Başkan Recep Tayyip Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu kabul etti. Böylece iki lider uzun yıllar sonra bir araya geldi.
Uluslararası medya, görüşmeyi, iki ülke ilişkilerinde 'dönüm noktası' diyerek ilk haber olarak verdi. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, iki liderin, yakın zamanda karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerini ziyaret etme konusunda anlaştıkları bildirildi.
Türkiye tarafının açıklamasında, iki liderin siyasi, ekonomik ve bölgesel konuların yanı sıra İsrail-Filistin meselesini ele aldıkları belirtildi. Erdoğan, Netanyahu'ya iki ülkenin enerji, teknoloji, inovasyon, yapay zeka ve siber güvenlik konularında işbirliği yapabileceğini söyledi.
ENERJİ ANA KONU...
Erdoğan'ın X platformu paylaşımda da "BM 78'inci Genel Kurul temaslarımız kapsamında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdik. İstişarelerimiz ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun" ifadelerine yer verildi.
Görüşmede enerjinin, potansiyel iş birliği için ana alan olarak ortaya çıktığı belirtildi.
Toplantıya katılan Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, "Toplantıda, başta doğal gaz arama, üretim ve ticaret gibi alanlarda enerji iş birliği fırsatları ele alındı" dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Mart 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki buzları eritmişti.
KOMŞU İLE YENİ DÖNEM
Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti. Liderler, Dışişleri Bakanlarının 5 Eylül'de Ankara'da gerçekleştirdikleri toplantıda mutabık kalınan, iki ülke arasındaki temaslara ilişkin yol haritasını teyit etti.
Başkan Erdoğan, BM'deki liderlere "Aynı coğrafyada barış içinde farklı inanış ortak anlayış" ve "BM Reformu" kitaplarını hediye etti. Takdim yazısında ise "Bir ülkenin medeniyet seviyesi, ekonomik ve teknolojik gelişmişlikle birlikte bireylerin din ve inanç hürriyetleri tam anlamıyla yaşamasıyla mümkündür" dedi.