
"TUZ GÖLÜ FAYINDAN KAYNAKLANDIĞINA DAİR ELİMİZDE VERİLER VAR"
Tuz Gölü fayından kaynaklandığına dair verilerin olduğunu söyleyen Sözbilir şu ifadeleri kullandı:

Tabi bölgesel şekilde düşündüğümüzde 3 farklı zamanda meydana gelen büyük depremlerin bölgedeki yarattığı stres değişimi de neden olmuş olabilir. Sözbilir, bir fayın kırıldığında özellikle fayın uçlarında gerilim birikimi olduğunu da sözlerine ekledi.

ARTÇI SARSINTILAR NE KADAR SÜRECEK?
Artçı sarsıntılar ne kadar sürecek? Sorusuna yanıt veren Sözbilir şu ifadeleri kullandı:

2 yıl önce olan Elazığ depremi artçıları devam ediyor. İzmir depremi artçıları devam ediyor. Bu tabi çok daha büyük bir deprem. 7.7, 7.6, 6.4 hepsi kendine has deprem artçılarını sürdürüyor. Bunların hepsi aynı anda çalıştığı için çok daha sık aralıklarda bir deprem fırtınası gibi değişik ölçeklerde bu en az 2-3 yıl sürebilir.

FAY ÜZERİNDE YAPILAŞMA YAPILMAYACAK
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile toplantı yapıldı. 20'ye yakın bilim insanı görüşlerini belirtti. Bakanımızın da hemfikir olduğu, konutların faya en az 500 metre mekanizması da şu an da yeni konutlarda uygulanıyor. En az 500 metre uzaklıkta olmasına karar verildi. Çünkü gördük ki fay üzerindeki her şey yırtılıyor. Fay üzerinde yapılaşma yapılmayacak ve belli bir mesafede olacak.