14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde paramparça olan 8'li koalisyonda CHP ve İYİ Parti arasındaki gerilim dikkat çekiyor.
Seçimden alınan yenilgi sonrası CHP'yi topa tutan İYİ Parti'de Genel Başkan Meral Akşener, 26 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu'nu yerde yere vurdu.
BAY KEMAL'E: KOLTUĞUNU DÜŞÜNENLERLE UĞRAŞTIK
"Koltuğundan başka hiçbir şeyi düşünmeyenlerle uğraştık. En nihayetinde maalesef olmadı, olduramadık 2023 seçimlerindeki yenilgiye maalesef engel olamadık." diyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı da boş geçmedi.
EKREM VE MANSUR'A: YÜREKLİ OLAMADILAR
Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı aday olarak göstermek istediğini ancak olmadıklarını belirten Akşener, "Keşke herkes bizler kadar fedakar, cesur ve yürekli olabilseydi." dedi.
"KENDİ KADOLARIMIZLA GİRECEĞİZ"
Akşener son olarak da "Yerel seçimlere kendi kadromuzla gireceğiz" çıkışını yaparak ortaklığa kapıları kapattı.
MİTİNGDEN SONRA AÇIK KAPI!
Büyük sözlerle ortaklığı bitiren Akşener mitingin ardından CHP yandaşı İsmail Saymaz'a verdiği demeçte "Yerel seçimde ittifak yok, bazı yerlerde işbirliği olabilir" sözleriyle muğlak bir tutum sergiledi.
İYİ PARTİ'NİN CHP'DEN İSTEDİĞİ İL VE İLÇELER
Öte yandan Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, İYİ Parti'nin Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı desteklemek karşılığında istediği il ve ilçeleri yazmıştı.
Akşener'in kapalı kapılar ardında Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'la görüştüğünü dile getiren Övür, İYİ Parti liderinin bu iki isme yine destek vereceğini ifade etmişti.
EYÜP, ŞİLE, SİLİVRİ, MERSİN...
Mahmut Övür, Akşener'in İstanbul'dan Eyüp, Şile veya Silivri gibi ilçelerden birini veya Mersin gibi bir ili istediğini ifade etmişti.
Övür şu ifadeleri kullanmıştı:
Bunun karşılığında da İstanbul'dan Eyüp, Şile veya Silivri gibi ilçelerden birini veya Mersin gibi bir ili istiyor. İstediklerini alabilir mi bilemem; ama bu tabloya bakınca, neden İyi Parti'nin büyüyemediği ve içinde yer aldığı Altılı Masa projesinin hayal kırıklığıyla bittiği daha iyi anlaşılıyor.
PAZARLIKTA EL YÜKSELTME
Akşener'in bu tavrını ilk günden bu yana haber yapan Takvim.com.tr, yaklaşan yerel seçimlerde pazarlık için vites yükseltme olarak manşetlere taşımıştı.
Konuyla ilgili Soçi ziyareti sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Hanımefendinin bu yaklaşımı pazarlıkta el yükseltme gayretinden başka bir şey değil. Geride bıraktığımız seçimde masaya bir oturan bir kalkan siyaset anlayışından ne kadar tutarsız siyaset yaptıklarını gördük. Seçim yaklaştıkça aynı manzaraları göreceğimizden milletimizin şüphesi olmamalı. Kimlere ne sözler verildi, kiminle hangi pazarlıklar yapıldı bunların bir kısmı ortaya saçıldı, bir kısmı da ilerleyen günlerde ortaya dökülecektir. Yerel seçimde de kimlere neler verileceğini, hangi kavgaların çıkacağını yenilgilerinin sonunda öğreniriz" dedi.
İşte Erdoğan'a yönetilen soru ve yanıtı:
SORU: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yerel seçimlere ittifak halinde değil tek başlarına gireceklerini söyledi, diğer partileri de bu duruma davet etti. Akşener, CHP- İYİ Parti birlikteliğinin bittiği yönünde mesajlar verdi ama İstanbul ve Ankara için kapıyı açık bıraktı, iş birliği yapılabilir dedi. Akşener'in yaptığı çağrıyı ve millet ittifakının dağılmasını nasıl yorumlarsınız?
Bizim Cumhur İttifakı olarak oturmuş bir yapımız var. Bu oturmuş yapıyla biz yolumuza devam ediyoruz. Hedefimiz Türkiye genelinde 81 vilayetin 81'inde de en ideal adaylarımızı inşallah bulup, bunlarla beraber yola devam etmek. Her şeyden önce İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerimizi, deprem darbesi yemiş olan 11 vilayetimizi, hepsini masaya yatırıp buralarda güzel bir çıkış sağlamak ve bu çıkışla beraber de 31 Mart seçimlerinde hedeflerimize ulaşmayı Cumhur İttifakı olarak belirledik. Yolumuza da bu şekilde devam edeceğiz.
"İLERLEYEN GÜNLERDE GÖRECEĞİZ"
Yerel seçimlere dair Cumhur İttifakı olarak istişarelerle yol alıyoruz. Anladığım kadarıyla onların bir istişare zemini bile yok. Biri işbirliğinden diğeri ayrılıktan söz ediyor. Hanımefendinin bu yaklaşımı pazarlıkta el yükseltme gayretinden başka bir şey değil. Geride bıraktığımız seçimde masaya bir oturan bir kalkan siyaset anlayışından ne kadar tutarsız siyaset yaptıklarını gördük. Seçim yaklaştıkça aynı manzaraları göreceğimizden milletimizin şüphesi olmamalı. Kimlere ne sözler verildi, kiminle hangi pazarlıklar yapıldı bunların bir kısmı ortaya saçıldı, bir kısmı da ilerleyen günlerde ortaya dökülecektir. Yerel seçimde de kimlere neler verileceğini, hangi kavgaların çıkacağını yenilgilerinin sonunda öğreniriz.
SORU: Yani 81 ilde MHP ile işbirliğinden söz edebilir miyiz? Yerel seçimlere Cumhur İttifakı olarak mı gireceksiniz?
81 vilayeti masaya yatırıp nerede, nasıl, kimle kazanırız, bunların hepsini konuşacağız. Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız bunları beraberce görüşecekler, nihai kararları da biz vereceğiz ve o şekilde yola devam edeceğiz. Cumhur İttifakı'nda bizim bir sıkıntımız yok. Kimsenin şüphesi olmasın Cumhur İttifakı olarak bizler milletin çizdiği istikamette ilerlemeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Devlet Bey ile son görüşmemizde de bu işleri en güzel şekilde ele aldık. Devlet Bey'in de hitabıyla 'koçbaşlarını belirleyip' yola öyle devam edelim. Cumhur İttifakını en iyi temsil edecek, ilkelerimizi yerelde yaşatacak adaylarla milletimizin karşısına çıkacağız. Şehirlerimizi CHP'nin çöp, çamur, çukur siyasetinden kurtaracak en doğru adayları belirleyeceğiz. İnanıyorum ki Türkiye'nin yönetimini CHP ve şürekâsına teslim etmeyen vatandaşım, şehirlerinin idaresini de işin ehline yani Cumhur İttifakına teslim edecektir.