Soçi'deki büyük zirveyi bütün dünya izleyecek. Erdoğan ile Putin'in buluşmasında öncelikle tahıl koridorunun yeniden işlemesi için çaba gösterilecek.
Ayrıca Türkiye'nin doğalgazda enerji üssü olması, yeni nükleer santral projesi, Ukrayna için barış diplomasisi, Karabağ ve Kafkasya'daki son durum netleşecek.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana taraflara, "Savaşın kazananı, adil bir barışın da kaybedeni olmaz" şeklinde telkinde bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, barış diplomasisi yürüttü.
Türkiye, Erdoğan'ın inisiyatifi ile Karadeniz tahıl girişimi ve esir takası sağlanmasında kritik rol oynadı. 17 Temmuz'da Moskova'nın askıya aldığı tahıl koridorunun yeniden işler hale gelmesi için BM ile Türkiye, bir öneri paketi hazırladı.
İşte bugün iki lider arasında bu önerilerin istişare edilmesi öngörülüyor. Koridorun yeniden faaliyete geçmesinde tek umut Erdoğan'ın geliştirdiği formül olarak görülürken, Afrika'daki az gelişmiş ülkelere hızlı şekilde tahıl sevkiyatı için Katar, Türkiye ve Rusya ortaklığıyla bir model üzerinde de çalışılıyor.
TÜRKİYE MERKEZ
Rusya'nın doğalgazını uluslararası piyasalara güvenli ve sürekli arz edebilmek için Türkiye'de gaz merkezi kurulmasına yönelik teklifinin ardından bir yol haritası üzerinde çalışmalar başladı. Bu konuda gelinen son aşama Soçi'nin gündem maddelerinden olacak. Nükleer enerji alanında atılabilecek yeni adımların da görüşmenin başlıklarından olması bekleniyor. Zirvede, Kafkasya ve Karadeniz'de huzur korunması başlığının da ele alınması öngörülüyor...
5 DOSYA MASADA
1- Tahıl koridoru
2- Ukrayna barış diplomasisi
3- Türkiye 'Enerji Üssü'
4- Nükleer santral
5- Karabağ ve Kafkasya'daki son durum...