Son dakika: Çanakkale'deki orman yangını kontrol altına alındı! Çiftçilere hasat için saat verildi... Boğaz ve 'Tarihi Alan' açılacak

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde 20 saati aşkın süren yangın kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de 575 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirtti. Soğutma çalışmaları devam ederken Boğaz'ın her iki tarafının da gemi trafiğine açılacağını belirtildi. Çiftçilere hasat uyarısı yapan Yumaklı, "Saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik." dedi. Öte yandan İzmir'de çıkan orman yangını söndürüldü. Uşak ve Muğla Milas'ta çıkan orman yangınlarına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Giriş Tarihi 18 Haziran 2024, 16:53 Güncelleme 19 Haziran 2024, 17:45
Son dakika: Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı! Çiftçilere hasat için saat verildi... Boğaz ve ’Tarihi Alan’ açılacak

İÇİNDEKİLER

Çanakkale Gelibolu'ya bağlı Akbaş mevkisinde bulunan ekili arazide henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılmasıyla başlayarak ormana sıçradığını belirtti.

Alevler kısa sürede çevredeki ormanlık alana sıçradı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce, çevredeki birçok yerleşim yerinden dumanı görülebilen yangının çıktığı yere ekipler sevk edildi. 9 helikopter, 6 uçakla havadan müdahale edilen yangına havanın kararmasıyla birlikte bir gece görüşlü helikopter, 94 arazöz ve iş makinelerinden oluşan kara araçları ile 540 personel müdahale edildi.

YANGIN KONTROL ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de 575 hektarlık alanın etkilendiğini duyurdu.

Gelibolu'daki yangının güçlerini bölmesine neden olduğunu aktaran Yumaklı, "Şu an itibarıyla bu yangınla alakalı son kontrollerimizi yaptık. 2 saati aşkın süredir şiddetli rüzgar ile bazı sönen yerlerin yeniden aktif olabilir mi diye kontrol ettik." dedi.

2 kez alanın üzerinden geçtiklerini de vurgulayan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını duyurdu.


ÖNÜMÜZDEKİ 5 GÜNE DİKKAT! ÇİFTÇİYE HASAT UYARISI

Boşaltılan köylerin sakinlerinin de yeniden evlerine dönebileceğini ifade eden Yumaklı, Çanakkale'de şiddetli rüzgarlara ilişkin önümüzdeki 5 güne dikkat çekti. Çiftçilere hasat uyarısı yapan Yumaklı, "Saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik." dedi.

Bakan Yumaklı, sıcak havaya karşın vatandaşları bölgede yapılan pikniklere karşı ateş yakılmaması konusunda uyardı.

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE AÇILACAK

Soğutma çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, Boğaz'ın gemi trafiğine açılmasının önünde bir engel olmadığını da açıkladı.

TARİHİ ALAN'IN BİR KISMI ZİYARETE AÇILDI

Valilikten yapılan açıklamada, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nın güney hattının (Kilitbahir-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir ve Kilye-Kabatepe-Alçıtepe-Abide-Seddülbahir hatları) yeniden ziyarete açıldığı belirtildi.

Açıklamada, kuzey hattına (57. Alay, Conbayırı, Bigalı köyü, Büyük Anafarta ve Küçük Anafarta köyü, Anzak Koyu) girişlerin ise ikinci bir duyuruya kadar kapalı olduğu ifade edildi.

HASAT VE BALYA BAĞLAMAYA KISITLAMA

Valilik, hasat ve balya bağlama işlerine kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Açıklamada "İlimizde 2024 yılı içerisinde sıkça meydana gelen yangınların birçoğunun tarımsal (biçerdöver ve balya makinası vb.) kaynaklı olması sebebiyle; ilimiz genelinde hasat sezonu boyunca balya makinalarında samanın parçalanması amacı ile takılan ve parçalama anında yangın çıkmasına neden olan haşpayların sökülerek balya makinalarının kullanılmasına, 23.06.2024 tarihine kadar devam edecek kuvvetli rüzgar ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle biçerdöver ile hasat ve balya bağlama işlerinin 19 - 22 Haziran tarihlerinde sabah saat 06.00 başlayıp 11.00'de son verilmesi hususunda karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

SAAT VERİLDİ: 11.00'E KADAR HASAT İŞLEMİNİ TAMAMLAYIN
İbrahim Yumaklı, 5 gün boyunca özellikle Çanakkale bölgesinde fırtınaya varan derecede şiddetli bir rüzgar olacağı ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 derece üzerinde olacağının tahmin edildiğini duyurdu.

