Erzincan İliç'te siyanür iddiası! Altın madeni son dakika açıklama geldi! Fırat Nehri'ne sızma var mı? Siyanür suya karışırsa...

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait Çöpler Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucunda, maden ocağının dışında kalan bölgede işçilerin toprak altında kaldığı bildirildi. Vatandaşlar ise toprak kaymasının sebepleri ve detayları hakkında araştırmalara başladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Şubat 2024 , 21:57 Güncelleme Tarihi :15 Şubat 2024 , 12:34
Erzincan İliç’te siyanür iddiası! Altın madeni son dakika açıklama geldi! Fırat Nehri’ne sızma var mı? Siyanür suya karışırsa...

Olayın yaşandığı bölgede, Anagold Madencilik'e ait olduğu iddia edilen siyanür atıkları bulunuyor. Siyanür, zehirli bir kimyasal madde olup, insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. İşte detaylar...

ERZİNCAN İLİÇ'TE SİYANÜR HAVUZU MU VAR?

Erzincan'ın İliç ilçesinde Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik'e ait siyanür atıkları bulunuyor.

FIRAT NEHRİ'NE SIZMA VAR MI?

İşçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken Erzincan Valiliği'nden siyanür iddialarına ilişkin açıklama geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada siyanür iddiaları ile ilgili konuşan Vali Aydoğdu, şu anda bir sızmanın söz konusu olmadığını söyledi.

"EKİPLER KONTROLLERİNİ YAPACAK"

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu iddialara ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

"Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Facianın ardından Fırat Nehri'ne madenden sızıntı olduğu iddialarıyla ilgili bir açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geldi.

MENFEZLER KAPATILDI

Fırat Nehri'ne sızıntı olduğu iddialarıyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmaması için Sabırlı Deresi'nin Nehri'ne ulaşan menfezinin kapatıldığını duyurdu.

"GELİŞMELERİ HASSASİYETLE TAKİP EDİYORUZ"

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

SİYANÜR NEDİR?

Siyanür, zehirli bir kimyasal maddedir ve insan sağlığına ciddi zararlar verebilir. Siyanür havuzu terimi genellikle bu kimyasalın endüstriyel veya madencilik süreçlerinde kullanıldığı yerlerdeki tehlikeli atık depolama sistemlerini ifade eder.

SİYANÜR HAVUZU NEDİR?

Siyanür havuzları ve bu tür tehlikeli maddelerin kullanımı ve depolanması, katı çevresel düzenlemelere tabidir ve bu süreçlerin güvenliği için sıkı kurallar ve denetimler bulunmaktadır. Bu nedenle, bu tür alanlarda güvenlik önlemlerine ve çevresel standartlara uygunluk büyük önem taşır.

BUHARLAŞIRSA, SUYA KARIŞIRSA NE OLUR?

Madencilik sektöründe, özellikle altın madenciliğinde, siyanür genellikle metalin cevherinden ayrılmasında kullanılır. Ancak, bu süreç siyanür atıklarının doğaya zarar verebileceği büyük riskler içerir. Siyanür havuzları, bu atıkları depolamak için kullanılan alanlardır ve doğru bir şekilde yönetilmezse çevresel felaketlere neden olabilir.

SİYANÜR BUHARLAŞTIĞINDA:

Solunabilir formda zehirli bir gaz oluşturur.
Solunduğunda hücrelere oksijenin kullanımını engeller.
Hızlı ve ölümcül zehirlenmelere neden olabilir.
Acil tıbbi müdahale gerektirir.

SUYLA KARIŞTIĞINDA:

Su ile reaksiyona girerek hidrojen siyanür (HCN) oluşturabilir.
HCN, solunum sistemi üzerinden hızla emilir.
Zehirli ve ölümcül etkilere yol açabilir.
Su kirliliğine ve çevresel sorunlara neden olabilir.