Başkan Erdoğan - Putin görüşmesi öncesi Moskova'da kritik temas: Lavrov - Hakan Fidan bir araya geldi

Son dakika haberi! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşmede Tahıl Anlaşması masaya yatırıldı. İki bakan görüşme sonrası canlı yayında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşıladıklarını belirten Bakan Lavrov, "Ankara-Şam ilişkilerine yönelik yeni adımlar ele alındı." dedi. Tahıl girişimiyle ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Lavrov, "Bize güvence sağlanmazsa süreçte ilerleme olmaz" ifadelerini kullandı. Bakan Fidan, en önemli gündem maddesinin tahıl girişimi olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda arabulucu rolümüzü sürdüreceğimiz ilettik." şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Rusya'nın başkenti Moskova'ya resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temaslarına başladı.


MOSKOVA'DA KRİTİK TEMAS! VİDEO İZLE

Fidan, Dışişleri Bakanlığı binasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan basına poz verdikten sonra görüşmeye geçti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapacakları görüşmede, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılması ve Rusya-Ukrayna savaşının adil barışla sonlandırılması başta olmak üzere bölgesel ve küresel konulara değineceklerini belirtti.

Bakan Fidan ve Lavrov, Moskova'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Moskova'yı Dışişleri Bakanı olarak ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen Fidan, gösterdiği sıcak misafirperverlik için mevkidaşına teşekkür etti.

Fidan, Lavrov ile yapacakları görüşmenin gündeminin yoğun olduğunu ve ikili konuların yanı sıra bölgesel ve küresel meseleleri ele alacaklarını ifade etti.

Yapacakları ikili istişarelerin Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de yapacağı görüşmeye de hazırlık niteliğini taşıdığını dile getiren Fidan, "Karadeniz girişiminin canlandırılması ve (Rusya-Ukrayna) savaşın adil bir barışla sonlandırılması konuları da gündemimizde olacak. Suriye ve Güney Kafkasya başta olmak üzere birtakım bölgesel ve küresel konulara da değineceğiz." diye konuştu.

LAVROV'DAN BAŞARI DİLEĞİ
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Fidan'a Dışişleri Bakanı olarak yeni görevinde başarılar dileyerek, bugünkü görüşmenin son derece iyi bir zamanlamaya sahip olduğunu belirtti.

Erdoğan ile Putin'in de yakında bir görüşme yapma hazırlığında olduğuna işaret eden Lavrov, "Bugün, iki liderin görüşmesinde gündeme gelecek konulara detaylı olarak bakabiliriz." diye konuştu.

Sergey Lavrov, Bakan Fidan'la toplantılarının faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

İki bakan görüşme sonrası canlı yayında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşıladıklarını belirten Bakan Lavrov, "Ankara-Şam ilişkilerine yönelik yeni adımlar ele alındı." dedi. Tahıl girişimiyle ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Lavrov, "Bize güvence sağlanmazsa süreçte ilerleme olmaz" dedi.

TAHIL KORİDORU AÇILACAK MI? | VİDEO İZLE
Lavrov'un açıklamalarından satır başları:

Güncel bölgesel konular hakkında ayrıntılı değerlendirme yaptık. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi konuşuldu. Ankara ve Şam'ın diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmesi için atılacak ek adımlar konuşuldu.

Ermenistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi de değerlendirildi. Ermenistan - Azerbaycan - Rusya arasında varılan anlaşmalara göre çatışma sonrası yeniden yapılanma söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif bir rol oynuyor.

Ukrayna'daki son durumu da ele aldık. Putin defalarca net bir şekilde ifade etti. Bütün sorunların çözümlenmesine yönelik tedbirler alınacak, yerine getirilmemiş yükümlülüklerin yerine getirilmesini istiyoruz. BM'nin girişimlerini takdir ediyoruz.

Türkiye'nin dış politika yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. Batılı ülkeler şüphe altında bırakmak istiyor. Aynı zamanda Rus enerji kaynakları konusunda uzun vadeli tedarikler ve indirimler yapıyoruz.

