Artvin'de kendi sınıfında Türkiye'nin 1. dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, Başkan Erdoğan'ın katıldığı törenle sus tutmaya başladı. Törenle aynı an zamanda Yeni Bağlantı Yolları ve Tüneller hizmete girdi, Yeni Yerleşim Bölgesinde yapılan konutlar vatandaşlara teslim edildi. Başkan Erdoğan, törende önemli açıklamalarda bulundu.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN YUSUFELİ BARAJI AÇILIŞ TÖRENİNDE ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR VİDEO İZLE
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
Artvin'in güzel insanları, kıymetli Yusufelili kardeşlerim, en kalbi duygularımla, hasretle selamlıyorum.
Bugün Cumhuriyet tarihinin en gurur verici eserlerinden Yusufeli'nin yanında bağlantı yolları ve tünelleriyle yeni yerleşim bölgesinin açılış töreni vesilesiyle sizlerle birlikteyiz.
Yusufelili kardeşlerimiz bu eserin ülkemize kazandırılması için doğdukları büyüdükleri evlerini iş yerlerini geçmişlerini geride bıraktılar. Her ne kadar kendilerine daha modern evler iş yerleri inşa etmiş olsak da bunların hiçbirinin Yusufelili kardeşlerimin yaptığı fedakarlığın karşılığı olmayacağını biliyoruz.
Yeni Yusufeli 2698 konut, 507 köy evi, 296 iş yeri, 37 dükkanlı bir sanayi sitesi, 25 yataklı hastane, anasınıfından lisesine kadar 9 okul, yurt, spor salonu, 7 köy ve kamu hizmet binalarıyla sıfırdan kuruldu. Her türlü alt yapı ve üst yapısıyla tasarlanan Yeni Yusufeli eskisinin 2 katı büyüklüğünde bir alana sahiptir. Ulaşım için 39 tüneli ve 21 köprüsüyle 110 kilometre yeni yol yapılmıştır. Bundan 20 yıl önce Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometreyken biz sadece Yusufeli'nde 62 km tünel inşa ettik.
Şu muhteşem katılımı görünce Artvin'in nasıl gönülden beraber olduğunu yaşamanın huzuru içindeyim. Ya Rab şu kuluna böyle yar arkadaşları lütfettiğin için sana sonsuz hamdü senalar olsun.
Yeni Yusufeli eskisinin iki katı büyüklüğe sahiptir. Yusufeli için yaptığımız yollarla Kafkaslar ve Karadeniz bölgesinin kuzey güney aksındaki güvenlik ve konforu artırdık. 20 bin ağacı, 75 binin üstünde fidanı, 40 bin metrekarelik çimle yemyeşil bir Yusufeli ortaya çıktı.
Elbette böylesine bir devasa projede bazı eksikler olabilir. Bunların da süratle giderileceğinden şüpheniz bulunmasın.
Baraj ve santral 100 katlı gökdelene denk olan 275 metre yükseklikle ülkemizde ilk dünyada da kendi sınıfında 5'inci sırada yer almaktadır. Bu barajda üretilecek 1 milyar 900 kw saat enerji ekonomiye 5 milyar lira katma değer verecektir. Enerji sıkıntısı olsa sadece burası 1,5 yıl enerjiyi temin eder.
Su depolama kapasitesi 2,3 milyar metreküp olan Yusufeli Barajı'nın enerji üretim kapasitesi 2,5 milyon konutun ya da 750 bin Togg otomobilinin enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak düzeydedir.
Velhasıl Türkiye'nin en çetin coğrafyasında baraj, santral, yeni yerleşim ve yollarıyla birlikte 34 milyar liralık maliyetle Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir eseri milli bütçeden karşılayarak Artvinimize kazandırdık.
Her aşaması kayda alınarak belgesele dönüştürülen hikaye bu akşam TRT ekranlarında yayınlanacaktır.
Böylesine devasa eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen bakanları, bakanlıkları, kurumları, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine tüm çalışanları canı gönülden tebrik ediyorum.
