FETÖ'nün kasa evine operasyon: Balya balya paralar ele geçirildi

Son dakika haberleri... Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik operasyonlar sürüyor. İstanbul merkezli 4 ilde FETÖ'nün güncel finans yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. Örgütün kasa evide basılırken evlerde yapılan aramalarda 1 milyon 81 bin 430 lira, 468 bin 876 dolar, 102 bin 645 euro, 6 bin 930 pound, 871 gram altın ele geçirildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Ekim 2022 , 13:28 Güncelleme Tarihi :20 Ekim 2022 , 13:43
FETÖ’nün kasa evine operasyon: Balya balya paralar ele geçirildi

İstanbul merkezli 4 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün güncel finans yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi.

FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yeniden bir yapılanma içerisine girdiğini ve bu yapılanmaya finansal destek sağlayanlar olduğunun belirlenmesi üzerine polis operasyon düzenledi.

47 GÖZALTI
Örgütün kasa evinin Başakşehir Kayaşehir'de olduğu belirlendi. Söz konusu evin de aralarında bulunduğu 52 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli 4 ilde yapılan operasyonda 47 şüpheli gözaltına alındı.

MİLYONLAR ELE GEÇİRİLDİ
Operasyonda gözaltına alınan kişiler arasında örgütün para kuryeliğini yapanların da olduğu öğrenildi.

Şüphelilere ait evlerde yapılan aramalarda 1 milyon 81 bin 430 lira, 468 bin 876 dolar, 102 bin 645 euro, 6 bin 930 pound, 871 gram altın, ruhsatsız tabanca, kurusıkıdan bozma tabanca ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

PARA TRAFİĞİ KRİTİK OPERASYONLA DEŞİFRE EDİLMİŞTİ
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) banka ATM'lerinden kartsız işlem, kargo ve elden teslim yöntemleri ile örgütün güncel yapılanmasında görev alan mensuplarına düzenli olarak gerçekleştirdiği para transferi, emniyet birimleri ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonunda düzenlenen Gazi Turgut Aslan Operasyonu ile deşifre edildi.

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün güncel yapılanması, yeni eleman temini ve finans kaynaklarının deşifresine yönelik 81 il cumhuriyet başsavcılıklarından terörizmin finansmanı kapsamında alınan soruşturma izinleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar (KOM), Terörle Mücadele (TEM), Siber Suçlarla Mücadele daire başkanlıkları ile İstihbarat Başkanlığı ve MASAK ekiplerince 8 ay boyunca gizlilik içinde yürütülen soruşturma bugünkü operasyonla sonuçlandı.

Haklarında gözaltı kararı verilen 704 FETÖ şüphelisinin yakalanması amacıyla 59 ilde düzenlenen operasyonlarda 650'ye yakın zanlı gözaltına alındı.

Şüphelilerle Türk lirası ve döviz cinsinden yüklü miktarda para, değerli maden, dijital materyal ile örgütsel doküman ele geçirildi.

Operasyon kapsamında yapılan çalışmalar, örgütün güncel durumu, yeni eleman kazanma çalışmaları ve para transferlerinde kullandıkları yöntemleri de büyük oranda gün ışığına çıkardı.

MAHREM YAPILANMA VE RENKLENDİRİLMİŞ KRİPTOLAR
Yapılan çalışmalarda örgütün, halen kamuda akademisyen, öğretmen, infaz koruma memuru, tıp doktoru olarak görev yapan deşifre olmamış, renklendirilmiş üyeleri ile mevcudiyetini devam ettirme çabasında olduğu tespit edilirken kamu görevlisi 17 şüphelinin, örgütün mahrem yapılanmalarının finanse edilmesinde kurye olarak etkin rol aldıkları belirlendi.

Şüphelilerden 153'ünün KHK'lar ile kamudan ihraç edildiği, 72'sinin emniyet ve Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki mahrem yapılanmada olduğu belirlendi. 238 şüphelinin ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilirken 40 zanlının adlarının sınav soruşturmalarında yer aldığı ortaya çıkarıldı. Ayrıca şüphelilerden 27'sinin ilçe bölge sorumlusu, 244'ünün ise öğrenci kadın yapılanması mensubu olarak örgüt aktif rol oynadığı tespit edildi.

ÇALIŞMA EVLERİ VE ÖĞRENCİ TEMİNİ
Ekipler yaptıkları çalışmalarda, yeniden yapılanma faaliyetleri kapsamında eleman temini amacıyla yeni örgüt evleri açıldığını, özellikle KHK kapsamında ihraç edilen örgüt üyelerinin bu faaliyetlerde etkin görev aldığını belirledi.

Faaliyetlerin ED olarak kodlanan sözde il eğitim danışmanına rapor edildiği, bu evlerinin finansmanının örgüt tarafından karşılandığı, bu faaliyetlerde görev verilen örgüt üyelerine de maaş verildiği ortaya çıkarıldı.

