İBB Başkanı İmamoğlu, 30 Mart sabahı FOX TV'de canlı yayınında otobüse binen yolcuları hedef alan açıklamalar yaptı. İmamoğlu, "Bu süreci araştırdık. Maç yok. Maç yok ki deplasmana giderler de, sabah erkenden toplanmışlardır. Ki maça giderler gibi zaten. Otobüse biniş görüntülerini izledim ben. Kanım dondu ya. Bilinçli, nerede duracak falan böyle bir kafayla. Sabah namazına gidilmiyor çünkü cemaatle namaz kılmak yasaklandı. Desek ki toplandılar, namaza gidiyorlar. O da değil. Ya başka bir şey de değil. İş güç de yok, çalışma ortamı yok. Toplanmışlar... Derler ya kanım dondu. Eğer siyaset buysa, lanet olsun siyasete… Kanım dondu, mücadele edeceğiz" sözlerini sarf etti.
FONDAŞLAR ÇANAK TUTTU
İBB, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun'un söz konusu iddiaları, bazı gazete ve televizyonlar tarafından gündemde tutuldu. Cumhuriyet Gazetesi'nin, iddialaları "Yolcular trol çıktı. Sahte yolcular otobüse bindi, trol hesaplar sosyal medyaya servis etti" başlığıyla duyurdu. Sol Haber'in, "Trol-eybüs: AKP'liler sabahın 6'sında otobüslere yığılıp fotoğraf çektirmişler" başlıklı haberinde ise, yolcuların trol olduğu öne sürüldü.
Sözcü Gazetesi de, "Lanet olsun bu siyasete" başlıklı haberinde, Ekrem İmamoğlu'na "Planlı bir yıpratma" yapıldığı iddiası yer aldı. Gazeteci İsmail Saymaz ise, yolcuların parayla tutulmuş troller olduğunu, İBB'yi zora sokmak için otobüse bindiğini şöyle savundu: "Parayla tutulmuş troller sırf CHP'li belediyeleri ve özellikle Ekrem İmamoğlu'nu başarısız göstermek için sabahın köründe topluca otobüse binip 'Bakın otobüste dip dibeyiz' diye fotoğraf çekerek paylaşıyorlar. İnsan kendi memleketine bu kötülüğü yapmaz. İBB'yi zora sokmak için bu pazar saat 6'da kimsenin binmediği bir saatte İETT otobüsüne onlarca kişi halinde binip 'Koronavirüs günlerinde tıklım tıklım' diye tweet atmak için kumpas kurmuşlar" ifadelerini kullandı.
FOX TV ana haber sunucusu Fatih Portakal da, otobüse binen yolcuları, "militan" olarak suçlayıp "Allah bunlara akıl fikir versin" diyerek hakaret ederken, İsmail Küçükkaya ise, yolcuları "trol" olarak suçladı. Oda TV de, Twitter hesabından 11 defa söz konusu haberleri servis etti.
47 YOLCU YALANI ELİNDE PATLADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 62 No'lu Kağıthane-Kabataş hattında 29 Mart Pazar günü, bu hat üzerinde bulunan Fazilet durağından bir defada 47 yolcunun bindiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını, duraktan söz konusu saatte otobüse hiç yolcu binmediğini tespit etti.
Böylelikle 47 yalanı ortaya çıkmış oldu.
MURAT ONGUN 7 TWEETTE 5 YALAN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İBB'nin suç duyurusundaki iddiaları tek tek inceledi. Araçtaki kamera kayıtları, BELBİM kayıtları, geçmişe yönelik 3 aylık veri dökümleri ve yolcu listelerini inceledi. 90 yolcunun ifadesi alındı. Başsavcılık, İBB, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun'un açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına karar verdi. Başsavcılığın takipsizlik kararında; İBB, İmamoğlu ve Ongun'un ortaya attığı 5 gerçek dışı bilgi yer aldı. İşte o tespitli yalanlar:
1) Fazilet durağından hiç yolcu binmemiş Başsavcılık, 62 No'lu Kağıthane-Kabataş hattında 29 Mart Pazar günü, bu hat üzerinde bulunan Fazilet durağından bir defada 47 yolcunun bindiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını, duraktan söz konusu saatte otobüse hiç yolcu binmediğini tespit etti.
2)"Önceki pazar bir yolcu bindi" yalanı Başsavcılık, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun'un, "Kağıthane-Kabataş hattında çalışan otobüse 22 Mart Pazar günü toplamda 1 yolcu, 29 Mart Pazar günü toplamda 71 yolcu binmiştir" iddiasının da gerçeği yansıtmadığını tespit etti. 22 Mart Pazar günü söz konusu otobüse 1 yolcunun değil 57 yolcunun bindiği ifade edildi.
3) "Trol" ve "Militan" diye suçlanan kişiler işçi çıktı Başsavcılık, İBB'nin otobüs içerisinde gözüken kişilerin organize bir şekilde ve zorla otobüse bindikleri iddiasının da gerçeği yansıtmadığını tespit etti. BELBİM kayıtları, "trol", "militan", "sahte yolcu" ve "Organize Kötülük Hareketi" denilen yolcuların, güvenlik görevlisi, inşaat işçisi, temizlik personeli, hastane çalışanı, bekçi, polis ve asker olduğunu ortaya çıkardı.
4) "31 yolcu bindi" denilen otobüse 134 yolcu binmiş Başsavcılık, İBB ve Murat Ongun'un, "Boğazköy-Bakırköy hattında 22 Mart Pazar günü toplam 31 yolcu bindi" iddiasının da gerçeği yansıtmadığını tespit etti. Başsavcılık takipsizlik kararında, "22 Mart Pazar günü aynı saatte toplam 31 yolcu değil 134 yolcu bindi" ifadelerini kullandı.
5) "41 yolcu bindi" iddiası Başsavcılık, İBB ve Murat Ongun'un "Boğazköy-Bakırköy hattında 29 Mart Pazar günü sabah 06.15'te sadece 2 duraktan 41 kişinin otobüse bindi" iddiasının da gerçeği yansıtmadığını açıkladı. "KİPTAŞ durağından 8, Esenyurt Araslı durağından 13 olmak üzere 21 yolcu bindi. İddia edildiği gibi 2 durakta toplam 41 kişinin bindiğine ilişkin görüntü kaydı yok" ifadelerini kullandı.