Türkiye, Rusya ve İran'dan flaş karar! PKK'ya destek veren ülkelere ortak kınama...

Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu 20’inci Astana toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayınlanan bildiride, "Suriye’nin kuzeydoğusunda yasadışı yönetim girişimleri dahil olmak üzere teröristlere destek veren ülkelerin eylemlerini kınandı” ifadeleriyle YPG/PKK terör örgütüne destek veren ülkelere ortak tepki gösterildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından toplantıya ilişkin yapılan açıklamada ise; "sözde 'öz yönetim' teşebbüslerinin kabul edilemez olduğu" ifadeleriyle terör örgütünün Suriye'nin birlik ve beraberliğine yönelik çabalarının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Giriş Tarihi :21 Haziran 2023 , 14:15 Güncelleme Tarihi :21 Haziran 2023 , 15:51
Türkiye, Rusya ve İran’dan flaş karar! PKK’ya destek veren ülkelere ortak kınama...

İÇİNDEKİLER

Dün garantör ülkeler Türkiye, Rusya, İran ve Suriye arasında düzenlenen toplantılarla başlamıştı. Bugün ise Astana'daki toplantının ana oturumunda garantör ülkeler tarafından ortak bir bildiri yayınlandı.

İDLİB'DE NORMALLEŞME ÇABASI
Bildiride, katılımcı ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın dün Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yol haritası hazırlanmasına yönelik görüşmelerin yapıcı olduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca, garantör ülkelerin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumun sürdürülebilir bir şekilde normalleştirilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi hususunda mutabık kaldığı aktarıldı.

"TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELERE KINAMA"
Tarafların, Suriye'nin birliğini baltalamayı ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit etmeyi hedefleyen planlara karşı kararlılıklarından bahsedilen bildiride, "Garantör ülkeler, Suriye'ye ait olması gereken petrol gelirlerinin yasadışı yollarla ele geçirilmesine ve transfer edilmesine karşı olduklarını yineledi. Suriye'nin kuzeydoğusunda yasadışı yönetim girişimleri dahil olmak üzere teröristlere destek veren ülkelerin eylemlerini kınandı" ifadesi kullanıldı.

Türkiye, Rusya ve İran tarafından, İsrail'in Suriye'de devam eden askeri saldırılarının da kınandığına dikkat çekilen bildiride, garantörlerin uluslararası hukuk kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini yinelediği ve İsrail'in bu konudaki tüm karar ve adımlarının hükümsüz ve yasadışı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

"BÖLGEYE İNSANİ YARDIM ARTIRILMALI"
Suriye Anayasa Komitesinin rolünün önemli olduğu belirtilen bildiride, "Garantör ülkeler, Suriye'nin yapıcı yaklaşması durumunda 9'uncu Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu Toplantısı'nın bir an önce yapılması çağrısı yaptı" ifadelerine yer verildi.

Garantör ülkelerin 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve Suriye'de hissedilen yıkıcı depremin ardından daha da ağırlaşan insani durum nedeniyle endişelerini dile getirdiği belirtilen bildiride, garantör ülkelerin BM Güvenlik Konseyi'nin kararları istikametinde bölgeye insani yardımın artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

"ÜLKELERİNE DÖNMELERİ İÇİN DESTEK SAĞLANMALI"
Bildiride, garantör ülkelerin Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde kendi iradeleriyle ülkelerine dönmeleri için destek sağlanması gerektiğinin altı çizilen bildiri, garantör ülkelerin bu yönde uluslararası topluma Suriyeli mülteciler için gerekli yardımı sağlama çağrısı yapıldı.

Suriye konulu bir sonraki Astana toplantısının ise bu yılın ikinci yarısında yapılmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.

"SÖZDE 'ÖZ YÖNETİM' TEŞEBBÜSLERİ KABUL EDİLEMEZ"
Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da; Türkiye, İran ve Rusya arasında gerçekleştirilen 'Suriye' konulu toplantıyla ilgili, "Taraflar, Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması için Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulmasının ve bu dönüşlerin kolaylaştırılmasının gerekliliğini kaydetmişlerdir" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantılardan 20'ncisinin 20-21 Haziran 2023 tarihlerinde Astana'da düzenlendiği belirtilerek, Türkiye'nin toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlığındaki bir heyetle temsil edildiği ifade edildi.

"GERİ DÖNÜŞLER ELE ALINDI"
Toplantıda, sahadaki durum ve terörizmle mücadele, bölgesel gelişmeler, siyasi süreç, geri dönüşler ile insani yardım konularının ele alındığı ve toplantı sonunda Ortak Bildiri yayımlandığı belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi:
"Ortak Bildiride taraflar, Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü taahhütlerine, Astana Süreci'nin Suriye meselesinin barışçıl çözümünde öncü rolüne vurgu yapmış, sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere, komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı mücadeledeki kararlılıklarını kaydetmişlerdir. Taraflar, Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin farklı isimler ve uzantılar altında artan varlığı ve saldırılarını kınamış, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı meşru, sözde 'öz yönetim' teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu kaydetmiş, Suriye'nin kuzey doğusundaki ayrılıkçı yapının ihlallerini kınamış, bu girişimler dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerinden duyulan rahatsızlığı ifade etmişlerdir. Suriye'nin kuzeyine ve ayrıca İdlib'e ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemine dikkat çekmişlerdir."

"İNSANİ YARDIMLAR ARTIRILMALI"
Tarafların ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye ihtilafında siyasi çözüm sürecinin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit ettiği vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Taraflar bu çerçevede, Anayasa Komitesi'nin müteakip turunun bir an evvel gerçekleştirilmesi hususunda çağrıda bulunmuşlardır. Taraflar, 6 Şubat depremlerinin yarattığı ağırlaşan insani durumdan duyulan endişeyi dile getirerek, insani yardımların Suriye'nin bütününe yönelik olarak kesintisiz bir şekilde sürdürülmesinin önemini vurgulamış, bu bağlamda BM sınır ötesi mekanizmasına ilişkin 2672 sayılı BMGK kararı temelinde insani yardımların artırılarak devamının önemine vurgu yapmışlardır. Taraflar, Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması için Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulmasının ve bu dönüşlerin kolaylaştırılmasının gerekliliğini kaydetmişlerdir. Toplantı vesilesiyle, Astana Süreci'nin gözlemci üyeleri ve BM kuruluşları ile ikili görüşmeler de yapılmıştır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN