"Kahramanmaraş depreminin etkisiyle büyüklüğünü 7.9 olarak değerlendiriyorum. Bu oldukça büyük bir depremdir" diyen Moriwaki, enerjinin doğudan batıya doğru yayıldığını ve Kahramanmaraş'taki depremin ardından Kıbrıs bölgesi, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van gibi bölgelerde veya Marmara Bölgesi'nde depremler olabileceğine işaret etti.
Marmara Bölgesi'nin risk altında olduğunu düşündüğünü belirten Moriwaki, "Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu tehlikeli bir bölgededir. Bu noktada depremin ne zaman olacağını kimse kesin olarak bilemez. Ancak bu depremi minimize etmek için hazırlıklı olunmalıdır." şeklinde açıklama yaptı.
İSTANBUL'UN EN RİSKLİ İLÇELERİ
Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar ve Büyükçekmece gibi İstanbul'daki zemin yapısı düşük olan bölgelerin sırayla boşaltılmasının düşünülebileceğine dikkat çeken Moriwaki, bu alanların konut yerine kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, "Kentsel dönüşüm çalışmaları oldukça doğru ve yerinde adımlardır. Yeni bir Japon şirketi Türkiye'ye gelerek sismik izolatör üretimine başlayacak. Ayrıca eski binaların güçlendirilmesi de önemlidir." diyerek, mevcut binaların da depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Moriwaki, yıllık 4.2 milyon dolar ciroya sahip bir Japon şirketinin Türkiye'de kauçuk sismik izolatör üretimi için çalışmalara başladığını ve 10 bin metrekarelik bir arsa arayışında olduğunu belirtti.
Son olarak, Moriwaki, "Şirket Türkiye'de üretim yapmayı hedefliyor. Bu nedenle Marmara Bölgesi'nde arazi araştırmaları yapılıyor." şeklinde açıklamalarını tamamladı.