Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Prensipte NATO'nun genişlemesini destekliyoruz. Terör temizlenirse Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Prensipte NATO'nun genişlemesini destekliyoruz. Terör temizlenirse Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Tematik Kış Kampları kapsamındaki Diplomat Akademi Kampı zirvesine katıldı. Burada konuşan Kalın, "Bu üyelik sürecinin nasıl onaylanacağına dair bazı ilkelerde mutabık kaldık. Bunun için üçlü bir mekanizma kurduk bu mekanizmanın da iki toplantısını gerçekleştirdik. Aslında üçüncü toplantısını bu hafta Brüksel'de yapacaktık ama İsveç'te yaşanan hadiseler neticesinde biz bu toplantıyı ileri bir tarihe erteledik. Bundan sonra yaşanacak gelişmelere, atılacak adımlara bağlı olarak tarih belirlenecek. Şu anda henüz kesin bir tarih söz konusu değil" diye konuştu.
'TERÖR TEMİZLENİRSE TÜRKİYE BUNU KARŞILIKSIZ BIRAKMAZ'
Türkiye'nin NATO'nun genişleme ilkesini desteklediğini, istenen adımların atılması dahilinde İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine olumlu bakılabileceğini belirten Kalın, "En başından beri objektif ilkeler koyduğumuzu ifade ettik. Bu nedir? Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit teşkil eden terör unsurları ortadan kaldırılmadığı müddetçe özellikle İsveç bağlamında üyelik sürecinin ilerlemeyeceğini açık ve net bir şekilde ifade ettik. Tabi bu süre zarfında hem Finlandiyalı hem İsveçli mevkidaşlarımla, hem NATO genel sekreterliğiyle yaptığımız görüşmelerde hep 'adım atılırsa biz bunları karşılıksız bırakmayız' dedik. Türkiye'ye dönük; FETÖ, PKK ve benzeri yapılanmalar buralardan temizlendiği zaman, buralar artık bu örgütler için birer güvenli liman olmaktan çıktığı zaman Türkiye de bunları karşılıksız bırakmaz. Zira biz prensipte NATO'nun genişleme ilkesini destekliyoruz. Terör temizlenirse Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. NATO ittifakının da bir üyesi olarak, bir müttefiki olarak bu süreci olumlu değerlendirebileceğimizi ama atılması gereken adımlar olduğunu ifade ettik" ifadesini kullandı.
'TÜRKİYE'DEN KAYNAKLANAN BİR GECİKME SÖZ KONUSU DEĞİL'
İsveç'in yeni bir yasa hazırlığında olduğunu ve süreye ihtiyacı olduğunu kaydeden Kalın, bazı gecikmelerin Türkiye'den kaynaklı bir sebeple gerçekleşmediğini söyledi. İsveç'te yaşanan son olayların kabul edilemez olduğunun altını çizen Kalın, "Bildiğiniz gibi geçen sene İsveç bir anayasa değişikliği yaptı ve terörle mücadele yasasını bu anayasa çerçevesinde yeniden yazıyor. Bunun için biraz zamana ihtiyaçları olduğunu kendileri ifade ettiler. Biz de müttefiklerimize herkese açık bir şekilde ifade ettik; 'Türkiye'den kaynaklanan herhangi bir blokaj, gecikme söz konusu değil dedik.' İsveç tarafı bu terörle mücadele yasasını yazıp bunu uygulamaya geçirdikten sonra Türkiye'nin buradaki taleplerini daha rahat, yasal bir çerçeve ve güvence içinde yerine getirebileceklerini ifade ediyorlar. Bu konuda olumlu adımlar atarsanız Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Ortaya konan üçlü mutabakat ve mekanizma çerçevesinde ortaya konan ilkeler, adımlar atılır. Türkiye'nin bu konudaki kaygıları giderilirse biz de olumlu adım atacağımızı ifade ettik ama bunların tersi yönde gelişmeler olursa ki İsveç'te son bir ayda yaşanan hadiseler maalesef bu yönde oldu, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yakılması, Cumhurbaşkanımızı hedef alan gösterilerin yapılması, buna müsaade edilmesi hangi yasal çerçeve veyahut özgürlük tanımı adı altında olursa olsun bizim için kabul edilmez" diye konuştu.
'F-16 PROGRAMINI, HAVA GÜCÜMÜZÜ ARTIRMAK İÇİN ALTERNATİF GÖRÜYORUZ'
"F-16 programı ile ön şart deyimlerini biz de duyuyoruz. Eğer kongrede Menendez gibi senatörle bunu şart olarak getirirlerse tarafsızlık pozisyonlarını yitirmiş olurlar. Bu Türkiye için asla kabul edilemez" diyen Kalın, "Eğer Kongre'de şart getirir ve Yunanistan'ın talebine olumlu cevap verirlerse NATO'da tarafsızlık kararını bozmuş olurlar. Biz F-16 programını, hava gücümüzü artırmak için alternatif olarak görüyoruz. ABD şartlar getirir ve böyle bir yaklaşım içerisine girerse biz kendi yolumuza devam ederiz. Elimiz kolumuz bağlanacak hali yok. Biz milli güvenliğimizi sağlamak noktasında kendi imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Biden yönetiminin niyeti ve arzusunu biliyoruz ama Kongre'de bir şekilde takılırsa buna göre değerlendirme yaparız. Türkiye başka alternatifler bakmaya devam eder. SİHA teknolojisi alanında son yıllarda muazzam aşamalar kaydedildi. Kızılelma uçuşlara başladı, inşallah yakında envantere de girecek" değerlendirmesinde bulundu
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "(NATO'ya üyelik) Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak ama Finlandiya'nın da aynı yanlışı yapmaması lazım." açıklamasının ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekk Haavisto, 30 Ocak'ta basın toplantısı düzenledi.
Haavisto, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşamki konuşmasından anlıyoruz ki Türkiye'de bizim NATO sürecimizi hızlandırmak yönünde bir görüş var." diye konuştu.
Finlandiya Dışişleri Bakanı öte yandan hala NATO'ya İsveç ile beraber üye olmayı arzu ettiklerini, son 10 ayda ittifaka katılım konusunda olumla adımlar attıklarını belirterek, "İsveç, savunma ve dış politika alanında en yakın müttefikimiz." ifadesini kullandı.
"NATO ÜYELİĞİNİ BEKLEMEK İÇİN SABRIMIZ VAR"
Başkan Erdoğan'ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Haavisto, üyeliklerinin onaylanmasının, NATO üyesi ülkelerin de yararına olduğunu kaydetti.
Haavisto, Türkiye'nin NATO üyeliklerini onaylaması için ne kadar bekleyeceklerine ilişkin soruya, "Buna sabrımız var. Bunun için de ABD, İngiltere ve Avrupalı müttefiklerimiz dahil birçok ülke bize güvenceler verdi. Bu da beklemek için iyi bir neden. Bu ülkeler, başımıza bir şey gelirse bekleme listesinde olduğumuz için yardımımıza koşacaklarını söylediler. Bu güvenlik taahhütlerini aldık. Tabii ki bunlar NATO'nun 5. Maddesi gibi değil ama bizim için çok önemli." yanıtını verdi.
Helsingin Sanomat gazetesine konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Erdoğan'ın açıklamasının ardından "derhal" temasa geçildiğini söyledi.
Erdoğan'ın açıklamasının Finlandiya'nın NATO'ya üyelik politikasını değiştirmediğini dile getiren Niinistö, hem Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto hem de Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temasa geçildiğini söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, "Bu konuda Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile hemfikiriz. Kabinem, Erdoğan'ın danışmanı ile Haavisto ve Türkiye Dışişleri Bakanı ile ilk istişareler yapıldı" dedi.
"Şu aşamada söyleyecek bir şey yok. Gelecekte bir açıklama olacaktır" diyen Niinistö, Türkiye'nin politikasının bu süreçte "değiştiğini ve geliştiğini" dile getirdi.
Niinistö, "Bu açıklamalar üzerinden koşullandırmalarla yorum yapmak doğru değil. Türkiye'deki genel tablo bu açıklamalarla birlikte değişmemiştir ve hala olduğumuz yerdeyiz. Bu yorumlar, Türkiye'nin değişen söyleminin gelişimini temsil ediyor ve sahip oldukları değer bu. Bu nedenle biz plana sadık kalacağız" açıklamasını yaptı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, "İsveç ile birlikte hareket ettiğimizi çeşitli programlarda söyledim. Finlandiya'nın NATO üyeliği faydasının bir kısmı, İsveç'in NATO üyesi olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu belirleyici bir nokta değil ancak dikkate alınması gereken bir nokta" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ERDOĞAN'IN İSVEÇ'E NATO ŞOKU DÜNYA BASININDA!
Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türk Elçiliği önünde Kur'an yakmasına izin verilmesinin yankıları sürüyor. NATO üyeliği için Türkiye'nin kapısını aşındıran İsveç'te yaşanan skandala en sert tepki Başkan Erdoğan'dan geldi.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçlerine değinen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
'Eğer bu teröristleri bize iade etmezseniz 120 kişilik bir liste verdik kusura bakmayın ve tabii bunlar o gün bugün bizimle kendilerine göre yok anayasa değişikliği yaptık, yok şunu yaptık, yok bunu yaptık kendilerine göre dalga geçiyorlar. Bunlar Türkiye'yi tanıyamadılar. Zannediyorlar ki yani 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil. Biz icabında Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verdiğimiz zaman İsveç şok olacak.'
