YÜZDE 95'İ TÜRK
Sahada personelin zinde kalması için bölgeye adeta yaşayan yapılar inşa edilmiş. Mühendisinden teknisyenine, işçisinden güvenliğine kadar herkese bölgeden çıkmadan çalışma imkânı sağlanmış. Tesis içinde spor merkezinden yemekhaneye, yeşil alanlardan tıp merkezine birçok sosyal alan yer alıyor. Çalışanların yüzde 95'i Türk. Halihazırda yurtdışı kariyerini bir kenara bırakıp Türkiye'ye dönen ve bu projede görev alan 150 kadar mühendis bulunuyor.Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmaları canla başla sürdüren mühendislerle konuştuk.
Sakarya Gaz Sahası Saha Müdürü ve İnşaat Mühendisi Murat Uçar (46), tecrübesini her alanda hissettiriyor. Tek bir telefonla yurtdışındaki işini bırakıp ülkesine döndü. En son ne zaman izin yaptığını hatırlamıyor. "Kaç saat uyuyorsunuz?" diye sorduğumuzda "5 saati geçmiyor" diyor. Uçar, "Projemiz 3 ana bölümden oluşuyor. Projenin ilk aşaması, dünyada zor olan ve Türkiye için çok yeni olan deniz içindeki kuyuların yapılmasıydı. Mücadelenin sonu başarıdır. Eğer bu başarı olmazsa milletimize karşı yüzümüz olmaz. Çoğunluğumuz yurtdışından geldik. Bizler, para için değil gönüllü olarak geldik. Yurtdışında benim amirim John, Michael'ken şimdi çalışanlarımız Michael, John oldu. Milli hedefler için bir kadro oluşturuldu. Filyos'ta büyük bir inançla mücadele ediyoruz. Hedefimiz 25 Mart'ta gazı yakmak" dedi.
BAŞ DÖNDÜRÜCÜ HIZ
Destek Hizmet Birimi Müdürü ve İnşaat Mühendisi Kaan Cengiz (41), evli ve bir çocuk babası. Kuveyt'ten Türkiye'ye döndü. 22 yıllık tecrübesini Filyos'a aktarmaya gelen Cengiz, "Yurtdışında benzer projelerde çalıştım. Ülkemizde böyle bir proje girişimi olduğunda çok mutlu oldum. Senelerce başka ülkelerde gördüğümüz ekipmanların ülkemize gelmesi büyük bir gurur. Tüm enerjimizi ülkemizde harcıyoruz. Baş döndürücü bir hızla ilerliyoruz. Bizim bu hızımız maalesef inandırıcı bulunmuyor. 300 gün önce bir çamur deryası olan bölge, şimdi devasa bir kampüse dönüştü" diye konuştu.
Teknik Lojistik Müdürü ve JeolojiMühendisi Tolga Yurteri (47), 'Benim Türkiye'de olmam lazım' diyerek, Umman'dan Zonguldak'a geldi. Ailesi İstanbul'da yaşıyor. Onunla sohbet ettikçe heyecanına mutlulukla şahit oluyoruz. Yurteri, "Proje genelinde yaklaşık 70'in üzerinde tedarikçiyle çalışıldı. Bunların büyük bir kısmı Türk üreticiler oldu. Cumhurbaşkanımız, bu projeyi açıkladığı 2020 yılında, ben de eşimle televizyon izliyordum. Verilen 2023 hedefi bana çok çarpıcı gelmişti. İçimden 'Ulaşılması zor bir hedef' demiştim. Bugün geldiğim noktada hem projede yer aldım hem de bu hedefin zor olmadığını elbirliğiyle gösterdik" ifadelerini kullandı.
İKİ AYDA BİTECEK
Makine Mühendisi Nedim Tuğaltay (70) meslekte 50. yılına girdi. Emekli olmasına rağmen tarihe imza atmak için burada görev aldı. Altay, "Gurur dolu günler geçiriyorum. Ülkemize hizmet için buradayız. Birikimlerimizi genç arkadaşlarla paylaşıyoruz. Enerjim yerinde, daha güzel günler bizi bekliyor. 2 ay içerisinde bu tesisi çalışır vaziyette teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu.