Küçükçekmece 10 Asliye Hukuk Mahkemesi; Çiğdem Toker'in aralarında TÜGVA, TÜRGEV, T3 Vakfı, ÖNDER İmam Hatip Derneği, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı'nın bulunduğu dernek ve vakıfların İBB tarafından para aldığına ilişkin köşe yazısındaki iddiaları inceledi. Mahkeme; Çiğdem Toker'in 30 bin TL tazminat cezası ödemesine hükmetti.
Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 28 Ocak 2019'da "İBB'den vakıflara 'hizmet' raporu" başlıklı köşe yazısında; "İBB, 56 sayfalık bir rapor hazırlamış. 2018 yılı ve öncesini' kapsayan tabloda aslan payı, 74.3 milyon TL ile TÜGVA'nın. Onu 51.6 milyon TL ile TÜRGEV, 41.4 milyon TL ile T3 Vakfı, 29.8 milyon TL ile Ensar Vakfı izliyor" iddiasında bulunmuştu. Aynı gazetede, 23 Nisan 2019'da, "İBB hangi vakıf ve derneğe ne kadar yardım yaptı?" başlıklı haberinde; "İBB tarafından hazırlanan 'STK-Okul-Yurt 2018' adlı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre AKP'ye yakın dernek, vakıflar için kamu kaynaklarından milyonlarca lira harcandı" iddia edilmişti.
ELE ALDIĞI YAZIDAKİ RAPOR SAHTE
Aralarında TÜGVA, TÜRGEV, T3 Vakfı, ÖNDER İmam Hatip Derneği, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı'nın bulunduğu dernek ve vakıfların İBB tarafından para aldığına ilişkin bazı basın yayın organlarında yayımlanan "STK-Okul- Yurt Faaliyeti Raporu"nun sahte olduğu belgelendi. Söz konusu raporun sahte olduğu ve İBB'nin adı geçen dernek ve vakıflara para aktarmadığı yine CHP'li İBB yönetiminin mahkemeye sunduğu belge ile tescillendi. İBB Destek Hizmetleri Başkanlığı'ndan Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan rapor; büyükşehirden vakıf ve derneklere tek bir kuruş ödeme yapılmadığını ortaya konuldu.
AK Parti döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin; aralarında Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), T3 Vakfı, ÖNDER İmam Hatip Derneği, İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfı'na para yardımında bulunduğuna yönelik hazırlanan "STK-Okul- Yurt Faaliyeti Raporu"nun sahte olduğu bizzat İBB yönetimi tarafından açıklandı.
İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nün; Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdiği 5 Kasım 2020 tarihli yazıda, "İBB'nin STK, okul, yurt faaliyetlerine yönelik olarak; Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı uhdesindeki birimler tarafından 2018'de 'İBB-STK, Okul Yurt, Faaliyet Raporu-2018' adı altında hazırlanmış herhangi bir çalışma ve rapor bulunmamaktadır" denildi.
İftiranın ardından Toker'i dava eden T3 Vakfı haklı bulundu ve Toker'in 30 bin TL tazminat ödemesine hükmedildi. Kararın ardından açıklama yapan Baykar Teknoloji CEO'su Haluk Bayraktar "İftira kampanyasını başlatan bu müfterinin arsızlığı unutulmasın" dedi.
KARARI UNUTMAYIN NOTU İLE PAYLAŞTI
Yalan ve iftira ile T3 Vakfı'nı karalamaya çalışan Toker kararı 'Unutmayın' notu ile resmi sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştı.
Paylaşımının ardından T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Teknoloji CEO'su Haluk Bayraktar ise Toker'in iftirasına ilişkin şu açıklamada bulundu:
"Kurucuları dışında hiçbir kişi/kurumdan tek kuruş bağış veya tahsis kabul etmeyen bir vakfa alenen iftira at, hakikati görmezden gel, mahkemelerde iftira attığın tescillensin, üstüne bir de utanmadan unutmayın yaz. İftira kampanyasını başlatan bu müfterinin arsızlığı unutulmasın"
YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR
Baykar Teknoloji Lideri ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar da 'Yalancının mumu yatsıya kadar yanar' diyerek "Bu, 2019 yerel seçim döneminde vakfımız aleyhine başlatılan kirli kampanyayı ve İBB'den para aldığı yalanını ilk yayan gazeteci müsveddesi. Gaz etecilik; yalancılık sahtekarlık yüzsüzlük arsızlık da değildir!" dedi.
GAZETECİLER İÇİN BURS OLACAK
Toker'in iftirası sonucu ödeyeceği 30 bin TL'ye ilişkin ise T3 Vakfı yaptığı paylaşımda "İftira zincirinin ilk halkası olan müfteriye karşı açtığımız dava sonuçlandı Etik ve ahlaktan taviz vermeyecek gazeteciler yetiştirmek üzere oluşturduğumuz burs programına 30.000 TL'lik bir ilave de Çiğdem Toker aleyhine açtığımız davadan geldi." ifadelerine yer verdi.