Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye ziyaretinin yeniden planlanması için tarih önerisi istendi. Kaynaklar, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın programına göre bazı tarih önerilerinin olacağını, ondan sonra da İran'dan cevap bekleneceğini belirtti. Tahıl koridoru konusunda da yoğun bir şekilde çalışıldığını aktaran kaynaklar, "Sayın Bakanımız Doha'da BM Genel Sekreteri ile de görüştü. Genel Sekreterin Kiev'e bir ziyareti olacak" ifadelerini kullandı.
DONÖRLER TOPLANTISI 16 MART'TA OLMAYACAK
Donörler toplantısının Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi nedeniyle 16 Mart'ta olmayacağını belirten kaynaklar, ondan sonraki hafta olmasının pek muhtemel olduğunu kaydetti. Kaynaklar, "Bir taraftan bu konferans ve daha sonra uluslararası finans kuruluşlarıyla yapacağımız iş birliği için temel oluşturacak raporun hazırlığı devam ediyor Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP'yle beraber, Strateji Bütçe Başkanlığımızla. Diğer taraftan o konferansın hazırlıkları devam ediyor. Sayın Bakanımız, dün Oliver Varhelyi ile iki defa telefonda hazırlıklar için görüştü. Hazırlanıyoruz, iyi bir konferans olacağını düşünüyoruz." dedi.
"DEĞİŞİKLİK VE AÇIKLAMALARIN SOMUT ADIMA DÖNÜŞMESİ LAZIM"
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri ile ilgili konuşan kaynaklar, şunları söyledi: "Ayrılma konusu o toplantının konusu değil. Orada mutabakat zaptının içindeki taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip-getirilmediği madde-madde üzerinden geçilip görüşülecek. NATO işte şu yerine geldi, bu yerine geldi diyor da bunun öyle olmadığını Türkiye'ye gelen bazı konuklarımızdan da duyduk.
Bunlar esas itibariyle yerine getirilmedi, bazı kanunlardaki değişiklik ve açıklamaların somut adıma dönüşmesi lazım. Mesela terörizmin finansmanı, insan devşirme, propaganda vesaire, terör faaliyetleri dahil, bunların önlenmesine yönelik somut adımlar. Bu anlaşmayı 3'lü bir şekilde gözden geçirdik tıpkı Helsinki'de ve Stockholm'de olduğu gibi."
MOSKOVA'DAKİ TEKNİK TOPLANTI
Moskova'da da bir teknik toplantı olacağını ifade eden kaynaklar, burada daha çok Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın hazırlıklarının yapılacağını, tarihi onların görüşmeyeceğini, tarihi yine bakanların kendi arasında ayarlayacağını söyledi.
"SURİYE'DEN TAZİYE TELEFONU OLMADI"
Depremler sonrası Suriye'den bir taziye telefonunun olmadığını belirten kaynaklar, sadece insani yardımların ulaştırılması için adımlarının olduğunu ifade etti.
"ANLAŞMANIN TEKRAR UZATILMASI İÇİN YOĞUN ÇABA SARF EDİYORUZ"
Tahıl koridoru konusunda Rusya'nın itirazları ve talepleri ile ilgili soruya yanıt veren kaynaklar, şunları söyledi: "Rusya'nın karşı karş��ya kaldığı bazı sorunlar, gerçek sorunlar. BM Genel Sekreterinin yoğun çabası var, bizim yoğun çabamız var, bu konuları da G20 marjında görüştüğümüz tüm muhataplarımıza da aktardık, ABD Dışişleri Bakanı, ondan sonra İngiltere Dışişleri Bakanı, yine Josep Borrell, hepsiyle görüşmeler sürüyor, bu isimlere de aktarıyoruz. Rusya'nın endişeleri, daha doğrusu karşı karşıya kaldıkları zorlukların hepsi daha aşılmadı, yani burada bizim dürüst, objektif davranmamız gerekiyor. Ama ciddi bir çaba var, özellikle BM tarafından BM Genel Sekreteriyle de yakın eşgüdüm içinde bu adımların atılması ve anlaşmanın tekrar uzatılması için yoğun çaba sarf ediyoruz."
"ABD BÜYÜKELÇİSİ DAVET EDİLDİ, GEREKEN UYARILAR, MESAJLAR VERİLDİ"
ABD Genelkurmay Başkanı'nın Suriye'ye ziyaretine de değinen kaynaklar, "ABD Büyükelçisi davet edildi, gereken uyarılar, mesajlar verildi. Büyükelçinin açıklaması ve daha sonra Bakanlık Sözcüsünün soruya verdiği cevapta da bunu söylüyorlar. Ama şu bir gerçek: Bu görüşüp-görüşmemesinden bağımsız olarak ABD'nin bu terör örgütüne yönelik desteği devam ediyor." dedi.
ABD, KARADENİZ TAHIL KORİDORU GİRİŞİMİ'NİN SÜRESİNİN UZATILMASINI DESTEKLİYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektreri Antonio Guterres ve Türkiye'nin girişimleri ile 18 Mart'a kadar uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin yeniden uzatılmasını güçlü bir şekilde desteklediklerini söyledi.
Günlük basın toplantısında açıklama yapan Price, "Karadeniz Tahıl Girişimi, küresel gıda güvensizliği ile mücadele ve gıda fiyatlarında istikrarın sağlanmasında önemli bir araçtır. ABD, Genel Sekreter Guterres'in Türkiye ile ortak olarak Rusya ve Ukrayna tahılını dünya piyasasına getirme çabalarını güçlü bir şekilde destekliyor. Genel Sekreter'in Kiev'den girişimin 18 Mart'tan önce uzatılması çağrısını destekliyoruz." dedi.
Price geçen yıl ağustos ayından bu yana Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi kapsamında 23 milyon metrik ton tahıl ve yağlı tohumun piyasaya çıkarıldığını hatırlattı.
Bu tahılın dört milyon metrik tonunun gelişmekte olan ülkelere gittiğini kaydeden Price, girişim kapsamında 16 gemi tahılın ise Dünya Gıda Programı üzerinden Yemen, Etiyopya, Somali ve Afganistan gibi büyük gıda krizi ile karşı karşıya olan ülkelere ulaştırıldığını kaydetti.
Karadeniz Tahıl Girişimi'nden önce dünyada gübre ve buğday fiyatlarının yüzde 30 arttığına işaret eden Price, "Karadeniz Tahıl Girişimi başarılı oldu, tahıl fiyatlarını düşürdü, tahıl akışını sürdürttü ve gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca gıda sorunu yaşayan insan, akut gıda eksikliğinden kurtuldu. Sonuç olarak, dünyanın Ukrayna tahılına ihtiyacı var." dedi.
Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla ortaya çıkan küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatına ilişkin Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi, İstanbul'da 22 Temmuz 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.
Süresi dolan girişim daha sonra 19 Kasım 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri ile Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştı.
Söz konusu süre 18 Mart'ta sona eriyor.