Son dakika haberine göre; eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş hayatını kaybetti. Derviş, Türkiye'de bakanlık yaptığı dönemde IMF ile neden olduğu ekonomik yıkımla hatırlanıyor.
Son dakika haberine göre; eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş hayatını kaybetti. Derviş, Türkiye'de bakanlık yaptığı dönemde IMF ile neden olduğu ekonomik yıkımla hatırlanıyor.
2001 ekonomik krizinde ABD'den ithal edilen Derviş'in ekonomik ve siyasi dosyası kabarık. Kendisini göreve getiren dönemin Başbakanı Ecevit bile onun hakkında, "Hayatımdaki en büyük pişmanlık Derviş'tir. Tam 12 gün kayboldu bu Kamil... Emniyete bildirdik, yine de bulamadı." ifadeleri kullanmıştı.
ABD'DEN İTHAL BAKAN
Derviş'in icraatları o kadar tepki çekti ki, CHP'liler tarafından bile "ABD'nin Türkiye Valisi" olmakla suçlandı. Ecevit'in hastaneye kaldırılması sonrası Hüsamettin Özkan'ın başını çektiği ve aralarında İsmail Cem'in de bulunduğu grup harekete geçerek Yeni Türkiye Partisi'ni kurdu.
Kurucularından biri de Kemal Derviş görünüyordu. Ancak bir anda ortadan kaybolan Derviş, DSP'lileri ortada bırakarak CHP'ye katılacağını açıkladı. 2005'te de Türkiye'den uzaklaştı. Bülent Ecevit'in dışında Derviş'le ilgili eleştiriler giderek arttı.
DSP Eski Genel Başkanı Masum Türker, Derviş hakkında, "Görevini devrederken Derviş bana 'Değişimi demokratik yöntemle sağlıyoruz' dedi. Bu, darbenin başka bir türüydü..." ifadelerini kullandı.
Güneş Taner, "Hiçbir şey yapmadı, kahraman oldu! IMF'den 40 milyar dolar getirdi. O paralar batık bankalara dağıtıldı!" ifadelerini kullandı ithal bakan için.
Eski ATO Başkanı Sinan Aygün ise, "Derviş IMF'nin isteklerini adeta 'emir' telakki ederek, hükümete dayatmada bulunuyordu." dedi.
SOFRANIN BEREKETİ KAÇTI
İşte Derviş'in 1.5 yıllık ekonomi karnesinden başlıklar:
- Gıda ürünlerindeki artış oranı yüzde 81 oldu.
- İşsiz sayısı 2 milyon 335 bin kişiye yükseldi.
- Türkiye yüzde 9,4 küçüldü. Milli gelir 2 bin 160 dolara, GSMH 148 milyar dolara geriledi.
- İnşaat maliyetleri yüzde 64.3'lük artış gösterdi.
Geçtiğimiz yıllarda CNN Türk'e konuşan Derviş de CHP'yi özellikle çözüm süreci konusunda ağır sözlerle eleştirmiş ve "İsterdim ki, CHP çözüm sürecinin öncüsü olsun" ifadelerini kullanmıştı.
ECEVİT'İN 12 YIL SAKLI TUTULAN ANILARINDAN: "KEMAL DERVİŞ ŞEYTANİ HESAPLAR İÇERİSİNDEYDİ"
Rahmetli Bülent Ecevit ailesine en yakın gazetecilerden biri olan Mehmet Çetingüleç, 2006 yılındaki vefatından 3 yıl önce eski Başbakan Bülent Ecevit ile konuşmuş, Kemal Derviş'e olan kızgınlığını ilk kez "Ecevit'in Anıları: 12 Saklı Tutulan Veda Sohbetleri" kitabıyla gündeme getirmişti. Ecevit ile diyaloglarını da anlattığı kitabında Derviş'e kızgınlığı şöyle satırlara dökülmüştü:
"Ecevit'in Derviş'le ilgili hayal kırıklığı kitaba yansıyanın çok ötesindeydi. Bizzat kendisi istemişti gelmesini. Ancak Derviş, 'ekonomiden sorumlu' olduğu halde, ekonominin toparlanmaya başladığı bir dönemde 'erken seçim' istedi. ABD'ye gidip 12 gün boyunca Başbakan'ın telefonuna çıkmadı. Döndükten sonra Ecevit'le baş başa görüşerek istifa etmesinin yararlı olacağını söyleyecek kadar ileri gitti. Bu cüret Ecevit'i çok kızdırdı. Derviş'in partisini bölmede itici güç olduğunu görmüştü. İhanete uğradığını düşünüyordu. Seçim hezimetinden sonra bu kez Ecevitlerin evinde ailece oturduğumuz bir yemekte geçmişin muhasebesi yapılıyordu. Söz Kemal Derviş'ten açıldı.
Bülent Ecevit: En büyük pişmanlıklarımdan birisidir.
Ardından hepimizi şoke eden bir benzetme yaptı.
Bülent Ecevit: O şeytani hesaplar içerisindeydi!
Şaşırdık, çünkü Ecevit'in bilinen üslubuna uymayan bir tepkiydi. Ama bu cümlede ne kadar ağır bir hayal kırıklığının yüklü olduğunu tahmin edebiliyorduk."
Kitaptan Ecevit'in anlatımlarıyla Derviş'le ilgili bazı bölümler şöyle:
ECEVİT 12 GÜN BOYUNCA DERVİŞ'E ULAŞAMADI
Ekonominin bıçak sırtında olduğu günlerde Kemal Derviş, Amerika'ya gitmiş ve uzun süre kendisinden haber alınamamıştı.
Bülent Ecevit: Nerede olduğunu dahi bilmiyorduk. Görüşmek istedim. Arkadaşlarımız defalarca aradı ama ulaşamadılar. Olacak iş değildi; 12 gün hiç yanıt vermedi arayışlarımıza. Herkesin zihninde kuşku uyandırıyordu.
Türkiye'nin geleceğinde önemli roller üstlenmeye hazırlanan Kemal Derviş, ABD gezisinden sonra hem erken seçimi gündeme getirmeye başladı hem de Başbakan Ecevit'le yaptığı ikili görüşmede görevden çekilmesinin ekonomi için faydalı olacağını söyleyecek kadar ileri gitti. Ecevit'i kızdıran bir konuşmaydı ve Ecevit, onunla tartışmadığını, birebir görüşmede sözünü kestiğini söyledi."
DERVİŞ'İN YAMAĞI FAİK ÖZTRAK
Derviş kendi projesini devam ettirmek için o dönem yerine Faik Öztrak'ı önermişti. IMF projesi olan Derviş tarafından Hazine Müsteşarlığı'na atanan Öztrak 2002 yılında CHP'den milletvekili seçildi. Arkasında büyük bir enkaz bırakarak 2002 yılında görevden ayrılan Derviş, yerine geçecek kişinin mutlaka Öztrak olması gerektiğini savunmuştu.
Kemal Derviş ile birlikte IMF'yi Türk siyasetine hakim hale getirme projesinin aktörlerinden biri olan Öztrak, o dönem IMF'nin isteği ile sözde reformları topluma dayatmaya başladı. Türkiye'nin zor dönemlerden o geçtiği günlerde vergilere yüksek zamlar, önlenemeyen enflasyon ile halkı bezdiren isimlerin başında geldi.
KEMAL DERVİŞ KİMDİR?
Kemal Derviş, 10 Ocak 1949 tarihinde İstanbul'da doğdu. İngiltere'de bulunan Londra Ekonomi Okulu'ndan mezun oldu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Princeton Üniversitesi'nde de doktora eğitimi aldı.
1973-1976 yılları arasında da Bülent Ecevit'e danışmanlık hizmetinde bulundu. Bunun yanında ODTÜ'de de öğretim üyeliği yaptı. 1978'de de Dünya Bankası'na girdi. 3 Mart 2001 tarihinde de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı vazifesine getirildi. Daha sonra İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı.
Fakat bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu. 2002 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde de CHP'den İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi.
9 Mayıs 2005 tarihinde de görevinden istifa ederek Birleşmiş Milletler'in kalkınma programı başkanlığına atandı.