Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın provokasyonlarına yanıt olarak hayata geçirilen karşı önlemlerin lokal nitelikte ve askeri hedeflere yönelik olduğunu, Azerbaycan ordusunun Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığını duyurdu.
Bakanlığın açıklamasında, Azerbaycan ordusunun sivil nüfusu ve altyapıyı hedef aldığı iddiasıyla ilgili Ermenistan'ın yaydığı bilgilerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Açıklamada, "Ermenistan'ın provokasyonlarına yanıt olarak, karşı önlemler lokal niteliktedir ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir. Misilleme önlemleri küçük ölçeklidir. Azerbaycan sınırlarının güvenliğini sağlamayı ve Ermenistan'ın provokasyonlarına son vermeyi amaçlamaktadır." ifadeleri yer aldı.
Bakanlığın bir diğer açıklamasında ise Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığı belirtildi.
Ermenistan ordusu akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunmuş, Ermeni birliklerce Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşenmişti. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar başlamıştı.
Yaşananların, 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen en büyük çatışma olduğu belirtiliyor.
SALDIRILARDAKİ 'İRAN' DETAYI: TÜRKİYE'NİN DİNAMO OLMASINI İSTEMİYORLAR
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Furkan Kaya ise, Ermenistan'ın provokasyonlarının arkasındaki 'İran parmağına' dikkat çekti. Kaya konuya ilişkin şunları söyledi: "Türkiye'nin çevre coğrafyası ateş çemberi altında. Burada bir barış anlaşması imzalanmadı. Zengezur koridoru oluşturulduktan sonra İran özellikle bu savaşta Ermenistan tarafını destekleyerek, bir şekilde kendi çıkarını korumak istedi. Saldırı olan yerler de bu yerler. Türkiye ile Azerbaycan'ın birleştiği ve burada dinamo özelliği olabilecek bir alan. Ermenistan'ın saldırıları da bu bölgede. Dikkat dağıtmak istiyor. Dönem dönem böyle saldırılar olacaktır.
Paşinyan, Soros ve ABD desteği ile iktidara geldi. Daha sonra tövbe edip Putin'in yanında soluğu aldı. Ermenistan'da hem ABD hem de Rus etkisi var. Vekil güç olarak bölgede kullanılıyor Ermenistan, Türk coğrafyası ile birleşilmemesi için kurulmuş bir devlettir..
EN AZ 45 ERMENİSTAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
A News Haber ve Yayın Koordinatörü Orhan Sali, ilk bilgilere göre, 45 Ermenistan askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Sali'nin A Haber canlı yayında yaptığı açıklamalar şöyle: "Sızan birliklerin vurulduğu ve imha edildiği bilgisi var. Azerbaycan güçleri tarafından bir Ermenistan kışlası vuruldu. Bölgede konuşlanmış Rus birlikleri de vardı. Rus birliklerin de olağanüstü hal aldığı ve kırmızı alarm verdiği bilgisi var. S-300 savunma sistemlerinin de faaliyete geçtiği belirtildi. Azerbaycan ordusu topyekün bir saldırı başlattı. Bölgedeki bütün unsurlar vuruluyor. Çok sayıda Bayraktar TB-2 havalandı. "
ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BÖLGELER
Azerbaycan Türkü gazeteci Ceyhun Aşirov, Ermenistan ile yaşanan gerilimde, Erivan yönetimi tarafından servis edilen ve çatışmaların yaşandığı bölgeleri içeren haritayı paylaştı.
PAŞİNYAN PUTİN'E SIĞINDI
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi. Ayrıca Ermeni basınında, Paşinyan'ın gece saatlerinde hükümet binasında Güvenlik Konseyi'ni topladığı belirtildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurmuştu. Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında yoğun çatışmalar başlamıştı.
MACRON'LA GÖRÜŞTÜ
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaların ele alındığı belirtildi. Paşinyan'ın durum ile ilgili endişelerini dile getirdiği aktarılan açıklamada, Macron'un gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ve durumun sakinleştirilmesinin gereğini vurguladığı ifade edildi. Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında yoğun çatışmalar başlamıştı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurmuştu.
ABD, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN'A ÇATIŞMALARI DURDURMA ÇAĞRISI YAPTI
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığının, Ermenistan'ın provokasyonu üzerine Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmaların başladığını duyurması üzerine Blinken, yazılı bir açıklama yaptı.
Blinken, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunduğunu duyurmuştu.
Açıklamada, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin sabotaj gruplarının farklı istikametlerde Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediği bildirilmişti.
Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşanmıştı.