Çanakkale'deki 4.9 deprem büyük İstanbul depremini etkiler mi? Çanakkale depremi hangi fay hattında? Son dakika uzmanların açıklamaları...

Çanakkale Yenice'de 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul başta olmak üzere çevre illerden hissedildi. Vatandaşlar 4.9'luk sarsıntının İstanbul depremini etkileyip etkilemeyeceğini araştırırken ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden deprem sonrası AHaber'e yaptığı değerlendirmede; söz konusu depremin daha öncekilere benzemedeğini kaydederek, "Bu fay aktif fay. Bu deprem onun üzerinde olmuş küçük bir deprem. Depremin noktası, biraz problemli. 'Acaba bir sonraki deprem gelir mi?' Depremin artçılarını izleyeceğiz, araştıracağız. Bunları takip edeceğiz." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :04 Mart 2024 , 21:43 Güncelleme Tarihi :04 Mart 2024 , 23:26
Çanakkale’deki 4.9 deprem büyük İstanbul depremini etkiler mi? Çanakkale depremi hangi fay hattında? Son dakika uzmanların açıklamaları...

İÇİNDEKİLER

Çanakkale'nin Yenice ilçesinde saat 21.38 sıralarında 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD), internet sitesinde yer alan bilgiye göre deprem yerin 10,44 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya resmi X hesabından bir paylaşımda bulundu. AFAD ekiplerinin saha taramalarına başladığını belirtirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bursa'da bir kişinin camdan atlayarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

4.9'luk deprem sonrası vatandaşlar olası İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Peki son depremler ne anlama geliyor? 5'ten büyük yeni artçılar olur mu? Hangi illerde deprem riski sürüyor? İstanbul depremi yakın mı? Fay hattı hangi bölgeleri etkiliyor? Türkiye'nin hangi bölgelerinde büyük deprem bekleniyor? A Haber ekranlarına katılan ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk kritik açıklamalarda bulundu.

ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden deprem sonrası A Haber'e değerlendirmelerde bulundu:
Süha Özden, "Öncelikle bulunduğumuz coğrafya içerisindeki en önemli karadaki en önemli faylardan bir tanesi Yenice-Gönen fayı. Bir faya aktif demek için son 500 yılda üzerinde belli büyüklükte depremin olması gerekiyor." dedi.

"DAHA ÖNCEKİLERE BENZEMİYOR!"
Özden, "Bu fay aktif fay. Bu deprem onun üzerinde olmuş küçük bir deprem. Depremin noktası, biraz problemli. Acaba bir sonraki deprem gelir mi? Depremin artçılarını izleyeceğiz, araştıracağız. Bunları takip edeceğiz. Tabi burası Biga yarımadası ve Güney Marmara, Kuzey Anadolu fayının Orta ve Güney Kolu'nun uzandığı bir yer... Bence önemli bir deprem. Daha önce Çanakkale'de olan diğer depremlere benzemiyor." mesajını verdi.

"UZUN SÜREDİR SUSKUN BİR FAY"
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Öztürk de şunları söyledi:

Bir aydır bu bölgede başlayan bir hareketlilik gördük. Gönen Bandırma bu yönde yoğunlaşan bir hareketlilik var. Esas Gemlik'ten Bandırma'ya uzanan bir fay var. Gözden kaçırılan uzun süredir suskun bir fay burası. İki büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi'nin içinde bir de güneyinde İznik'ten Mudanya'ya giden bir segment var. Bu küçük depremler büyük segmentlerdeki depremlerin hareketlenmesine yol açar mı? Olabilir. Bunu bilmiyoruz.

Prof.Dr. Şükrü ErsoyProf.Dr. Şükrü Ersoy

ÇANAKKALE DEPREMİ BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLER Mİ?

Öte yandan Prof. Dr. Şükrü Ersoy merak edilen konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

"Marmara Denizi içerisinde beklediğimiz büyük depreme ilişkin değil güney kollarla ilişkin deprem olsa gerek. Beklediğimiz Kuzey'deki kol Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey koluyla ilgili deprem değil. Yenice dediğimiz 1953'te 7.2 depremi var."

"GÜNEY KISMINI İHMAL ETTİK"

"Büyük yıkım yapmıştır, bu ona yakın bir yerde.Gemlik Körfezi'nde bir aktivite var. Bunu izlemeye çalışıyoruz. Bu bölgede 4 -5 büyüklüğündeki deprem Gemlik Körfezi, Biga yarımadası olduğu kesimlerde bir aktivite var. Biz kendimizi Kuzey kolunu konuşmaya kaptırdık. Güney'i ihmal ettik konuşmayı. "

Depremin merkez üssüDepremin merkez üssü

"İSTANBUL İÇİN BİR TEHLİKE OLUŞTURMAZ"

Bölgede meydana gelen sarsıntıların deprem fırtınası olduğunu söyleyen Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise deprem ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

"Uzunca bir süredir bölgede oluyor. Bunu bir deprem fırtınaları olarak adlandırmak yanlış olmaz. Deprem fırtınaları yıkıcı deprem üretmezler, küçük depremler oluşturmazlar. Bu bölgede yıkıcı deprem oluşturacak bir deprem fay olmadığını biliyoruz. Bölgede daha büyük, yıkıcı bir deprem olacağını düşünmüyorum."

Prof. Dr. Okan Tüysüz Prof. Dr. Okan Tüysüz

"Artçılar yaşamak mümkün, deprem fırtınası şeklide ise 5 üzerine çıkan depremlerin oluşması muhtemeldir. Çanakkale bütün Türkiye gibi depreme hazır olmayan şehrimiz. Ancak 5 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremin hasar vermesini beklemem. Sığ bir deprem olduğu için İstanbul'u geçin Edirne'ye kadar, güneyde İzmir'de hissedildi. 200 km bir çember içerisinde hissedildi. Bu depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağının da altını çizelim."