Dijital platformalar son dönemde ülkemizde de mantar gibi türemeye başladı.
Netflix, Disney Plus, MUBI, Gain, Blu TV gibi platformlar oyunculara verdikleri astronomik rakamlarla televizyon dizilerini baltalamaya başladı.
Ancak verilen rakamlar sektörde maliyeti artırınca platformlar da bu durumun altından kalkamaz hale geliyor...
KAZDIKLARI KUYUYA DÜŞECEKLER
Meseleyi köşesine taşıyan Sabah Yazarı Yüksel Aytuğ, "Kendi kazdıkları kuyunun içine düşen platformlardan pek çoğunun önümüzdeki günlerde piyasadan çekilmesi de söz konusu." ifadelerini kullandı.
Aytuğ şunları yazdı:
"Türkiye'de pek çok dijital platform faaliyet gösteriyor. Blue TV, Netflix, Disney Plus, MUBI, Gain, Blu TV, Puhu TV, Exxen, Tabii, BeIN Connect/TOD, S Sport Plus, Tivibu, Amazon Prime, YouTube Premium gibi... Büyük çoğunluğu da yabancı sermayenin uzantısı.
Önceleri sektöre yeni bir soluk getirdikleri, alternatif oluşturdukları, standardı yükselttikleri düşünülmüştü. Ama ilerleyen günlerde Türkiye'deki televizyon sektörünün altını oymaya başladılar. Çünkü oyuncuların kaşelerini astronomik fiyatlara yükselttiler. Pek çok oyuncuyu adeta kadrolu çalışanlarına dönüştürüp, kendilerine bağladılar.
SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMADIĞINI GÖREMEDİLER
Yapımcılar da kolay ve yüksek paranın büyüsüne kapılıp onlara abone oldular. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını öngöremediler. Varlıklarının temel nedeni olan televizyon kanallarına adeta sırtlarını döndüler. Bu durum, konvansiyonel televizyon kanallarının kendi imkanlarıyla dizi çekmelerinin de önünü tıkadı.
MALİYETLER 3-5 KAT ARTTI
Çünkü oyuncu ve teknik elemanların ücretlerini gerçeküstü bir çizgiye çeken dijital platformlar yüzünden maliyetler 3-5 kat arttı. Bu şartlarda dizi çekmek neredeyse imkansız hale geldi.
KENDİLERİ DE DAYANAMADI: DISNEY VE NETFLİX'TEN FLAŞ KARAR
Sonuçta bu anormal duruma dijital platformların kendileri de dayanamadı. Şimdilerde Disney üretimi durdururken, Netflix ise azaltmak zorunda kaldı. Kendi kazdıkları kuyunun içine düşen platformlardan pek çoğunun önümüzdeki günlerde piyasadan çekilmesi de söz konusu.
GAZİNO BENZETMESİ
Ben bu durumu bir zamanlar gazinoların yaptıkları "harakiri"ye benzetiyorum. Gözünü hırs bürüyen gazino patronları geleceği düşünmeden assolistlere kamyonla para saçtılar. Sonra da kendi yükselttikleri piyasanın altında ezilip, gazinoculuğun tarihe karışmasına sebep oldular.
Benzer bir akıbet şimdi dijital platformları bekliyor..."