İşte muhalefetin ve iktidarın 'Yeni Türkiye' anlayışı!

Türkiye 2023 seçimlerine doğru ilerliyor. Seçim öncesinde ‘Yeni Türkiye’ tartışması gündemde. İktidarın ‘yeni Türkiye’ anlayışındaki küresel liderlik vizyonu dünya tarafından kabul edilirken muhalefetin ‘Yeni Türkiye’sinde ise İHA’ların geleceği tartışılıp, Suriye operasyonları durdurulacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Eylül 2022 , 08:56 Güncelleme Tarihi :04 Eylül 2022 , 09:09
İşte muhalefetin ve iktidarın ’Yeni Türkiye’ anlayışı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin izlediği diplomasi son zamanlarda yine oldukça hareketli. Ankara'nın sahada ve masada yürüttüğü kararlı politikalar, birçok alanda meyvesini veriyor. 2023'teki seçimlerden önce öne çıkan tartışmalardan biri "yeni Türkiye" anlayışı oluyor. Muhalif kesimlerin yani 6'lı masanın anlayışı ile iktidarın vizyonu birbirinden oldukça farklı.

DÜNYADAN ÖVGÜ YAĞIYOR
Türkiye'nin yürütüğü diplomasi birçok alanda ses getiriyor. Hükümetin yeni Türkiye anlayışındaki küresel liderlik vizyonunu dünya kabul ediyor. Buna karşılık muhalefet ise 2023 seçimlerini kazanmaları halinde "Batı'nın kontrolüne girmek" şeklinde yorumlanan bir dış politika vaat ediyor. Haberimizde hükümetin dış politikasına yönelik son zamanlarda dünyadan gelen destek mesajlarını derledik. Diğer tarafta da 6'lı masanın yeni Türkiye vizyonuna dair bazı örnekleri ele aldık...

MUHALEFET: BATI'NIN KONTROLÜNE RAZI
Türkiye'de muhalefet de ortaya 'yeni Türkiye' anlayışı koyuyor. İşte bu yaklaşımın dış politika ayağına yönelik bazı örnekler şöyle:
Muhalefet, seçimleri kazanmaları halinde Türk savunma sanayiinin geliştirdiği ve küresel çapta savaş stratejilerinin değişmesine neden olan İHA'ların geleceğini tartışmaya hazırlanıyor.

AZERBAYCAN'A DESTEĞİ ÇOK GÖRDÜLER
Aynı kesimler, 2. Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a verdiği ve savaşın seyrini değiştiren desteğini eleştirdi. CHP'li üst düzey isimlerden "Maalesef Türkiye, Azerbaycan'a yardım ediyor" demeçleri geldi.
CHP, 2023 seçimleri öncesi HDP'yi kaybetmemek ve ittifakta tutmak adına verdiği tavizlere Irak ve Suriye tezkerelerini de eklemiş ve 2019-2020 yılında 'evet' dedikleri tezkereye 2021'de 'hayır' demişti.

6'lı masanın en çok dile getirdiği dış politika söylemlerinin başında "Ne işimiz var orada?" olu - yor. Azerbaycan, Balkanlar, Irak, Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Afrika ve dahası... Türkiye'nin ülke çıkarlarını sınır ötesi coğrafyalarda korumasından adeta rahatsız oluyorlar.

İKTİDAR: KÜRESEL LİDERLİK HEDEFİNDE
Muhalefetin dış politikadaki tutumuna karşılık iktidarın izlediği aktif diplomasiyi ise dünya kabul etmiş durumda. Son olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada, Ankara'nın üstlendiği liderliğe dikkat çekildi. Johnson, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı. Johnson, Rusya'nın Ukrayna'daki tahıl ablukasını sona erdirmeye yardımcı olan Türkiye'yi "vazgeçilmez küresel liderliği"nden ötürü tebrik etti. Liderlerin, iki ülke arasındaki mevcut Serbest Ticaret Anlaşması'nı genişletmeyi temenni ettikleri kaydedilen açıklamada, savunma teknolojisi ve nükleer enerjide işbirliğine de vurgu yapıldı.

ÜNLÜ EKONOMİST: TÜRKİYE'NİN REKABET GÜCÜ YÜKSEK
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Türkiye'nin son yıllarda ihracatının hızla arttığını, gelişmekte olan diğer ülkelerle kıyaslandığında ihracattaki rekabet gücünün yüksek olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN OLMASA ÇOK İNSAN ÖLÜRDÜ
İnsanı yardımlar noktasında Ankara'nın adımları büyük destek topluyor. Son olarak Arnavutluk lideri Edi Rama, pandemide Türkiye'nin uzattığı dostluk elini "Erdoğan olmasaydı, ülkemizde çok daha fazla kişi hayatını kaybetmiş olurdu" sözleriyle anlatmıştı.

AVRUPA KAPANIYOR, TÜRKİYE AÇILIYOR
Küresel ekonomik kriz, enerji alanındaki problemler, Ukrayna Savaşı'nın uzaması, koalisyonların çökmesi, toplumsal belirsizlikler ve Rusya'ya destek veren ülkelerin artması... Avrupa ülkeleri karakışa hazırlanıyor. Batılı ülkeler karşılaştıkları problemler nedeniyle adeta kapanmaya gidiyor. Dar bir açılım var artık. Buna karşılık Türkiye ise turizmden ticarete, savunma sanayiinden siyasete kadar birçok alanda etki alanını genişletiyor.

BAŞARIDAN RAHATSIZLAR
Türkiye'nin izlediği başarılı dış politikadan rahatsız olan ülkeler de var. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesi için attığı adımlardan rahatsız. Paris'te büyükelçilere hitap eden Macron, "Rusya ile konuşmayı sürdüren tek dünya gücünün Türkiye olmasını kim ister?" dedi. ABD merkezli Bloomberg ajansı ise Çin ve Türkiye'nin nükleer felaketi önlemek için Putin nezdinde girişimde bulunmasını önerdi.

LİBYA VE BALKANLAR'IN KADERİ ANKARA'NIN ELİNDE
Dünyanın gözü son günlerde Balkanlar ve Libya konusunda yine Türkiye'nin üzerinde. Ukrayna Savaşı'nın uzamasıyla birlikte Balkanlar'da yeniden bir çatışma ortamanın doğmasından endişe ediliyor. Al Jazeera, EuObserver ve daha birçok haber portalında Balkanlar'ın kaderinin Türkiye'nin elinde olduğuna dair yorumlar çıkıyor. Diğer taraftan Libya'da siyaset yine karışık. Türkiye'nin tüm taraflarla temas halinde olduğuna dikkat çeken Arap medyası ise "Libya'da çözüm Erdoğan'ın elinde" başlıklarını atıyor.