Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çok özel açıklamalar yaptı. Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaşanan sel, yangın ve deprem felaketlerinde en vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi noktasında hızlı aksiyon alıp, mağduriyetleri bir yılda telafi ettiklerini belirten Bakan Kurum, kira fiyatlarına yönelik yapılan düzenlemeler, uygun ücretlendirmelerle vatandaşların arsa ve konut sahibi olmasına yönelik yürütülen çalışmalar, sıfır atık hareketi, millet bahçeleri ve müsilaj temizliği gibi pekçok önemli konudaki son durumu anlattı. Ülke genelinde açılması planlanan ekolojik koridorlarla ilgili de konuşan Bakan Kurum'un açıklamaları şunlar:
İMARA AÇILMAYACAK
KİRALARDAKİ ARTIŞA SON
VATANDAŞA AÇILACAK
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
PLASTİK POŞET UYGULAMASI
SIFIR ATIK HAREKETİ
Sıfır Atık Hareketi'yle bugüne kadar 142 bin kurum binasında sıfır atık sistemini hayata geçirdik. Geri kazanım oranını yüzde 27.2'ye çıkardık. 2018'de 731 olan Toplama Ayırma Tesisi sayısını bugün 1.128 Geri Dönüşüm Tesisi'ne çıkardık. 33.8 milyon ton geri kazanılabilir atığı ülkemiz ekonomisine kazandırdık. 62.2 milyar lira ekonomik kazanç sağladık.
4 HAT İÇİN ÇALIŞMA
Millet bahçelerimizle, doğal alanlarımızı, milli parklarımızı, tabiat parklarımızı, ormanlarımızı birbirine bağlayan ekolojik koridorlar oluşturuyoruz. 4 ana ekolojik hattın belirlenmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de korunan alan miktarını ise 20 yılda yüzde 8'den 12'ye çıkardık. 2002'de 13 olan Özel Çevre Koruma Bölgesi sayısını 19'a çıkardık.
SALDA GÖLÜ UNESCO'YA GİRECEK
Salda Gölü'nün inşaatlar nedeniyle bozulduğunu iddia ettiler. Görüntülerdeki yer bataklık değil. Mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmiş. Sarı çamur görüntüsü de gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine gelen polenlerin rüzgârla taşınmasından. Salda Gölü'nün UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dâhil edilmesi için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.
DENİZ MAĞARALARI ARAŞTIRMASI
2011'den beri bin 424 adet anıt ağacın tescilini yaptık. Bugün anıt ağaç sayımız toplam 9 bin 333'e ulaştı. Türkiye genelinde 27 ilde 2 bin 500'den fazla anıt ağacın bakım, iyileştirme ve tanıtıcı tabela çalışmalarını tamamladık. Ülkemizde ilk kez deniz mağaralarında jeolojik ve ekolojik araştırma başlattık. Bugün itibarı ile korunan mağara sayısı 290'a ulaştırdık.
MAVİ BAYRAKLI PLAJ DÖRT KAT ARTTI
Sabah'ta yer alan habere göre, mavi bayraklı plaj sayımız 2002'de sadece 151 iken bugün mavi bayraklı plaj sayısını 531'e çıkardık. Bunun yanı sıra 24 marina, 5 bireysel yat ve 15 turizm teknesi de mavi bayrak almaya hak kazandı. 1994'te bu sayı kaçtı biliyor musunuz? 6 plaj, 9 marina. 2000'de ise 78 plaj, 12 marina vardı. Bu anlamda dünyada ülkemizi 3. sıraya taşıdık. Sıfır Atık Mavi projesinin başladığı günden bugüne kadar 135 bin ton deniz çöpü topladık.