MAĞDURİYET ALGISI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR
Şüphelilerin örgütün sözde üst yönetiminden gelen talimatlara uygun olarak kamuoyunda KHK'larla ihraç edilenlerin "masum olduğu, mağdur edildiği, topyekün iade edilmeleri gerektiği" algısı oluşturmaya, kamuoyu desteği almaya çalışıldığı tespit edildi.

Bu kapsamda şüphelilerin özellikle Twitter başta olmak üzere sosyal medyada haftada en az 4 gün örgütün üst yönetiminin belirlediği konularda "hashtag" çalışması yaparak paylaşımın "TT" olmasını sağlamak amacıyla sistematik bir biçimde sosyal medya üzerinden dezenformasyon faaliyetleri yürüttüğü belirlendi.

Operasyon sürecinde, örgütün mahrem yapılanmasında yer alan ve finansal olarak desteklenen örgüt üyelerince bu platformlarda "fake" hesaplarla paylaşımlar yapıldığı da tespit edildi.

ÖRGÜTÜN YENİDEN YAPILANMA ÇABASI
Örgüt üst yönetiminin cezaevinde bulunan, tahliye olan, gözaltına alınan tüm üyelerinin durumunun haftalık ve aylık olarak takip edilmesi talimatı doğrultusunda; tahliye olan örgüt üyelerinin takibinin yapıldığı da soruşturmayı yürüten birimlerin tespitleri arasında yer aldı.

Eleman temininde yaşanan sorunları bertaraf etmek adına, özellikle etkin pişmanlıktan faydalanmayanların mahrem birimlerde görev almasının sağlanması için örgüt üyelerince hazırlanan tabloların örgütün üst yönetimine ulaştırıldığı çalışmalarla deşifre edildi.

MAHREM SORUMLULARIN FİNANSE EDİLMESİ İÇİN ÖRGÜTÜN BELİRLEDİĞİ KRİTERLER
FETÖ'nün güncel yapılanmasında görev alan ve örgütsel talimatlara uyan örgüt mensuplarına düzenli olarak para transferinde bulunulduğunu belirleyen ekipler, transfer edilen tutarın, alıcı örgüt üyesinin etkin pişman olup olmama durumu, örgüte bağlılığı ve örgütsel konumuna göre farklılık gösterdiğini tespit etti.

Öte yandan yurt dışında bulunan finans sorumluları tarafından örgüt üyelerinin listesinin Türkiye'deki mahrem kuryelere şifreli olarak iletildiği ve para transferinin yurt dışı kaynaklı olarak yapıldığı da belirlendi.

SİLİKON PARMAKLAR
Örgüt üyelerine para transferi yapılırken ATM'leri kartsız işlem sürecinde işlem onay ve doğrulama kodu istemeyen bankaların yoğun olarak tercih edildiği, işlem sırasında gönderici hanesine alıcının bilgilerinin yazıldığı, bu sayede alıcının kendi kendine para yatırmış gibi gösterilmesinin sağlandığı ortaya çıkartıldı.

Şüphelilerin kimliklerinin deşifre olmaması için de ayrıca gözlük, maske ve şapka gibi aksesuarlar ile gizlenmeye çalıştığı açığa çıkarıldı.

Operasyon kapsamında ele geçirilen "silikon parmaklar" ise örgüt üyelerinin parmak izi bırakmamak için gösterdiği çabayı ortaya koydu.

KARGO İÇİNDE ZULA
Örgütün para transfer yöntemlerini araştıran ekipler, paranın örgütle iltisaklı olmayan kişilerin bilgileri kullanılarak kargo ile tekstil ürünü, oyuncak, gıda ürünü ve ders kitaplarının içerisine saklandığını veya x-ray cihazlarında tespitini zorlaştırmak amacıyla kargo kolisi içerisinde önceden oluşturulmuş gizli bölmelere alüminyum folyoya sarılarak gönderildiğini belirledi.

FİZİKİ BULUŞMA
Şüphelileri 8 ay süreyle adım adım takip eden operasyonel birimler, örgütün özellikle mahrem sorumlularının, internet tabanlı haberleşme programları üzerinden kararlaştırdıkları yerde buluştuklarını ve özellikle cami, AVM tuvaleti, çocuk parkı gibi mekanları kullandıklarını tespit etti. Yüz yüze görüşmeme noktasında örgütün sıkı talimatının olduğu belirtildi.

OPERASYON DERİNLEŞTİRİLEREK DEVAM EDECEK
Finans aktarımında etkin rol alan şüphelilere yönelik yürütülen teknik ve fiziki takipler sonucu tespit edilenlerin, örgütün güncel mahrem yapılanmasında aktif bir şekilde görev aldığı belirlendi.

Soruşturmanın elde edilen verilerin incelenmesi ve elde edilecek yeni bilgiler doğrultusunda derinleştirilerek sürdürüleceği öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN