"Türkiye'de bir ilk" | Bakan Fahrettin Koca paylaştı: Bebeğine Spina Bifida tanısı konan anneye operasyon!

Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, ''Türkiye'de ilk kez'' gerçekleştirilen cerrahi bir operasyon yapıldı. Hamileliğinin 16. haftasında bebeğine Spina Bifida yani ''ayrık omurga hastalığı'' tanısı konulan anne Şeyma Hisar, doğum beklenmeden ameliyata alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili ''ülkemizde bir ilk''diyerek hastane ekibini kutlayan bir tebrik paylaşımında bulundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Haziran 2024 , 00:42 Güncelleme Tarihi :21 Haziran 2024 , 01:46
Türkiye’de bir ilk | Bakan Fahrettin Koca paylaştı: Bebeğine Spina Bifida tanısı konan anneye operasyon!

İÇİNDEKİLER

Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bebeğine Spina Bifida tanısı konulan Şeyma Hisar, hamileliğinin 16. haftasında ameliyat oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu ameliyatla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.




"ARAŞTIRMA HASTANEMİZDEKİ EKİBİMİZİ KUTLUYORUZ"


Bakan Koca, "Cerrahi uygulamada Türkiye'de bir ilk. Gebeliğinin 16. haftasında Şeyma Hanımın bebeğine Spina Bifida tanısı kondu. Bu, anne karnında bebeğin omurgasının tam kapanmaması ve buna bağlı olarak da omuriliğin ve sinirlerin açıkta kalması anlamına gelen bir hastalık. Tedavi edilmezse yürüyememe, idrarını ve büyük tuvaletini tutamama, kafada sıvı birikmesi gibi sonuçlara yol açıyor. Geleneksel yöntemlere göre sorun, doğum sonrası ameliyatla çözülüyor. Hem anne hem bebeği şanslı. Ameliyat doğum beklenmeden yapıldı. Bu cerrahi uygulama ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyor. Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki ekibimizi kutluyoruz." dedi.

SPİNA BİFİDA (AYRIK OMURGA HASTALIĞI) NEDİR?

Spina bifida, omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliği tamamen örtmediği ve omurilik ve ilişkili sinirlerin açıkta kaldığı bir durumdur. Spina bifida terimi Latinceden gelir ve "ayrık" veya "açık" omurga anlamına gelir. Bu kusur, hamileliğin ilk ayının sonunda, bir bebeğin omurga ve omuriliği gelişirken ortaya çıkar.

SPİNA BİFİDA NEDEN OLUR?

Spina bifidaya neyin sebep olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat ailede nöral tüp defekti öyküsü ve folat eksikliği gibi genetik ve çevresel risk faktörlerinin bir kombinasyonundan kaynaklandığı görülmektedir. Spina bifida için risk faktörleri şunları içerebilir:

Spina bifida beyazlarda daha yaygındır.

Kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir.

Folat eksikliği: B9 vitamininin doğal bir şekli olan folat, fetüsün sağlıklı gelişimi için önemlidir. B9 vitamini takviyeleri ve takviye edilmiş gıdalarda bulunan sentetik formuna folik asit denir. Folik asit eksikliği spina bifida ve diğer nöral tüp defekti risklerini artırır.

Ailede nöral tüp defekti öyküsü: Nöral tüp defektine sahip çocuğu olan çiftlerin, aynı defekti bulunan başka bir bebeğe sahip olma riski biraz daha yüksektir. Bu risk, önceki iki çocukta rahatsızlık varsa artar. Ayrıca, nöral tüp defekti ile dünyaya gelen bir kadının spina bifidalı bir çocuk doğurma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, spina bifidalı çok sayıda bebeğin bilinen ailesel bir nöral tüp defekti öyküsü yoktur.

Bazı ilaçlar. Örneğin, epilepsi tedavisinde kullanılan valproik asit, hamilelik sırasında alındığında muhtemelen vücudun folat ve folik asit kullanma mekanizmalarını etkileyerek spina bifida riskinde artışa neden olur.

Şeker hastalığı: Kan şekerinin iyi kontrol edilemediği diyabetli kadınların spina bifidalı bir bebek sahibi olma riski daha yüksektir.

Obezite: Gebelik öncesi obezite, spina bifida da dahil olmak üzere nöral tüp defekti riskinde artış ile ilişkilidir.

Hamilelikte vücut ısısında yükseklik: Bazı kanıtlar, hamileliğin ilk haftalarında vücut sıcaklığında yükseklik olmasının spina bifida riskini artırabileceğini göstermektedir. Ateş, sauna veya sıcak küvet kullanımı nedeniyle vücut sıcaklığında yükselme, spina bifida riskinde hafif oranda artışla ilişkili görülmüştür.

Spina bifida için bilinen risk faktörleri varsa, hamilelik öncesi daha yüksek dozda folik asit ihtiyacı ile ilgili fikir almak için doktorunuza başvurmanız yararlı olacaktır. Hamilelik boyunca kullanılan ilaçlar da mutlaka doktora söylenmelidir. Çünkü bazı ilaçların dozları, Spina bifida riskini azaltmak için gebelikten önce ayarlanabilir.

SPİNA BİFİDA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Doğum Öncesi Ameliyat Tedavisi: Spina bifidalı bebekler sinir fonksiyonu tedavi edilmezse doğumdan sonra kötüleşebilir. Bu sebeple fetal cerrahi gerekebilir. Doğum öncesi cerrahi, hamileliğin 26. haftasından önce gerçekleştirilir. Hamile annenin rahmi açılır ve bebeğin omuriliğini onarılır. Araştırmalar, fetal cerrahinin spina bifidalı çocuklarda engelliliği ve hidrosefali riskini azalttığı, koltuk değneklerine veya diğer yürüme araçlarına ihtiyaç duyma ihtimalini düşürdüğünü göstermektedir.

Fizyoterapi Tedavisi: Fizyoterapi, spina bifidalı hastaların mümkün olduğu kadar bağımsız hareket edebilmesine yardımcı olmanın önemli bir yoludur. Bunun için Çocuk ortopedisti bölümünden bilgi alınmalıdır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN