Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:
"BİLGİ MANİPÜLASYONU HALKI ETKİLEMEK İÇİN KULLANILIR"
"Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmektedir.
"GÜNÜMÜZDE SOSYAL AĞLAR ÖNEMLİ ARAÇLARA DÖNÜŞTÜ"
Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir.
"MAYIS AYINDA ATILAN TWEETLERİN YÜZDE 23'Ü BOT HESAPLARDAN"
Sosyal medya platformu Twitter'da, Mayıs ayı içerisinde Ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür.
"ETİKET İÇİN ETKİLEŞİMDE BULUNAN HESAPLARIN YÜZDE 52'Sİ DE BOT"
Yine Mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır."
Sosyal medya bilgiye ulaşmak, anlık gelişmeleri ve haberleri anında öğrenmek adına vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor ancak işin bir de görünmeyen yüzü var.
Sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, TikTok vs vs.) sağladığı kolaylıklar kadar yalan ve algı dolu içeriklerle de propaganda mekanizması görevini yürütüyor.
YALAN TERÖRÜ HAD SAFHADA
2023 seçimlerine sayılı bir zaman kala özellikle bu platformlarda 'yalan terörü' had safhaya ulaşmış boyutta.
Yapılan araştırmalar sonucu sosyal medya üzerinde yalan ve algı dolu haberlerde Türkiye başı çekiyor. Yabancı medya kuruluşlarının Türkiye temsilcileri, muhalefetin güdümündeki bir takım Twitter sayfaları ve yalan haber yayan organize troll hareketler yalan ateşini körükleyen unsurlar olarak ön plana çıkıyor.
AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, A Haber ekranlarında yayınlanan Gece Ajansı programında sosyal medyadaki yalan terörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Arvas, Bot-Trol-Seed sistemiyla yapılan manipülasyonları anlattı ve bu üç kavramı şöyle özetledi;
TROL: Gerçek kişi, sosyal medyada gerçek ismini ve gerçek fotoğrafını kullanmıyor
BOT: Bir yazılım aracılığıyla oluşturulmuş sahte hesaplar
SEED: Görevleri destek verdikleri siyasilere ve kurumların altına olumlu yorum yazmak, karşı oldukları siyasiler ve kurumların hesaplarının altına olumsuz yorum yapmak olan organize hesaplar.
AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas'ın açıklamalarından öne çıkanlar;
Trollerin çok fazla gündemde ama asıl buradaki operasyonların büyük bölümünü yapan kısımlar botlar ve seed ekipleri. Bu seed ekipleri tek merkezden yönetildikleri için bazen çok hataya düşüyorlar. Gruplarına bir yazı atıldığında aynısını ve benzerini paylaşan ekipler oluyor. Biz de takip ederek bunları yakalıyoruz.