Türkiye'nin bölgesindeki karar alıcı yapısı ve küresel çaptaki etkin rolü başta Rusya ve ABD olmak üzere pek çok ülke tarafından kabul ediliyor.
Küresel barışın anahtarı konumunda yer alan Ankara, Rusya - Ukrayna savaşında izlediği denge politikası ve attığı kararlı adımlarla taraflar arasında önemli bir arabulucu konumuna geldi.
Moskova ve Kiev, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İstanbul'da masaya oturdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de her fırsatta İstanbul'da anlaşmanın önemine dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde Kremlin, İstanbul'da Mart 2022'de hazırlanan anlaşmanın, Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebileceğini söyledi.
"MÜZAKERELERİN BAŞLATILMASINA TEMEL TEŞKİL EDEBİLİR"
Rus ve Ukrayna heyetleri arasında Mart 2022'de İstanbul'da yapılan müzakerelerde anlaşma hazırlandığını anımsatan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "O zamandan bu yana geçen iki yılda pek çok şey değişti. Anayasamıza iki yeni bölge dahil edildi (Zaporijya ve Herson). Bu, iki yıl önce yoktu. Bu nedenle vazgeçilemez bazı yeni gerçekler var. Aynı zamanda bu (İstanbul'daki anlaşma), müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebilir." ifadelerini kullandı.
RUSYA: TÜRKİYE İLE KARADENİZ DAHİL BİRÇOK KONUYU İSTİŞARE EDİYORUZ
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk ortaklarıyla Karadeniz dahil birçok konuyu istişare ettiklerini söyledi.
Peskov, başkent Moskova'da güncel konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz'de gemilerin güvenliğinin sağlanmasına dair anlaşma konusunda iki ay müzakereler yürüttüğü ve Ukrayna'nın hazırlanan anlaşmadan vazgeçtiği yönündeki iddiayı değerlendirdi.
Peskov, "Bu konuda söyleyeceğim bir şey yok. Türk ortaklarımızla gündemimizde Karadeniz dahil pek çok konu var. Çeşitli konuları istişare ediyoruz." şeklinde konuştu.
İngiliz haber ajansı Reuters'ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz'de gemilerin güvenliğinin sağlanmasına dair anlaşma konusunda iki ay müzakereler yürüttüğü ancak Ukrayna tarafının hazırlanan anlaşmadan son anda vazgeçtiği ileri sürülmüştü.
Türkiye'nin kritik rolü mevcuttaki İran - İsrail geriliminde de ön plana çıktı.
İran, İsrail'e misilleme yapmadan önce Türkiye üzerinden ABD ile irtibata geçti.
Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, CIA Başkanı William Burns, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı bayramda arayarak İran - İsrail hattında arabulucu olmasını rica etti.
Kalın ile Burns'un, Gazze'de ateşkes müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde de bulunduğu öğrenildi.
Kalın, bu görüşmenin ardından Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran ile de bir zirvenin yapılabileceği kaydedildi.