Ankara'nın Mamak ilçesinde Küçük Kayaş Mahallesi 1856 Sokak'taki bir apartmandan sabah 07.10 sularında patlama sesi duyuldu.
Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen polis ekipleri çevre güvenliği aldı. İtfaiye ekipleri ise patlamanın ardından çıkan yangına müdahale etti.
APARTMANA 10 GÜN ÖNCE TAŞINMIŞ
Patlama sırasında evinde bulunan Fatma Köse isimli bir kadın hayatını kaybetti. Vefat eden kadının daha 10 gün apartmana taşındığı ortaya çıktı. Köse'nin eşinin ise inşaatta bekçilik yaptığı için o sırada evde olmadığı tespit edildi. Patlama talihsiz kadının elektrik anahtarının düğmesine basmasıyla birlikte meydana gelmiş.
ANKARA VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA
Ankara Valisi Vasip Şahin, olaya ilişkin son bilgileri A Haber canlı yayınında paylaştı.
Şahin, "6 katlı apartmanın giriş katında doğal gaz kaynaklı bir patlama meydana geldi. Patlama sonucu bir vatandaşımız vefat etti. İlk etapta çıkan yangın söndürüldü. Arkadaşlar gerekli teknik incelemeleri yürütecekler. Hayatını kaybeden vatandaşımız evde tekmiş. Eşi veya akrabası gece çalıştığı için iş yerindeymiş. Evde diğer kalan kişi." ifadelerini kullandı.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Ankara Valiliği patlamayla ilgili "Mamak Küçük Kayaş Mahallesi'ndeki 6 katlı bir binanın giriş katında meydana gelen ve ilk bilgilere göre doğalgaz kaynaklı olduğu değerlendirilen patlama sonucu 1 vatandaşımız vefat etmiştir." açıklaması yaptı.
PATLAMA ANI KAMERADA
Bir kişinin hayatını kaybettiği doğal gaz patlamasının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Patlama anında duvarların yıkıldığı görülüyor.
OCAK AÇIK UNUTULMUŞ
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'den yapılan açıklamada, patlamanın ocağın açık unutulması nedeniyle meydana geldiği belirtildi. Söz konusu dairenin doğal gaz abonelik sözleşmesinin 2012 yılında bina yönetimi adına yapıldığı, projede dairenin kapıcı dairesi olarak tanımlandığı ve sadece pişirme amaçlı cihaz (ocak) projelendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Proje onayından sonra yerinde yapılan kontrollerde de, onaylanan iç tesisat projesi ile imalatı yapılan ilgili tesisatın aynı olduğu ve güvenli bir şekilde doğal gaz arzı sağlandığı tespit edilmiştir" denildi.
Açıklamada, patlama sonrasında dairede yapılan kontrollere ilişkin de "Proje tadilat, onay ve gaz açma işlemleri yapılmadan ve şirketimiz onayı olmaksızın kombi cihazının eklendiği, ilgili dairenin mutfağında bulunan ocağın bir gözünün açık olduğu ve ocağın alev sönmesine karşı emniyet tertibatının olmadığı, açık unutulan veya dış etmenlerle sönen ocaktan çıkan gazın dairenin tamamına dolduğu ve patlamanın bu sebeple gerçekleştiği, abonelik sözleşmesinin de halen apartman yönetimi üzerinde olduğu, anlaşılmıştır. Bu olay, kullanım süresi dolmuş cihazların kullanılmamasını ve şirketimiz onayı olmaksızın doğal gaz tesisatına müdahale edilmemesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir" ifadeleri kullanıldı.
'DEPREM OLUYOR SANDIM'
Öte yandan patlamada hayatını kaybeden Fatma Köse'nin cesedi, ekiplerin incelemesinin ardından binadan çıkarılarak Ankara Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı. Patlama nedeniyle çevredeki bazı binalar ve iş yerlerinin de camları kırıldı. Görgü tanığı Recep Kaya, "Bina kalktı indi, çok şiddetliydi. Ben zannettim ki deprem oluyor, 1999 depremini yaşadığım için. Evin içi darmadağın olmuştu. Sonra aşağıya inmeye çalıştım, çelik kapım açılmadı, çok zor açtım, sonra kapanmadı" dedi.Ankara'da bir kişinin öldüğü patlama anı kamerada!
Patlama anı da güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntüde binanın giriş katındaki dairede patlama ile birlikte alevlerin çıktığı görüldü.
İŞ SAĞLIĞI UZMANI UYARDI: EVDE KULLANILAN TÜM ÜRÜNLERİN TSE BELGESİ OLMALI
İş sağlığı ve güvenlik uzmanı Ogün Şimşek, doğal gaz kazalarının neden olabileceğine dair değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, "Bu tür kazaların sebeplerinde 3 ana unsur vardır. Doğal gaz şehir içinde bir şebeke içerisinde hareket ediyor ve konutların kapısına kadar geliyor. Burada tabi kullanımda yapmış olduğumuz hatalar var. Dün İstanbul'da ve bugün Ankara'da yaşanan patlamalarda tesisat hataları ile ilgili bir veri elimizde yok dolayısıyla karşımıza kullanım hatası çıkıyor. Banyo ve mutfaklarda kullanım hataları göz çarpıyor.
Yemek pişen ocaklarda ateş söndüğü anda gazı kesen sistemler mevcut değilse doğal gaz ev içinde yayılmaya devam ediyor. İşte bu sırada ufacık bir kıvılcım patlamaya sebep oluyor. Evde kullanılan tüm tesisatta mutlaka TSE malzemeler kullanılmalıdır. Set üstü ocaklarda mutlaka TSE belgesi olmalıdır. Bu bağlantıları yapanların mutlaka yetkili servis olması lazım.
Tesisatlar delinme, incelme ve renk değiştirme gibi unsurlar görüldüğünde mutlaka yetkili servislere başvuru yapılmalı. Yakın zamanda doğal gazı ısınma ile ilgili kullanımı başlayacak. Bundan dolayı ev içerisindeki kombilerin periyodik bakımları yapılmalı." dedi.