Erdoğan'ın sözleri uluslararası Haber ajansları tarafından 'acil' kodu ile anbean abonelerine servis edilirken pek çok gazetede birinci manşet oldu.
'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini engelleyebileceğini söyledi' başlığı ile çıkan BBC, haberinde 'Erdoğan, Ankara'nın Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını kabul edebileceğini ancak İsveç'in katılamayacağını öne sürdü' ifadesine yer verdi.
İngiliz Guardian gazetesi 'Erdoğan, Türkiye'nin İsveç olmadan Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğini söyledi' dedi.
Al Jazeera 'Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'yı NATO'ya kabul edebileceğini ancak İsveç'i engelleyebileceğini söyledi' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
ASSOCİATED PRESS: ERDOĞAN, ŞARTLAR YERİNE GETİRİLİRSE KABUL EDECEK
"Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayabilir, İsveç'i 'şok' edebilir" ifadesini kullanan Associated Press, Türk hükümetinin Türkiye karşıtı gösteriler ve İslamofobik olaylar nedeniyle Avrupa ülkelerine seyahat konusunda uyarıda bulunduğunu aktardı.
Cumartesi günü yayınlanan seyahat uyarısının, geçtiğimiz hafta sonu İsveç'teki Türk Büyükelçiliği önünde düzenlenen eylemin ardından geldiği belirtildi. Yaşananların, Türkiye'nin şimdiye kadar İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı reddetmesini pekiştirdiği tespiti yapıldı:
NATO'ya yeni üye kabulü için mevcut üyelerinin oy birliğiyle onayı gerekiyor, ancak Erdoğan hükümeti İsveç'i sadece ve sadece şartları yerine getirmesi durumunda kabul edeceğini söyledi.
DÜNYADA BİRİNCİ MANŞET: İSVEÇ'E ŞOK!
LA Times Erdoğan'ın Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığı senaryonun İsveç'e şok olacağını yazdı.
Independent 'Erdoğan, Finlandiya'nın NATO hedefini onaylayabilir, İsveç'i 'şok' edebilir' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Hindistan merkezli NDTV 'Türkiye Finlandiya'yı NATO'ya Kabul Edebilir, Ama İsveç Olmadan' dedi.
CBC, Erdoğan'ın 'Finlandiya ile ilgili farklı bir mesaj verdiğimizde İsveç şok olacak' sözünü öne çıkardı.
Bloomberg ise bu gelişmeyi 'Türkiye, Finlandiya'nın NATO Üyelik Teklifini Destekleyebilir, İsveç'i Reddedebilir'başlığı ile okurlarına duyurdu.
İsveç merkezli Expressen, 'Türkiye, Finlandiya'nın NATO başvurusunu onaylayabilir' başlıklı haberinde Erdoğan'ın sözlerine geniş yer ayırdı.
BOLTON İSVEÇ'İN SON UMUDU OLDU
Aynı gazete 'Trump'ın eski danışmanı John Bolton: Türkiye NATO'dan çıkarılmalı' başlıklı bir haber de yayınladı.
Söz konusu haberde şu ifadelere yer verildi:
'Donald Trump'ın eski danışmanı John Bolton, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması gerektiğine inanıyor ve ülkenin İsveç'e ve Finlandiya'nın NATO uygulamalarına yönelik tutumuna işaret ediyor.'
Türk elçiliği önündeki skandal eyleme imza atan Paludan 'pişman mısın?' sorusuna 'Hayır' yanıtını vermişti.
Aftonbladet 'Türkiye, Finlandiya'yı NATO'ya kabul etmeye hazır' başlığını tercih ederken bir başka İsveç gazetesi Dagens Nyheter Erdoğan'ın Finlandiya'ya yeşil ışık yakabileceğinin sinyalini verdiğini yazdı.Svenska Dagbladet 'Erdoğan: Türkiye NATO'da Finlandiya'ya evet diyebilir' başlığı ile çıktı.
REUTERS: ERDOĞAN, FİNLANDİYA İÇİN SİNYAL VERDİ
Başkan Erdoğan'ın, Finlandiya'nın üyeliğinin İsveç'in yerine değerlendirilebileceğinin sinyallerini verdiğini yazan Reuters, haberinde şu ayrıntıları paylaştı:
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın Stockholm ile artan gerilim ortamında Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını İsveç'ten önce kabul edebileceğinin sinyalini verdi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından geçen yıl NATO'ya katılmak için başvurdu. Tüm üye ülkelerin onayına ihtiyaçları var. Türkiye ve Macaristan, üyelikleri henüz onaylamadı.