya'nın orkestrasında Rus şef işten atılıyor. Dostoyevski'nin, Tolstoy'un eserleri bazı ülkelerde yasaklanıyor. Bu son derece sakıncalı, geçmişin yanlış uygulamalarından ders alınmadığını göstermektedir. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı çıkmak başka şey Rus kültürüne nefret başka bir şeydir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Kırım'ın işgali sözkonusu olduğunda güçlü şekilde karşı çıkılsaydı, Türkiye'ye destek verilmeseydi bugün Ukrayna tablosu ile karşılaşılmayacaktı. Gelinen noktada Cumhurbaşkanımız tarafından ortaya koyduğu prensipler üzerinden barış masası ortaya konulması gerekir. Herhangi ülkenin toprak bütünlüğünün, siyasi egemenliğinin yok edilmesine ilkesel olarak karşı çıkıyor. Tek taraflı bakış açısıyla barış tesis edilmeyecektir. Rusya'nın güvenlik kaygılarının da giderilmesi gerekir. Burada Rusya'nın söylediği gibi 'Kırım'ın işgali, Domesk ve Luhans'ın işgali tanınsın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasi egemenliğini yok edecek girişimleri meşru buluyoruz anlamında değil tabii ki.
Türkiye'nin Montrö'yü uygulamasındaki ilkesel tavrı dünyanın her tarafından destek ve takdir görmektedir. Savaşı arttıracak bir yaklaşıma girilmemesi son derece kıymetli bulunmuştur. Yaptırımlara katılıp katılmayacağımız meselesinde bizim burada özel durumumuz var. Türkiye her zaman BM yaptırımlarına katılıyor, onun dışındaki yaptırımlara mesafeli duruyor. Rusya ile konuşabiliyor olmamız işgalin sona ermesi açısından da kıymetlidir. Güçlü bir NATO ülkesi olarak darbeye, işgale karşı olma konusundaki kararlı ve ilkeli yaklaşımımız herkes tarafından bir diplomasi yolunun ortaya çıkması bakımından kıymetli bulunmalıdır.
"KRİZ ZAMANLARINDA GÜVENİLİR ÜLKE TÜRKİYE"
Vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda irade gösterilmiştir. İnsani yardım gönderme konusunda kriz zamanlarında güvenilir Türkiye resminin verilmesi bakımından da kıymetli olmuştur. Bu süreçleri takip etmeye devam edeceğiz.
Sayın İsrail Cumhurbaşkanı'nın seyahati bölgede, Akdeniz'de Ukrayna'daki gelişmeler ortaya çıktığı kritik bir sürece işaret ediyor. Tabii bu mesele ayrıntılı bir şekilde iki cumhurbaşkanı arasında konuşulacaktır. İkili ilişkiler açısından verilmiş bir ara var. Hangi adımların hangi eylem planı çerçevesinde atılacağının netleşeceğini düşünüyorum. Büyükelçilik meselesi, ikili ilişkilerdeki adımlar bu ziyaretten sonra netleşecektir. Ukrayna krizi çıkmadan evvel dünyadaki siyasi krizin ağırlık noktası Akdeniz'di. Türkiye-İsrail arasında Akdeniz'le yapılacaklarla ilgili kapsamlı dosyamız var. Suriye ve diğer sıkıntılı coğrafyalarda birtakım gündemler var. Bunların hepsi ayrıntılı şekilde Türkiye-İsrail ajandasını teşkil ediyor. Bu ziyaret bir dönüm noktası olan ziyaret olarak gerçekleşecektir.
CHP SÖZCÜSÜ ÖZTRAK'A TEPKİ: SİYASİ BASİRETSİZLİK
Bu toplantı sırasında siyasi partilerin yaptığı açıklamalar bana anında geliyor. Arkadaşlar bunu gönderdiğinde 'yanlış göndermiş olabilirler, emin misiniz, bir daha bakın gönderin' dedim. Sonra haksızlık yapmamak için kendim baktım. O kadar absürd bir açıklama ki. Bir kere de bir CHP sözcüsü çıksın da başka bir devletin yapıp ettiğinden Türkiye'ye mesaj çıkartmaya kalkmasın. Ne kadar yanlış, ne kadar çirkin bir açıklama. Bir söyleyeceğiniz varsa söylersiniz. Böyle başka devletlerin yapıp ettiğinden, birinin diğerine uyguladığı ambargodan referans alarak üstelik de bir işgal durumunu insanların acı çektiği durumu ucuz polemik konusu yaparak argüman üretmenin siyasi basiretle alakası yok. Bu siyasi basiretsizlik. Şu şartların altında ülkemizin gösterdiği duruş ortada iken böyle bir şey olsa olsa provokasyon olur. Bu kadar mı basiretsiz bir yaklaşım olur. Başka söz mü bulamadınız? Türkçe'de söz mü bitti? Son derece yanlış.
AYÇİÇEK YAĞI TARTIŞMALARI
Biz sürekli sahada olan partiyiz. Sahadan gelen verileri değerlendiriyoruz. Dünyada tedarik, gıda zinciriyle ilgili ciddi aksamaların olduğu dönemdeyiz. En son Ukrayna savaşı ile birlikte petrolden gıda ürünlerine kadar maalesef negatif etkileri görülüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, gelen en küçük haberi bile en ayrıntılı şekilde incelettiriyor. Zaman zaman sıkıntılar olabilir. Son olayda da gördüğümüz gibi Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız net bir açıklama yapıyorlar. Bahsedilen gıda ürünlerinde bir sıkıntı olmadığını açık ifade ediyorlar. Müdahale imkanları Bakanlıklar tarafından bizzat takip ediliyor. Dünyadaki krizin ülkemize yansımaları olursa nasıl giderileceği konusunda bakanlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Stokçuluk meselesinde şöyle bir şey var. Ticaret erbabının ticaretin doğası gereği bulundurduğu malla stokçuları ayırmak lazım. Ticaret erbabını ürkütecek, haksız muamelelerden uzak duruluyor. Esas vatandaşımızın korunmasıdır. Bugün karşı karşıya olduğumuz tablo hassas bir şekilde değerlendiriyor. Ortaya çıkan sonuçlar genel başkanımıza, Cumhurbaşkanımıza arz ediliyor. Sosyal medya kontrolsüz bir alan. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, söyledikleri başımızın üstüne. Her an ilgilenmeye mecburuz. Burada esas olan vatandaşlarımızın bakanlarımızın yaptığı açıklamaları düzenli bir şekilde takip etmeleridir. Biz bir tablonun nasıl yönetildiğini biz de kendimiz net ifade ediyoruz. Dünyada da yaşanan tablo var. Bunun kaçınılmaz olarak yansıdığı durumlarda da, petrolün yükselmesinden tutun da başka meselelerle ilgili olarak, minimum yansıma olmaması için bütün kurumlar gereken adımları atıyorlar.
Yunanistan'ın dosyası kapsamlı bir dosya, derin bir dosya. Ege, Akdeniz'deki konulara kadar anlaşamadığımız pekçok konu var. Son zamanlarda Yunanistan'ın iki ülke arasında çözülecek konuları AB'nin gündemine getirerek yanlışa girdiğini görüyoruz. Komşu olan biziz, bu sorunları ancak biz çözebiliriz. Türkiye'nin mavi vatan hassasiyeti sorgulanabilir bir hassasiyet değildir. Kıta sahanlığı meselesinde tabii ki silahsızlandırılmış adaların Yunanistan tarafından silahlandırılmasına kadar kapsamlı dosya sözkonusudur, bunlar tabii ki görüşülecektir. Ukrayna'dan gelen göçmenlerin Avrupa tarafından alınmasını takdirle karşılıyoruz. Yunanistan'ın Suriye'den, Akdeniz'den gelenleri botları şişleyerek, onları ölüme terkederek yaptığı uygulamalar bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Burada hukuka, hakkaniyete uygun, Türkiye'nin mavi vatandaki haklarını sorgulamaktan uzak bir yaklaşımın ortaya çıkması gerekir. KKTC meselesi var. KKTC egemen devlettir, saygı duyulması gerekir. Müzakereler açısından bu saygının gösterilmesi gerekir. Çok kapsamlı dosya, Yürüyen mekanizmalar var ama anlaşmazlık alanları net, bunu kimseden saklamaya gerek yok. Bu görüşme bütün bunların kapsamlı şekilde ele alınacağı görüşme olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu mesajları güçlü veriliyor. Bu konudaki politikamız Yunanistan Başbakanı ile de paylaşılacaktır.