"TÜNEL UZUNLUĞU 720 KİLOMETREYE ULAŞACAK"
Türkiye'nin son 20 yılında ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerle asırlık eksiklerini gidermekle kalmadık daha büyük hedeflere yöneldiğimiz geleceğe hazırladık. Hemen her konuşmamda 2002 Türkiyesi'yle bugünkü Türkiye'nin mukayesesini yapmaya özen gösteriyorum. Tüm uzanan mukayeseli anlatım bazılarına sıkıcı geliyor olabilir. Bir örneğini ifade ettim. İlk 80 yılında sahip olabildiği toplam tünel uzunluğu 50 km idi. Sadece Yusufeli'ndeki tüneller 62 km'yi buluyor. Önümüzdeki sene toplam tünel uzunluğumuz 720 km'ye ulaşmış olacak. Hangi alana bakarsanız bakın benzer düzeylerde artışlar görürsünüz. Bunca yatırım ve emeği niye gösterdik. Biz sizi seviyoruz. Biz bu milleti seviyoruz. Bizim bu millete bir aşkımız var aşkımız. Bu millet için varız, Türkiye için Türkiye sevdalısı olarak Türk milletinin sevdalısı olarak bu yolda yürüdük, yürüyoruz.
Demokrasimizi hak ve özgürlüklerimizi geliştirmek için de destansı mücadele yürüttük. 80 yılda yapılageldiği gibi günlerimizi aylarımızı yıllarımızı sadece siyasi polemiklerle geçirip hiç riske girmeden hayatımızı sürdürebilirdik. Demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirirken hangi tuzak ve engellerin kurulduğunu en iyi sizler biliyorsunuz.
Bundan 10 yıl önce 2023 hedefleri sözüyle milletin huzuruna çıkarken birileri kendi akıllarında dalga geçmişlerdi. Birileri sürekli enerjimizi vaktimizi heba etmek için çabalasa da Türkiye küresel alanda söz sahibi konumuna gelmiştir. Dünyanın gündeminde sadece krizler, sosyal sorunlar vardır. Buna karşılık biz ülkemize yatırımları üretimi istihdamı turizmi, ihracatı bunlardaki olumlu yükselişi konuşuyoruz. Türkiye küresel dalgalanmalar karşısında da güçlü duruş sergileyebilecek altyapıya sahiptir. Bir süredir doğrudan birliğimizi ve beraberliğimizi hedef almalarının sebebi budur. İşte bunu hazmedemiyorlar. 20 yıldır bunu defalarca terörle, darbeyle, ekonomik tetikçilikle çabalarla denediler. Hamdolsun her seferinde başarısız oldular. Bu defa da başaramayacaklar. Tarihiyle, toplumuyla, siyasi ve ekonomik gücünün farkında, bölgesinde sözü dinlenen, dünyada itibar sahibi Türkiye var. Ülkemizi bir adım daha öteye taşıyarak hep beraber yeni bir dönemin kapılarını aralamanın eşiğindeyiz.
Togg'u teknoloji ve markalaşma alanında Yusufeli'ni de altyapı konusunda sembol proje olarak değerlendiriyorum.
"İHANET EDİP SONRASINDA İFLAH OLAN YOKTUR"
Biz kutlu mücadele verirken engelleme çabaları da her gün kesintisiz sürüyor. Bu topraklar asırlardır terör eylemi kılıfı altında sergilenen ihanete maruz kalmıştır. Balkanlardan Kafkaslara kadar uzanan geniş coğrafyada örnekleri görünen ihanetlerin bedelini belki biz de ödedik. Asırlardır bu ülkeye millete ihanet edip sonrasında iflah olan yoktur. Kapanmamış hesaplar olabilir, onların görüleceği günler de gelecektir. İstanbul'da yaşanan bombalı saldırıyı da mertçe karşımıza çıkamayanların giriştiği eylem olarak görüyorum. 6 masumun hayatına mal olan alçak saldırıya cevabımızı Irak ve Suriye'deki terör örgütü hedeflerini yerle yeksan ederek verdik.
"EN KISA SÜREDE TANK VE ASKERLE BİRLİKTE HEPSİNİN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ"
Karkamış'ta hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. 4 yaşında çocuk, şehidimiz, 22 yaşında öğretmenimiz rahmetli oldular. Bu kardeşlerimizin dökülen tek damla kanı dahi boşa gitmeyecektir. Saldırıların kaynakları bellidir. Bu bölgedeki teröristlerin her birinin kimliğini biliyoruz. Bu teröristleri kimlerin himaye ettiğini de biliyoruz. Sabrımız çaresizliğimizden veya kifayetsizliğimizden değildir. Sabrımız hukuk devleti olarak diplomasiye sonuna kadar riayet etme hassasiyetindendir. Biz Suriye sınırlarımızın güvenliğe kavuşturulması hususunda her anlaşmaya riayet ederek üzerimize düşenleri yerine getirdik. Türkiye'yi harf oyunlarıyla teröristlerin yanında kendi askerlerine görüntü verenler için yolun sonu gelmiştir.
Artık bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü vardır. Tek bir sınır vardır. O da kendi ülkemizin kendi vatandaşlarımızın güvenliğidir. Bu güvenlik nereden başlayacaksa oraya kadar gitmek en meşru hakkımızdır. Kendi güvenlikleri için binlerce kilometreden gelenler bu hakkımızı anlayışla karşılamaları gerekiyor.
Birkaç gündür, uçak, top, SİHA'mızla teröristlerin tepesindeyiz. En kısa sürede tank ve askerle birlikte hepsinin de kökünü kazıyacağız bunu da böyle bilin.
Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. Bu sabah çok sevdiğim, saydığım Prof. Dr. Raşit Küçük'ü hakka uğurluyoruz. Kendisine buradan Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesine tüm öğrencilerine baş sağlığı diliyorum.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN DOĞAL GAZ MÜJDESİ
Canlı yayında müjdeyi veren Başkan Erdoğan, doğal gaz için Bakan Dönmez'e talimat verdiğini açıkladı.
SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
Başkan Erdoğan törenin ardından sosyal medyadan paylaşım yaptı
Başkan Erdoğan yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin en çetin coğrafyasında barajı, santrali, yeni yerleşimi ve yollarıyla, 34 milyar liralık maliyetle Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir eseri millî bütçeden karşılayarak ülkemize kazandırdık. Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali ülkemize, Artvin'imize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
HAVADAN İNCELEDİ
Başkna Erdoğan, "Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri ile Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni"ne katılmak üzere Artvin'in Yusufeli ilçesine helikopterle geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Erdoğan'a eşlik etti.
BAZI VATANDAŞLAR TÖREN SIRASINDA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Açılış töreninde bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
BELEDİYE BİNASININ AÇILIŞINA KATILDI
Başkan Erdoğan, Artvin'in Yusufeli ilçesinde belediye binası açılışına katıldı
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, açılışa kısa bir süre kala Twitter adresinden bir video paylaşımında bulundu. Başkan Erdoğan paylaşımında, "Türkiye Yüzyılı'nın en gurur verici eserlerinden biri olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralimizi bugün hizmete alıyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.
YAPIMINA 21 ARALIK 2012'DE BAŞLANDI
DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Çin'de bulunan 305 metre yüksekliğindeki Jinping-I, 292 metre yüksekliğindeki Xiaowan, 285,5 metre yüksekliğindeki Xiluodu ve İsviçre'deki 285 metre yüksekliğe sahip Grande Dixence barajından sonra sınıfının dünyada en yüksek 5. barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'in yapımına 21 Aralık 2012'de başlandı.
Türk mühendis ve işçisinin alın teri ve tamamen milli sermayeyle inşa edilen barajda gövde betonu, su tutma imalatları, enerji yapıları ve inşaat faaliyetleri tamamlandı.
Çoruh Nehri üzerine Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarından sonra inşa edilen 5. baraj olan Yusufeli Barajı ve HES, Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Yusufeli'ne 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Sert kayalıklarla kaplı dar vadide ��ok zorlu coğrafyada inşa edilmiş olması nedeniyle "dar vadinin gizli hazinesi" olarak adlandırılan barajın temel atma töreni Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde video konferansla gerçekleştirdiği katılımla 26 Şubat 2013'te yapıldı.
Barajda şantiye içi ulaşım yolları 10 Şubat 2015'te, baraj gövdesi kret üstü kazıları 15 Eylül 2015'te tamamlanırken, baraj gövdesi kret altı kazıları da 22 Haziran 2018'de bitirildi.
11 Temmuz 2018'de başlanan Yusufeli Barajı gövde inşaatı da 4 milyon 61 bin metreküp beton kullanılarak 24 Haziran 2021'de tamamlanarak son şeklini aldı.
