Schengel tepkisi: Başvuruların yüzde 50'sini reddediyorlar! Hükümet devreye giriyor

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, AB ülkelerine Schengen vizesi tepkisi gösterdi, 'Sistemli bir engelleme var. Her iki kişiden biri alamıyor' dedi. Başkan Erdoğan'ın 'Çözeceğiz' sözleri ise umut oldu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :01 Haziran 2023
Schengel tepkisi: Başvuruların yüzde 50’sini reddediyorlar! Hükümet devreye giriyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Schengen vizesi tepkisi geldi. Vize müracaatları konusunda sistemli bir engelleme olduğunu belirten Bağlıkaya, "Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda.

2022'de ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15'in üzerinde iken, 2023'te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi" dedi. Bağlıkaya, seyahat acentelerinin özellikle yurt dışı turlarda uzun vadeli planlamalar ve satışlar yapmak zorunda olduğunu, bu kapsamda otel ve uçak ödemeleri yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti:



80 YERİNE EN AZ 300 EURO
"Daha önce 1 hafta, 10 gün sonrasına alınan randevu süreleri kotalardaki daraltma nedeniyle çok ileri tarihlere atıyor. Son dönemde normal vize randevusu alınamaması veya çok uzak tarihli randevu verilmesinden dolayı aracı kurumlar, vatandaşları ve acentelerimizi VIP vize uygulamasına yönlendiriyor. Normalde vize başvuru ücretinin 80 euro olmasına rağmen 'VIP müracaat' sistemi üzerinden 300 eurodan başlayan ve çok daha yüksek seviyelere çıkan rakamlar talep ediyorlar. Vize sürecini hızlandırmak veya randevu bulabilmek adına talep edilen bu fahiş rakamlar, vizenin reddedilmesi halinde iade de edilmiyor."



GÖZLER ERDOĞAN'DA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, TOBB 79. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni'nde vize ile ilgili yaptığı açıklamalarını çok kıymetli bulduklarını ifade eden Bağlıkaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı son açıklama devletimizin bu sorunun çözümü noktasında gösterdiği irade ve kararlılığı gösteriyor. Dışişleri Bakanlığımızın da önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatarak yeni bir görüşme zinciriyle bu sorunun çözümü için olumlu adımlar atacağına inanıyorum" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN