'BİZ NASIL EV SAHİBİ OLACAĞIZ'
Başkan Selvitopu'nu uzlaşmaya davet eden İnal, "Bizim yerinde dönüştürecek bir arazimiz yok, biz nasıl ev sahibi olacağız? Defalarca görüşme ve sorunlarımızı aktarma isteklerimizi neden geri çeviriyorsunuz? Sürekli itiraz edip süreci durdurmaya çalıştığınız için hepimizin çok istediği üniversite inşaatı da aksıyor bunun farkında mısınız? Bizi yandaş ilan ettiniz, bizim dar gelirli olmadığımızı aksine zengin olduğumuzu iddia ettiniz, biz bu iddiaların hepsinin aksini kanıtlamaya hazırız, Peki, sizin bizimle yüzleşmeye cesaretiniz var mı? Gelin bu inattan vazgeçin, biz Karabağlar insanlarının dar gelirli vatandaşların şehit, gazi yakını hak sahiplerinin engelli vatandaşlarının ev sahibi olma hayalleriyle oynamayın" açıklamasında bulundu.
TOKİ BİNALARI NEDEN YIKILMADI?
Deprem felaketinde TOKİ'nin yaptığı konutlar ayakta kalmayı başlardı. Bu binalar içerisinde okul, cami, kreş gibi sosyal alanlar da zarar görmedi. Uzmanlar, TOKİ binalarının yıkılmamasının nedeninin kullanılan radye temel sistemi olduğunu söylüyor.
TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp da kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Tünel kalıp olduğunda bir binanın yıkılmasının zor olduğunu uzmanlar dile getiriyor.
Konutlarda, radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem ve yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı üretilen çözümler dolayısıyla oluşan sarsıntı ve hasar en aza indirilmiş oluyor.
RADYE TEMEL NEDİR?
Radye temel inşaat sektöründe binaların temelleri için kullanılan bir kavramdır. Burada devreye radye temel dayanıklılığı ve özellikleri girmektedir. Yani radye temel, binadan gelen yüklerin zemine yüzeysel bir biçimde yayılmasını sağlıyor. Radye temel, genelde zeminin emniyetli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda "münferit sömeller ile yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazlasını işgal ettiği zaman" düşünülürler. Bu durumda çok büyük ihtimalle radye temel diğer sistemden daha ekonomik olur.