Gaz merkezi oluşturulması dahil Türkiye'ye gaz arzını arttırmaya hazırız.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "(Karadeniz Tahıl Girişimi) Ülkemizin katkılarıyla Birleşmiş Milletler (BM) yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz." dedi.

Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki güven duygusunun iki ülke arasındaki ilişkilerin istikametini belirlemede kritik rol oynadığını belirten Fidan, "Bugün de gerek ikili gerek bölgesel konularda hayli yoğun istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi'nin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı. Girişimin hem küresel gıda güvenliği hem de Karadeniz bölgesinin istikrarı açısından kritik rolünü vurguladık." ifadelerini kullandı.

Fidan, girişimin canlandırılmasının her iki alanda istikrarı geri getireceğine olan inancın tekrar edildiğini vurguladı.

Rusya'nın kendi tahıl ve gübresinin kesintisiz ihracına ilişkin talepleri olduğunu dile getiren Fidan, bunların karşılanmasının öneminin teyit edildiğini aktardı.

Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin katlanarak devam ettiğini belirten Fidan, "Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli bir yer tuttu." diye konuştu.

Bakan Fidan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz." diye konuştu.

Daha kalıcı bir tahıl anlaşmasının nasıl devreye girilebileceğine dair çalışmalar olduğunu aktaran Fidan, bunun oldukça karmaşık ve zahmet gerektiren bir iş olduğuna dikkati çekti.

Fidan, "(Karadeniz Tahıl Girişimi) Çalışmalarımız devam edecek, bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz'in istikrarı ve barışı için fevkalade önemli." dedi.

SORU CEVAP:

KARADENİZ TAHIL ANLAŞMASI:
Bakan Fidan: Türkiye yoğun bir çaba gösteriyor. Tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçmesi için görüşmeler yapılıyor. Burada özellikle BM'nin yoğun bir faaliyeti var.Rusya'nın taleplerini daha iyi anlamaya çalışan bir süreç var. İlk uygulama dönemindeki aksaklıkların bu dönemde olmaması için neler yapılabilir bununla ilgili yürütülen bir çalışma var. Çok fazla teknik detay var.Biz bugün teknik detaylara girip liderlerimize sunacağımız brifingin hazırlığını yaptık. Bu konudaki çabalarımız sürecek.

Lavrov:Bütün bahsettiğimiz güvenceler, ki bu güvenciler önceki anlaşmada yer almıştı. BM'nin çabalarını destekliyoruz. Guterres ile görüştük. Dürüstçe ifade ettik, bu mesajlarda tek bir güvence yok. Sadece vaatler var. Rus tahıl ve gübrenin ihracatına Batı engel oluyor. BM bir şey yapamaz sadece Batı'dan istekte bulunabilirler. Güvence gelirse hemen yarın uygulayabiliriz, ama güvence olmadan olmaz.

Batı basını bunu körüklüyor. Burada ortaya çıkan durum abartılıyor. Bazen fiyatlar inip çıkıyor ama genel olarak 2021 yılı rakamlarından daha yüksek rakamlar yok.

"BM İLE YAPILAN PAKET ANLAŞMADAKİ ŞARTLARIMIZ KARŞILANDIĞI ZAMAN, TAHIL ANLAŞMASINA DÖNECEĞİZ"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Batılı ülkelerin, Rus tarafına verdiği sözlerde durmadığını belirterek, "Birleşmiş Milletler (BM) ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz." dedi.

Bakan Lavrov, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bugünkü görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 milyon ton tahılın Türkiye'ye sevk edilmesi konusundaki teklifini ele aldıklarını anlatan Lavrov, söz konusu tahılın, Türkiye'de işlendikten sonra Katar'ın da desteğiyle en çok ihtiyaç duyan ülkelere gönderilmesinin gündemde olduğunu anlattı.

18 Temmuz'da durdurulan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın canlandırılması için Batılı ülkelerin adımlar atması gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarını takdirle karşılasak da Batı tarafından yerine getirilmeyen sözler var. BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz." dedi.

Lavrov, Türkiye'nin dış politika yaklaşımını takdir ettiklerinin altını çizerek "Batı ülkelerinin şüphe uyandıran girişimlerine rağmen biz Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz. Bu kapsamda bizler yapıcı olarak, eşit haklı ortaklar olarak, karşılıklı fayda sağlayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Başta enerji, turizm ve tarım alanlarında olmak üzere iki ülke arasındaki ticareti artıracak adımlar atmak istediklerini anlatan Lavrov, Batılı ülkelerin engellemelerine rağmen bu istikamette ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Rusya'nın Türkiye'ye doğal gaz tedarikini artırmaya hazır olduğunu belirten Lavrov, "Geleneksel olarak ilişkilerimizin lokomotifi olan enerji sektörü başta olmak üzere stratejik projelerimiz geliştirilmektedir." dedi.

Lavrov, Bakan Fidan'la gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna konusunun da istişare edildiğini belirterek, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin sunduğu barış formülünün Rusya için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılacak adımları da bugün ele aldıklarını kaydeden Lavrov, Kafkasya'da başta ulaşım yollarının açılması olmak üzere daha istikrarlı bir süreç için yapılması gerekenleri görüştüklerini söyledi.

ERDOĞAN VE PUTİN NE KONUŞACAK?
Lavrov: Sayın Putin ve Erdoğan gündemlerini kendi belirleyecektir. Bizim onların gündemi konusunda fal açmamıza gerek yok.

KRİTİK GÖRÜŞME 4 EYLÜL'DE
Kritik görüşme öncesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceği açıklanmıştı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceği bildirilmişti.

SOÇİ'DE KRİTİK ZİRVE! VİDEO İZLE


MASADA HANGİ KONULAR VAR?
Görüşmede ana gündemin tahıl anlaşması olması bekleniyor. Tahıl anlaşmasının yanı sıra iki liderin Ukrayna Savaşı, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri de masaya yatıracak.

FİDAN-LAVROV GÖRÜŞMESİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çalışma ziyareti kapsamında Rusya'ya gitmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ziyaret kapsamında ikili ilişkilerimizin gündemindeki konular başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere dair istişarelerde bulunulması öngörülmektedir." ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'da bir araya geldi.

TASS'a konuşan Ankara'dan bir diplomatik kaynak konuyla ilgili, "Türkiye birçok kez, tahıl koridorunun İstanbul'daki anlaşmaların tarflarını içerecek şekilde orijinal formatında devam etmesinden yana olduğunu söyledi. Mevcut koşullarda bu format en etkili ve güvenli yol olarak görülüyor ve tahıl koridorunun Ukrayna'daki çatışmaların Karadeniz'e yayılmasını engelleyebileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

2022'de Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuculuğunda varılan anlaşma Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya açılmasını garanti altına alınmasını ve Rusya'dan tarım ürünü ve gübre ithalatı için gerekli koşulların oluşturulmasını öngörüyordu. Kremlin yönetimi 17 Temmuz'da anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve 20 Temmuz'da Karadeniz'de Ukrayna limanlarına ilerleyen her geminin askeri kargo taşıdığının varsayılacağını açıklamıştı.

PUTİN'İN PLANI NE?
Ankara'dan gelen açıklamalarda tahıl koridoru için "orijinal format" ön plana çıkarılırken, Rus Dışişleri Bakanlığı ise yeni bir alternatif üzerinde duruyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ve Fidan'ın bakan olarak ilk kez Moskova'yı ziyaret edeceğinin vurgulandığı açıklamada, Putin'in tahıl koridoru planının Fidan-Lavrov görüşmesinde masaya geleceği ifade edildi. Plan, Katar'ın vereceği mali destekle Türkiye'nin Rusya'dan 1 milyon ton tahıl almasını ve bu tahılın işlendikten sonra ihtiyaç sahibi ülkelere sevk edilmesini öngörüyor.

30 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizi riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorundan geçen tahıl miktarı 30 milyon 250 bin tonu aştı. Devam eden sevkiyat kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 951'e ulaştı. Koridordan geçen tahılların yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.