Bu nedenle Çanakkale'de hasat yapacak çiftçilere saat 11.00'e kadar işlemlerini tamamlamaları, ondan sonrasına izin verilmeyeceği konusunda bildirim yapıldığına dikkati çeken Yumaklı, şunları kaydetti:

"Özellikle rüzgarın çok şiddetli olduğu saatlerde herhangi bir makine kullanımından kaynaklanabilecek bir kıvılcımın bile çok ciddi bir yangına sebebiyet verebilecek olması nedeniyle saat 11.00'e kadar hasat işlemlerinin tamamlanmasına karar verdik. Tabii bu önümüzdeki 5 gün boyunca arkadaşlarımız, Valiliğimiz bu konuda değerlendirmelerini yapacaklar. Belki daha önce ya da birkaç gün uzatılması şeklinde de olabilir."


"SON KONTROLLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün çıkan yangının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde oluşturulan koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada, yangınla alakalı son kontrolleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

İki saati aşkın süredir çok yoğun ve şiddetli rüzgar sebebiyle bazı yerlerde yangının yeniden aktif hale gelmesinin mümkün olup olmadığını değerlendirdiklerini belirten Yumaklı, "İki kez alanın tamamının üzerinden geçtik ve an itibarıyla söyleyebilirim ki Çanakkale Eceabat yangını kontrol altına alınmıştır." dedi.

Yumaklı, ilk andan itibaren 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve iş makinesi, yaklaşık 540 personelle yangına müdahale edildiğini aktardı.



Yangının etkilediği alanla ilgili bilgi veren Yumaklı, şöyle devam etti:

"An itibarıyla uçaklarımız, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, arazözlerimiz, iş makinelerimiz de dahil olmak üzere, AFAD, Valilik, diğer kamu kurumları hatta özel sektördeki bazı kurumların da katılımlarıyla yaklaşık 300 araç sayısına ulaştık ve 1000'e yakın arkadaşımız da dünden itibaren bu yangınla mücadeleyi gerçekleştirmiş oldu. Yangından etkilenen alan 575 hektar. Yanan alandan bahsetmiyorum, yangından etkilenen alandan bahsediyorum. Arkadaşlarımız, bütün her şey bittikten sonra ne kadar alanın hasar gördüğünü ayrıca yayınlayacaklar, her zaman olduğu gibi. Yaklaşık 340 hektar alan ormanlık, geri kalanı da orman dışı kırsal alan."


"GEMİ TRAFİĞİ AÇILDI"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde ormana sıçrayan anız yangınının kontrol altına alınmasının ardından Çanakkale Boğazı'nın tamamen gemi trafiğine açıldığını bildirdi.

Bu durumun, Eceabat'taki yangına müdahaleyi etkilediğini belirten Yumaklı, "Belki de bu kadar da uzamayacaktı bu konu. Ancak onu da hemen hızlı bir şekilde müdahale ederek 2 saat içinde arkadaşlarımız kontrol altına aldı. Değirmendüzü köyüne çok yakındı. Dolayısıyla bir yerleşim yerini gecenin 02.30'unda etkilemesi söz konusu olabilecekti." dedi.

Yumaklı, yangının çıktığı andan itibaren 24 saat alevlerin içinde olan "ateş savaşçılarına", yangına müdahalede destek veren herkese teşekkür etti.

Araç hareketliliği devam ettiği için soğutma çalışmasının süreceğini duyuran Yumaklı, şu bilgileri verdi:

"Bu alanın (Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı) ziyaretçiye açılması hususu kısmi olarak devam edecek. Alan Başkanlığımız tarafından herhangi bir gelişme olduğu takdirde duyurulacak. Boğazın gemi trafiğine açılmasıyla ilgili herhangi bir engel kalmadı. An itibarıyla boğazın her iki tarafının da gemi trafiğine açılması söz konusu olacak. Boşaltılan iki köyümüz vardı. O iki köyümüzün de sakinlerinin evlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir engel kalmadı.

Önümüzdeki 5 gün boyunca Çanakkale'de, mevsim normallerinin çok üzerinde bir sıcaklık görüleceği hatta yer yer belli seviyelerde 80 kilometre saat hızda bir rüzgarın görülebileceği uyarılarına istinaden bu 5 gün boyunca özellikle çiftçilerin hasatla ilgili çalışma saatleri gündüz saat 11.00'e kadar olarak sınırlandı. Herhangi bir değişiklik olursa Valilik tarafından öne alınması ya da ötelenmesi söz konusu olabilir."


"ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI"

Yumaklı, sıcaklıkların tüm yurtta çok ciddi şekilde etkisinin hissedildiği bugünlerde vatandaşların aileleriyle, çocuklarıyla vakit geçirecekleri mesire, piknik alanlarında ateş yakmamalarının önemini yineledi.

Küçük bir kıvılcımın, müdahaleyle uğraşılmasından ziyade gönül yorgunluğuna, ülkenin kaynaklarının ve ekosistemdeki bütün canlıların yok olmasına yol açtığını düşünerek hassasiyet gösterilmesini isteyen Yumaklı, şöyle devam etti:

"Ülkemizde 4 aktif yangın vardı. Bunlardan biri dün 18.30'da başlamıştı ve 18.38'de müdahale etmiştik, Uşak'ta. Aslına bakarsanız enerjisi de kısmen düşürülmüştü. Yalnız orada da çıkan çok şiddetli rüzgar, bizim 'Kontrol altına alındı' anonsunu yapmamıza engel oldu maalesef. Emin olduktan sonra bununla ilgili bilgiyi de yine basın mensuplarımız vasıtasıyla kamuoyuna duyuracağız. Manisa Soma'da bir yangınımız çıktı, 14.40'ta ve 14.55'te müdahil olundu buraya. Ormanda başladı. Yine orada da çok kuvvetli rüzgar sebebiyle yayılma, genişleme eğilimi gösterdi. Arkadaşlarımız bütün güçleriyle mücadeleye devam ediyor kontrol altına almak için. Balıkesir Ayvalık'ta 14.55'te çıktı bugün ve 15.05'te müdahil olundu ilk anda. Çöplükte başladı ve maalesef ormana sirayet etti. Ancak arkadaşlarımdan en son aldığım bilgi, iyiye gittiği yönünde. Bununla ilgili bilgileri de aktaracağız. İzmir'de, Çeşme Karaburun'da 14.50'de bir yangın çıktı ve 15.05'te müdahil olundu. Bu da orman dışı bir alanda başladı ve ormana sirayet etti. Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu düşünürsek ve çok basit göz ardı ettiğimiz birtakım tedbirlerin alınmaması sebebiyle işte biraz önce söylediğim gibi ülkenin kaynaklarını, oradaki bütün ekosistemi yok edecek bir şeye sebep olacağımızı hiçbir şekilde unutmayalım."



Bakan Yumaklı, yılın 12 ayında yangın çıkmaması için bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri yaptıklarını belirtti.

Yangın riski altındaki illerin valileriyle toplantılar yaptıklarını dile getiren Yumaklı, "Ağır sonuçlara sebep olabilecek yangınlara müdahalede son derece hızlıyız. Asıl başarı, yangının çıkmaması. Bu başarı, sadece bir bakanlık başarısı değildir, bu ülkenin başarısıdır. Çünkü sahip olduğumuz ülkenin yeşil vatanıdır. Bunları korumakla ilgili bizim gayretimiz, çabamızdır. Yangın esnasında gerçekten arkadaşların risk analizleriyle bütün ekipmanlarını, ilgili yerlere konuşlandırması ve sürekli olarak sahada olması, bizim çok hızlı müdahale etmemize gerekçe hazırlıyor." diye konuştu.

BAKAN GECE BOYUNCA TAKİP ETTİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde süren yangına müdahale çalışmalarını gece boyunca takip etti.

Helikopterden yangın bölgesini inceleyen ve Yangın Yönetim Aracı'nda sahadan bilgi alan Yumaklı, daha sonra yangın bölgesine gitti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN