3- TÜRKİYE'DE GÖÇMENLERİN STATÜSÜ NEDİR?
Türkiye'de göçmenlerin statüsüne baktığımızda; Türkiye 1951 tarihli BM Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ni "coğrafi kısıtlama" ile kabul etmiştir. Buna göre Türkiye Avrupa ülkelerinden hariç kimseye 'mülteci' statüsü vermemektedir. Avrupa ülkelerinden gelenler 'şartlı mülteci' olarak tanımlanmaktadır. Yani kamuoyunu manüple etmek isteyenlerin ileri sürdüğü gibi Türkiye de Suriyelilere ve Avrupa dışından gelenlere mülteci statüsü vermemiştir.
4- TÜRKİYE'YE NEDEN GÖÇ YAŞANIYOR?
İnsanların Suriye'den göç etmesinin nedeni, yaşanan yerlerin çatışma bölgesi haline gelmesi. Yerleşim yerlerinin çatışma bölgesine gelmesinin nedenlerine baktığımızda;
1) Terör örügüt DAEŞ'in saldırı ve zulümleri,
2) Terör örgütü PKK-PYD/YPG'nin saldırı, zulüm ve asimilasyonları,
3) Esad rejminin katliam ve zulümleri.
Bu nedenle tüm dünyayı ve insanlığı kucaklayan Türkiye'nin insaların hayatlarını kurtarmayı tercih etmesi ve mazlumlara yardım kapısını açmış olması nedeniyle göçler yaşandı.
5- TÜRKİYE'NİN GÖÇ POLİTİKASI NEDİR?
Göçü engellemek mümkün mü?
Göçün nedenlerini ortadan kaldırmadan 911 km'lik bir sınır boyunca gerçekleşen göçü durdurmak mümkün değildir. Bu sınıra baştan sona doğru duvar örülse bile, elektronik denetim sistemleri kurulsa da göçü tamamen engellemek mümükün değil. Zira insanlar yaşadıkları yerlerden göç etmeye zorlandıkça, sınırı geçmek için tünel kazmak gibi bir çok yolu denerler.
TÜRKİYE GÖÇÜN SEBEPLERİNİ ORTADAN KALDIRDI
Türkiye çatışma bölgelerini terörden arındırarak ana sebebi ortadan kaldırmak için askeri operasyonlar başlattı.
24 Ağustos 2016 Fırat Kalkanı Harekatı,
20 Ocak 2018 Zeytin Dalı Harekatı,
9 Ekim 2019 Barış Pınar Harekatı,
27 Şubat 2020 Bahar Kalkanı Harekatı.
Bu hareketlar sonucunda Türkye, terör örgütü DAEŞ ve PKK-PYD /YPG'nin belini kırdı. Binlerce kilometlerik çatışma bölgelerini temizledi. Göçün ana sebebini ortadan kaldırdı. Yeni göç dalgaları Türkiye'ye ulaşamdan önünü keserek ülkede göçmen sayısının artmasına engel oldu. Ayrıca 1 milyon 204 bin kaçak göçmeni yakaladı. 322 bin 235'i ülkelerine geri gönderildi. Türkiye'nin bu adımları alması kaçak göçmen sayısının 10 milyonu geçmesine engel oldu.
6- KAÇ SURİYELİ ÜLKESİNE GERİ DÖNMÜŞTÜR?
Türkiye Afrin, Tel Abyad, Rasulayn, Cerablus, Azez, Elbab bölgelerini güvenli hale getirdi. Bu sayede bölgede eğitimden, sağlığa, ticaretten, kamu idaresine kadar bir çok alanda yeniden inşa çalışmaları gerçekleştirdi. Türkiye'deki göçmenler Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelere yerleştirildi. 500 bin Suriyeli gönüllü olarak ülkesine geri döndü.
7- KAÇ KİŞİYE VATANDAŞLIK VERİLMİŞTİR?
Türkiye 2016'ya kadar Suriyeli yetenekli insanları Batı'ya kaptırılmasıyla eleştiriliyordu. Ancak Türkiye bu konuda hızlı bir araştırma yaparak, eğitim, bilim, ticaret gibi alanda Türkiye'ye fayda sağlayacak kişilere vatandaşlık vermeye başladı. 31 Mart 2022 tarihinden itibaren 87 bin 296'sı çocuk olmak üzere 200 bin 950 Suriyeliye vatandaşlık verildi.