İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'daki Kafes Operasyonu'nda Avustralya merkezli, elebaşılığını Hakan Ayık'ın yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero'nun çökertildiğini ve 37 şüphelinin yakalandığını bildirdi.
Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, operasyonu koordine eden İstanbul Başsavcılığı, adliye ve MASAK ile Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerini kutladı.
İSTANBUL'DA DÜZENLENEN KAFES OPERASYONU İLE AVUSTURALYA MERKEZLİ OLARAK KÜRESEL ÇAPTA FAALİYET GÖSTEREN VE LİDERLİĞİNİ HAKAN AYIK'IN (REİS) YAPTIĞI ULUSLARARASI SİLAHLI ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ COMANCHERO ÇÖKERTİLDİ❗️
— Ali Yerlikaya (@AliYerlikaya) November 2, 2023
OPERASYONLAR SONUCUNDA 3⃣7⃣ ŞÜPHELİ ŞAHIS YAKALANDI❗️
Avusturalya… pic.twitter.com/mk7h5V9zZ3
Yerlikaya, "Organize suç örgütlerini, zehir tacirlerini affetmeyeceğiz. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz." ifadesini kullandı.
OPERASYONUN DETAYLARI
Bakan Yerlikaya'nın paylaşımına göre, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren Comanchero sınır aşan silahlı organize suç örgütünün elebaşı Mick Hawi 2018 yılında öldürüldü.
Mark Douglas Buddle'ın elebaşılığında faaliyetine devam eden suç örgütünün, uluslararası boyutta uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam ettiği belirlendi.
Örgüt elebaşı Mark Douglas Buddle, 2022'de KKTC'de yakalanarak Avustralya makamlarına teslim edildi.
Suç örgütünün elebaşlarından Hakan Ayık ve Duax Hohepa Ngakuru, örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam etti.
Çete elebaşı, Türk vatandaşı örgüt yöneticisi ve üyeleri ile yabancı uyruklu örgüt üyelerinin de Türkiye'ye gelerek suç faaliyetlerini devam ettirdikleri, Güney Amerika'dan temin ettikleri uyuşturucuyu Güney Kore ile Güney Afrika üzerinden Avustralya, Hollanda ve Hong Kong'a ulaştırmaya çalıştıkları belirlendi.
Ayrıca küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye'de aklamaya çalıştıkları tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce sınır aşan silahlı organize suç örgütü Comanchero'ya "Suç işlemek için örgüt kurma, Kurulan örgüte üye olmak, Uluslararası uyuşturucu madde ticareti, Suçtan elde edilen malvarlığını aklamak" suçlarından operasyon düzenlendi.
MASAK raporları doğrultusunda 55 zanlıya ait yaklaşık 4,5 milyar lira değerindeki malvarlıklarına (Banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 şirkete ait ortaklık payları) İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararınca el konuldu.
İŞTE YAKALANAN İSİMLER
Operasyon sonucunda, ABD ve Avustralya makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Ayık, Yeni Zelanda makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Duax Hohepa Ngakuru, Avustralya makamlarınca çıkarılan kırmızı bültenle aranan Hakan Arif Tavukçu, ABD makamları tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan Barış Tükel ve Erkan Yusuf Doğan, mavi bültenle aranan Jimmy Avaijan, Sibel Arif, Alp Öztürk ile birlikte aklama faaliyetlerine iştirak ve yardım eden 37 şüpheli yakalandı.
ELEBAŞI HAKAN AYIK SUÇLULARA BİLMEDEN POLİSİN YAZDIĞI MOBİL UYGULAMAYI YAYDI
2021 yılı Haziran ayında medyaya yansıya haberlerde FBI ve Europol'un yanı sıra 18 ülkenin katıldığı dev operasyonda 800'den fazla kişi gözaltına alındığı ve 1.2 milyar TL değerinde nakit ve tonlarca uyuşturucu ele geçirildiği bildirilmişti. Uyuşturucu çeteleri ANOM isimli mobil uygulamayla deşifre edilirken Avustralya'da yaşayan Türk uyuşturucu kaçakçısı Hakan Ayık, ajanlar tarafından tanıtılan bu uygulamanın yayılmasında önemli rol oynamıştı.
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yönetilen operasyon kapsamında suç örgütleri gizli ajanlarca şifreli bir haberleşme sistemi olan ANOM'u kullanmaya teşvik edildi. 100'den fazla ülkede 300 ayrı suç örgütü tarafından kullanılmaya başlanan ve 12 bin telefona indirilen truva atı benzeri uygulama, polise toplam 27 milyon gizli mesajı izleme ve kaydetme imkânı verdi. Avustralya basınına göre ANOM'un suç çetelerinde yaygın olarak kullanılmasında Avustralyalı Hakan Ayık önemli rol oynadı.
MERKEZ ÜSSÜ AVUSTRALYA
Önceki gün eşzamanlı olarak düğmeye basıldı ve başta Avustralya olmak üzere iki gün boyunca düzenlenen çok sayıda baskın ile çete üyeleri tek tek yakalandı. Sadece Avustralya'da, ülke çapında 4 binden fazla polisin katıldığı operasyonlarla 224 kişi tutuklandı. Polis, bu kişiler arasında TV şovları "Ninja Warrior" ve "The Bachelorette" yarışmacılarının da olduğunu açıkladı. Ayrıca McLaren ve Lamborghini marka spor arabalar, Rolex saatler ile çok sayıda silaha el konuldu. Bu, ülke tarihindeki en büyük polis baskını olarak kayıtlara geçti. Avustralya Federal Polis Şefi Reece Kershaw, ANOM ile "yıllarca ceplerinde oldukları çete üyelerinin" sadece uyuşturucu, şiddet ve masum insanların öldürülmesinden bahsettiklerini; şüphelilerin Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerinde uyuşturucu ticareti yaptıklarını anlattı.
TUTUKLAMA DALGASI
Operasyon kapsamında Yeni Zelanda polisi 35 kişiyi gözaltına aldı, 900 ayrı suçla itham edilen kişilere ait milyonlarca Euro değerinde nakit paraya el konuldu. Almanya'da polis 100'den fazla daire, depo ve işyerinde arama yaptı, 70 kişinin tutuklandığı bildirildi. İsveç'te tutuklananların sayısının 70, Hollanda'da ise 49 olduğu açıklandı. Bu ülkeler dışında Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kanada, Litvanya, Norveç, İskoçya, İngiltere, Macaristan ve ABD'de de gözaltı dalgaları yaşandı.
12 TON UYUŞTURUCU
FBI, truva atına benzer yöntemle yürütülen operasyon ile yalnızca uyuşturucu çetelerinin çökertilmediğini, engellenen çok sayıda cinayet ile 100'den fazla kişinin hayatının kurtulduğunu açıkladı. Toplam 6 ton kokain, 4 ton esrar ve 2 ton meth ile 141.5 milyon dolar (1.2 milyar TL) ele geçirildi.
'HAKAN AYIK ÖNAYAK OLDU' İDDİASI
Avustralya basınına göre ajanların ANOM uygulamasını tanıttığı kişiler arasında Türkiye'de yaşadığı iddia edilen ve Avustralya'da uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığından şüphelenilen Hakan Ayık da bulunuyordu.
Avustralya polisi, ANOM'un yayılmasında adeta 'influencer' gibi çalışan Ayık'ın bilmeden "meslektaşlarına tuzak kurduğunu", bu nedenle hayatının tehlikede olduğunu, teslim olmasını istedi. Avustralya ve Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Ayık'ın Avustralya basınında şubatta İstanbul'da çekildiği iddia edilen görüntüleri ortaya çıkmıştı. Ayık'ın 2010'da Avustralya'dan kaçtığı belirtiliyor.
ANOM NASIL YAYILDI?
- 2018 yılında FBI tarafından geliştirilen ANOM adlı şifreli mesajlaşma uygulaması, suç çetelerine sızan gizli ajanlarca yayıldı.
- ANOM dışında her türlü iletişime kapatılan özel telefonlar, çetelere 10-17 bin TL fiyat etiketiyle satıldı.
- Uygulamanın güvenli olduğunu sanan çete üyeleri uyuşturucu nakliyelerinin fotoğraflarını paylaşacak kadar ileri gitti.