Türkiye Rus gazına alternatif hat olur mu? Bakan Çavuşoğlu, Berat Albayrak dönemindeki kritik hamleye dikkat çekti: Türkiye önemli bir noktaya gelecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin "değerlendirmelere bulundu. Rus gazı tedariğinde sıkıntı olur mu? Türkiye Rus gazına alternatif hat olur mu? İsrail ile doğalgaz boru hattı kurulacak mı?" sorularına yanıt veren Çavuşoğlu, "Mayıs'ın ortasında Enerji Bakanımızla Filistin ve İsrail'e bir ziyaretimiz söz konusu." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde yaptığı İsrail hamlesine dikkat çekti, Doğu Akdeniz'in önemine vurgu yaptı, "Türkiye önemli bir noktaya gelecek." dedi. Dr. Berat Albayrak 'Burası Çok Önemli' kitabında “Avrupa’nın ve bölgenin enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar.” demiş ve "Türkiye, Doğu ve Batı arasında doğal bir enerji köprüsüdür. Diğer ülkeler kısa ve orta vadede farklı alternatifler ve farklı denklemler üzerinde çalışsa da dönüp gelecekleri noktanın burası olduğunu çok net bir biçimde biliyorlar." ifadelerine yer vermişti...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Mart 2022 , 11:14 Güncelleme Tarihi :31 Mart 2022 , 11:24
Türkiye Rus gazına alternatif hat olur mu? Bakan Çavuşoğlu, Berat Albayrak dönemindeki kritik hamleye dikkat çekti: Türkiye önemli bir noktaya gelecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı A Haber canlı yayınında soruları yanıtladı. Çavuşoğlu'na yöneltilen sorulardan bir tanesi de Türkiye'nin Rus gazına alternatif hat olma meselesiydi. Bakan Çavuşoğlu, açıklamasında İsrail ile Berat Albayrak döneminde başlanılan ilişkilere dikkat çekti. Doğu Akdeniz'in önemine vurgu yaptı ve Türkiye'nin gelecekte çok önemli bir noktaya geleceğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu'nun konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

Özellikle bu savaştan sonra herkes enerji güvenliği konusunda bir çeşitlendirmenin şart olduğunu düşünüyor. Değişik ülkelerle anlaşmalar da imzalıyorlar. BAE olsun, Katar olsun, Cezayir olsun. Hatta Latin Amerika bölgesindeki bazı ülkelere yönelik.

Diğer taraftan TANAP projesi var, TAP var. Bu projelerin kapasitesinin genişletilmesi gündemde. Irak'tan iki tane petrol boru hattı var. Maalesef bir tanesi DEAŞ tarafından tahrip edilmiş durumda. Sadece bölgesel yönetim üzerinden gelen boru hattı şu anda aktif kullanılıyor. Tamir edilmesi lazım diğer boru hattının.



DOĞU AKDENİZ'İN ÖNEMLİ VE ALBAYRAK'IN İSRAİL HAMLESİ
Doğu Akdeniz'in önemi burada anlaşılıyor. Biz yıllardır "hakça paylaşım" diyoruz. Burada ekonomik olarak tek fizibıl güzergah Türkiye'dir. İsrail ile ilişkilerimizde atılan yeni adımlar sayesinde, daha önce Berat Bey zamanında bu konularda epeyce bir müzakere olmuştu. Belli bir aşamaya gelinmişti. Berat Bey'in muhatabıyla yaptığı müzakereler... Şimdi mayısın ortasında enerji bakanımızla hem Filistin'e hem İsrail'e ziyaretimiz söz konusu.




TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELECEK
Bu bölgedeki gazın da yine Türkiye'deki boru hatlarına bağlanması gaz ve petrol boru hatlarına bağlanması ve buradan Avrupa'ya gitmesi önemli. Tabi Moldova gibi, Ukrayna gibi ülkelerinde bu konuda ciddi arayışları var. Sonuçta çok kısa bir süre içerisinde bunun ikamesi zor. Bizim mesela dışarıya bağımlılığımız azalıyor. Rusya'ya gaz konusunda bağımlılığımız yüzde 50'nin üzerindeydi. Şu anda bağımlılığımız yüzde 40'ın altına düştü. Bir taraftan alternatifler. Diğer taraftan yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımlar. Güneş, aynı zamanda rüzgar. Bundan sonraki süreçte de yine bu yatırımlarımızı arttıracağız. Tabi bir de Sakarya gaz sahamız var. 2023 hedefimiz. Onun da Türkiye'ye getirilmesiyle birlikte Türkiye önemli bir noktaya gelecek.

BERAT ALBAYRAK VURGULAMIŞTI: TÜRKİYESİZ OLMAZ!
'Burası Çok Önemli'
kitabında Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında doğal bir enerji köprüsü olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Doğu Akdeniz'de İsrail tarafından keşfedilen doğalgazın, "Türkiye'siz" taşınması fikrinin başarıya ulaşmasının imkansıza yakın olduğunu dönemimizde defaatle dile getirdik." ifadelerini kullandı.

Albayrak kitabında şu ifadelere yer verdi:

Enerji diplomasisi konusunda ülkemizin jeopolitik konumu ile ilgili hep şu tezi savunduk: "Avrupa'nın ve bölgenin enerji arz güvenliği Türkiye'den başlar." Türkiye yalnızca bir coğrafi bölge değil, aynı zamanda Doğu ve Batı'yı birbirine bağlamanın ötesinde çok daha büyük bir misyona ve vizyona sahip. Türkiye, bölgedeki siyasi istikrarın da temel unsurudur. Dolayısıyla, diğer her konuda olduğu gibi enerji konusunda da ülkemizi dışarıda tutmaya çalışan, ülkemize yan roller biçen hiçbir denklem ve paradigma hem siyasi açıdan hem de ticari açıdan uzun vadede hayatta kalma şansına sahip değildir. Türkiye, Doğu ve Batı arasında doğal bir enerji köprüsüdür. Diğer ülkeler kısa ve orta vadede farklı alternatifler ve farklı denklemler üzerinde çalışsa da dönüp gelecekleri noktanın burası olduğunu çok net bir biçimde biliyorlar.

Bakanlığımız döneminde enerji ticareti açısından en güncel ve önemli görülen konu Doğu Akdeniz'de İsrail tarafından keşfedilen doğalgazın Avrupa'ya taşınmasıydı. İki ülke arasındaki ilişkilerin durumu ve Rum kesiminin tutumu nedeniyle bu gazın Avrupa'ya taşınması için "Türkiye'siz" rotalar çalışılsa da, bu kapsamda toplantılar anlaşmalar yapılsa da, farklı rotalar üzerinden Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa'ya taşınması fikrinin başarıya ulaşmasının imkansıza yakın olduğunu dönemimizde defaatle dile getirdik.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN