Emine Erdoğan öncülük etti! Sıfır Atık projesi dünyaya nefes oldu | 'Sıfır Atık' gazetesinin yeni sayısı yayımlandı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 2017'de başlatılan 'Sıfır Atık Hareketi' dünyaya nefes oldu. Sıfır Atık projesi çalışmalarını konu alan 'Sıfır Atık' gazetesinin yeni sayısı yayımlandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Mart 2024 , 10:58 Güncelleme Tarihi :30 Mart 2024 , 11:31
Emine Erdoğan öncülük etti! Sıfır Atık projesi dünyaya nefes oldu | ’Sıfır Atık’ gazetesinin yeni sayısı yayımlandı

İÇİNDEKİLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından, 'Sıfır Atık' gazetesinin yeni sayısının '30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nde okuyucuyla buluştuğunu duyurdu.

Bakan Özhaseki, sıfır atık konusunda yapılan proje ve faaliyetlere yer verilen gazetenin tamamının, geri dönüştürülmüş kağıtlardan hazırlandığını belirtti. Gazetenin yeni sayısının içeriğinden bahseden Bakan Özhaseki, "Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde 2017'de başlatılan 'Sıfır Atık Hareketi'nin çalışmalarını konu alan 'Sıfır Atık' gazetemizin yeni sayısı bugün yayımlandı. Hem matbu olarak hem de dijitalde dolu dolu içeriklerle yayınlanan gazetemiz okuyucularıyla buluştu. Bu vesileyle 'Sıfır Atık'ın bir dünya markası haline gelmesine öncülük eden Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye şükranlarımı sunuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; 'Türkiye Yüzyılı'na uygun olarak daha temiz ve daha yeşil bir dünya için 'Sıfır Atık' başta olmak üzere pek çok projemizi hayata geçirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'ın eşi Emine ErdoğanBaşkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan

EMİNE ERDOĞAN'IN SÖZLERİ GAZETEDE
Sıfır atık bilincinin oluşturulması ve daha da yaygınlaştırılması amacıyla çıkarılan gazetenin yeni sayının kapağında, 'Sıfır Atık Hareketi'ni bir dünya markası haline getiren Emine Erdoğan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde düzenlenen 'Dünya Hükümetler Zirvesi' kapsamında gerçekleştirilen 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2045: Dünyamızın Geleceğine Yön Vermek' programında yaptığı konuşmasına yer verildi.

Gazetede ayrıca, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dubai'de katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'ndeki konuşması da yer aldı.

Fransız deniz araştırmacısı Jacques-Yves Cousteau'nun torunu Alexandra Cousteau'nun 'Sıfır Atık Hareketi'ne ilişkin övgü dolu sözlerinin de haberleştirildiği gazetede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi' açılış toplantısında yaptığı açıklamaların yanı sıra sıfır atık içerikli pek çok bilgi de yer aldı. Sıfır Atık gazetesinin dijital haline, bakanlığın web sayfasından ulaşılabiliyor.

SIFIR ATIK HAREKETİ SINIRLARI AŞTI
Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan proje, toplumdan büyük destek gördü ve sınırları aşan bir çevre hareketine dönüştü.

Kısa sürede büyük bir başarıya imza atan proje, 2 yıl önce başarısını taçlandırdı. Türkiye'nin ana sunucu, 105 ülkenin ise ortak sunucu olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi.

TÜRKİYE AB ÜLKELERİNİ SOLLADI
Sıfır Atık Günü'nün ikinci yılında, dünya çapında birçok başarılı atık yönetimi projesi ve girişim, göz kamaştırıcı sonuçlar elde etti. Bugün, dünya genelinde pek çok ülke ve topluluk, atık azaltma stratejilerini gözden geçiriyor ve herkesi daha sorumlu davranmaya teşvik ediyor. Ülkemizde ise geri dönüşüm oranları önemli ölçüde arttı. 2017 yılında yüzde 13 olan geri dönüşüm oranı, 2023 yılında yüzde 35'e yükseldi. Türkiye, geri dönüşüm oranında Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıktı.

ATIKSIZ YAŞAMA ALIŞIYORUZ
Sıfır Atık Projesi, atık yönetimi konusundaki farkındalığı önemli ölçüde artırdı. Artık insanlar, atıkların geri dönüştürülmesinin önemini daha iyi anlıyor ve günlük yaşamlarında daha az atık üretmeye çalışıyor. 2017 yılında günlük 1,2 kg olan kişi başı atık miktarı, 2023 yılında 0,8 kg'a düştü. Evlerden işyerlerine, okullardan kamu kurumlarına kadar her yerde sıfır atık uygulamaları hayata geçirildi. Ekonomik ve sosyal faydalar sağlandı. Geri dönüşümün artmasıyla yeni iş imkanları oluşturuldu ve kaynak tasarrufu sağlandı.

EKONOMİYE NEFES OLUYOR
Ekonomiye de katkıda bulunan Sıfır Atık Projesi sayesinde, geri dönüşümden elde edilen gelir 10 milyar TL'ye ulaştı. Hedef, 2035 yılına kadar geri dönüştürülebilir tüm atıkların yüzde 60'ını geri dönüştürmek.

Bu hedefe ulaşmak için çalışmalar ise sürdürülüyor. Toplumun her kesimine yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığı proje kapsamında, atık yönetiminin önemi ve geri dönüşümün faydaları anlatıldı.

Sıfır Atık Projesi'ni desteklemek için yasal düzenlemeler de yapıldı. Bu düzenlemelerle, atık yönetiminin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılması sağlandı.

Aynı zamanda geri dönüşüm altyapısı da geliştirildi. Geri dönüşüm kutuları yaygınlaştırıldı ve geri dönüşüm tesislerinin sayısı artırıldı.