YILLIK 4,1 MİLYAR LİRA GELİR
Her biri 186 megavatlık 3 üniteden oluşan Yusufeli Barajı ve HES, toplamda 558 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek.
Üretilen enerji ile ülke ekonomisine yıllık 4,1 milyar lira gelir sağlanması hedefleniyor.
Rezervuarında 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde kurulu Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajlarına hem su kaynağı olacak hem de nehrin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak taşkın riskini azaltacak.
BARAJ İNŞAATI BÖLGENİN KARAYOLU AĞINI DA DEĞİŞTİRDİ
Karayolları Genel Müdürlüğünce 29 Nisan 2016'da yapımına başlanan Yusufeli Barajı ve HES inşaatı kapsamındaki yeni yolların yapımı da büyük oranda tamamlanarak hizmete açıldı.
Baraj projesiyle yapılan 69,2 kilometrelik yeni kara yolu ağını tüneller, köprüler ve viyadükler oluşturuyor.
Toplam 39 tünel, 19 da köprü bulunan yeni yol ağında dengeli konsol köprü olarak inşa edilen "Şilenkar", "Tekkale", "Baraj" ve "Yusufeli Merkez" viyadükleri 'teknoloji harikası' özel tasarım köprüler olarak nitelendiriliyor.
Söz konusu köprülerden üçünün inşaatı tamamlanarak kullanıma açılırken, "Yusufeli Merkez" viyadüğündeki çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor.
7 KÖYDE 507 KONUT TAMAMLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Artvin'in Yusufeli ilçesindeki yeni yerleşim alanına ilişkin projede son safhaya gelindiğini belirterek, 2 bin 698 konut, 285 dükkan, içerisinde 37 dükkanın bulunduğu sanayi sitesi, hastane, 5 okul ve 32 kamu binası inşa ettiklerini, 7 köyde 507 konutu tamamladıklarını bildirdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Kurum'un Yusufeli ilçesindeki yeni yerleşim alanına ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.
Kurum, 3 bin 205 konutu, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması planlanan törenle vatandaşlara teslim edeceklerini belirterek, şunları kaydetmişti:
"Yusufeli'mizi yeni yerleşim alanına taşıyacağımız projemizde artık son safhaya geldik. 2 bin 698 konut, 285 dükkan, içerisinde 37 dükkanın bulunduğu sanayi sitesi, hastane, 5 okul, 32 kamu binası inşa ettik, 7 köyde de 507 konutu tamamladık. Yeni Yusufeli gençlerin, vatandaşlarımızın, hanım kardeşlerimizin mutlu olduğu, spor alanlarında, okullarında vakit geçirebildiği, sporlarını yapabildiği, esnafımızın huzurlu şekilde ticaretini yapabileceği anlayışla tasarlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yılda birçok eseri milletimize kazandırdık."
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı'nın 22 Kasım'da açılacağını belirterek, "Baraj projesi kapsamında Yusufeli ilçesinin mevcut yerleşkesi ve kara yolunun bir bölümü sular altında kalacağı için ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak Relokasyon Yolları'nı projelendirdik." ifadesini kullanmıştı.
YENİ YUSUFELİ YOLLARI VİDEO İZLE
"TÜRKİYE'NİN HİZMETİNE SUNUYORUZ!"
Bölgede yapılan yol çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Artvin'i Erzurum'a bağlayan; yeni Yusufeli yollarını bugün Türkiye'nin hizmetine sunuyoruz!" dedi.
Karaismailoğlu, Artvin ile Erzurum arasında yapılan Yusufeli Barajı Relokasyon Yolları'yla ilgili yazılı açıklama yaptı. Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı'nın 22 Kasım'da açılacağını bildiren Karasimailoğlu, şunları kaydetti:
"Baraj projesi kapsamında Yusufeli ilçesinin mevcut yerleşkesi ve kara yolunun bir bölümü sular altında kalacağı için ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak Relokasyon Yolları'nı projelendirdik. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı tek yol standardında, 3 kesim halinde toplam 69,2 kilometre uzunluğunda inşa edilen Relokasyon Yolları'nda 56,7 kilometre uzunluğunda 39 adet tünel, 3 bin 615 metrelik 19 adet köprü ve viyadük bulunuyor. Projede, bölgedeki yerleşkelerin yola katılımını sağlayan 5 farklı seviyeli, 12 hemzemin olmak üzere toplam 17 adet kavşak da yer alıyor."
"2 BİN 188 METRE UZUNLUĞUNDA 4 TEKNOLOJİK KÖPRÜ YAPTIK"
Karaismailoğlu, 100 yılda yapılacak projeleri 20 yıla sığdırdıklarına işaret etti. 2003'te Türkiye genelindeki bütün tünellerin uzunluğunun sadece 50 kilometre olduğunu aktaran Karaismailoğlu, şu anda Yusufeli Barajı'nın etrafında 56,7 kilometrelik tünel inşa edildiği bilgisini paylaştı.
Karaismailoğlu, projedeki tünellerin Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) ile 5 yılda tamamlandığının altını çizerek, tünellerin elektromekanik işleri kapsamında aydınlatma, havalandırma, haberleşme ve trafik sistemlerinin de hazır olduğunu belirtti.
Tünellerin yönetimi için T-11 ve T-12 tünelleri arasında Yusufeli yeni ilçe merkezinde Tünel Kontrol Merkezi'nin de bulunacağını bildiren Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Güzergahtaki geniş ve zorlu vadi geçişleri, toplam uzunluğu 2 bin 188 metre olan 4 adet teknolojik köprü ile sağlanacak. Tekkale Viyadüğü 628 metre uzunluğunda dengeli konsol yöntemiyle inşa edildi. 5 açıklığa sahip viyadüğün en yüksek ayağı 144 metreye ulaşıyor. Köprünün üstyapı genişliği 14,5 metredir. Yusufeli Viyadüğü ise itme sürme yönteminin kullanıldığı ortotropik çelik üstyapı tipinde 685 metre uzunluğunda, 9 açıklıklı olarak projelendirildi. En yüksek ayağı 147 metreye ulaşan viyadüğün üstyapı genişliği 16,5 metredir.
Viyadüğü, 2023 yılı içinde trafiğe açmayı hedefliyoruz. Şilenkar Viyadüğü'nün uzunluğu da 530 metre. 4 açıklığa sahip viyadüğün en yüksek ayağı 135 metreye ulaşıyor. Dengeli konsol yöntemi ile inşa edilen köprünün üstyapı genişliği 16,5 metredir. Yusufeli Baraj Viyadüğü 345 metre uzunluğunda, dengeli konsol yöntemiyle 3 açıklıklı yapıldı. En yüksek ayağı 72 metreye ulaşan viyadüğün üstyapı genişliği 16,5 metredir."
"PROJEYLE ARTVİN'İN DOĞASINI KORUDUK"
Bakan Karaismailoğlu, Karadeniz Bölgesi'nin büyük projeleri arasında yer alan Yusufeli Barajı Relokasyon Yolları ile ulaşımı hızlı, konforlu ve güvenli hale getireceklerini, bölge ekonomisini canlandıracaklarını vurguladı.
Ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak Yusufeli Barajı'nın enerjiden şehirciliğe, ulaştırmadan çalışma hayatına kadar pek çok sektörü doğrudan etkileyeceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"Yusufeli Barajı Relokasyon Yolları'nın inşa edilmesiyle ilçenin yeni yerleşkesine kesintisiz ulaşımı tesis ettik. Yüksek dağların ve derin vadilerin bulunduğu bölgede, doğaya meydan okuyan yüksek teknoloji ürünü sanat yapılarıyla ulaşım standardını artırdık. Projeyle Artvin'i Erzurum'a, Kafkasları ve Karadeniz sahil kesimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksının standardını önemli ölçüde yükselterek bölgeler arası ticari hareketliliğin artırılmasına da katkı sağladık.
Artvin Erzurum yolu daha güvenli ve konforlu hale geldi. Yolun büyük bölümü tünel, köprü ve viyadüklerle geçilerek Artvin'in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını da koruduk. Yusufeli Barajı Relokasyon Yolları ile Yusufeli-Sarıgöl-Öğdem ve Yusufeli-İspir gibi yerel yol ağlarının da konforlu kara yolu bağlantısını sağladık."