Başkan Erdoğan ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

Son dakika haberleri... Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Estonya Cumhurbaşkanı Karis ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği'ne üyeliğin stratejik hedef olduğunu vurgulan Başkan Erdoğan, "Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar" ifadelerini kullandı. Öte yandan İsrail'in vahşetini kıyan Başkan Erdoğan, "Gazze'de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrar değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir" dedi.

Giriş Tarihi 26 Haziran 2024, 19:36 Güncelleme 27 Haziran 2024, 19:52
Başkan Erdoğan ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar." dedi.


Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Erdoğan ve Karis görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Estonya ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Karis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Karis ile görüşmelerinde Türkiye-Estonya ilişkilerini geliştirme yönündeki ortak iradeyi teyit ettiklerini dile getiren Erdoğan, görüşmelerde, bu istikamette atılacak müşterek adımları ele aldıklarını aktardı.

Türkiye ve Estonya'nın her alanda işbirliğini ilerletme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, "429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da arttırabiliriz." dedi.

Erdoğan, geçen yıl tesis edilen Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin ilk toplantısını en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleştirileceğini ifade ederek, bu toplantı ile ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından yeni bir yol haritasının da belirlenmiş olacağını söyledi.



NATO müttefikleri olarak, savunma sanayi alanında tesis edilen mevcut işbirliğini ilave somut projelerle geliştirebileceklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bilim ve teknolojiden, eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini, işbirliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak addediyoruz. Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk. Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki dayanışmamızın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum."


"TARAFLARA YÖNELİK TELKİNLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"

Cumhurbaşkanı Karis ile Türkiye-AB ilişkileri ile güncel bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını aktaran Erdoğan, "Her vesileyle vurguladığımız üzere, Avrupa Birliği'ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye'ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar. Estonya'nın da bu anlayış temelinde Türkiye'ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis'le de bu vesileyle paylaşmış oldum." dedi.

Erdoğan, görüşmelerde, Ukrayna'daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizin altını bir kez daha çizdim. Ukrayna'daki yıkımın bir an evvel son bulması ve taraflar için adil, nihai çözüme ulaşılması ancak diploması ile mümkündür. Taraflara yönelik bu yöndeki telkinlerimizi sürdürüyoruz. Rusya'nın dışlandığı girişimlerin, arzu edilen sonuçları vermeyeceğine dair görüşümüzü de koruyoruz."


"GAZZE'DEKİ BARBARLIĞIN SORUMLULARI HESAP VERECEK"

Görüşmede, Gazze'de yaşanan vahşetin de gümdemlerinde olduğunu dile getiren Erdoğan, "İsrail'in, uluslararası toplumun kalıcı ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'de sürdürdüğü katliamlar, sadece bölgesel istikrarı değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze'deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Gazze'deki insani felaketin sona ermesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacının sürdüğünü belirten Erdoğan, Türkiye olarak bu konuda elden gelen ne varsa yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Erdoğan, "Kalıcı barış iki devletli çözümden geçiyor. Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Karis ve heyetine ziyaretleri için teşekkür eden Erdoğan, görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diledi.


KARIS: TÜRKİYE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini desteklediğini ve desteklemeye de devam edeceğini belirterek, "Türkiye ve AB arasındaki diyalog çok kıymetli. Türkiye'nin stratejik olarak AB komşuluk güvenliği açısından çok önemli olduğunu biliyoruz." dedi.

Estonya Cumhurbaşkanı Karis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Karis, Türkiye ile Estonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin ve dostluğunun 100. yılını kutladıklarını, iki ülke arasındaki kültürel paylaşımların ilişkileri güçlendirdiğini söyledi.

Estonya'nın 1929'da ilk konsolosluğunu İstanbul'da açtığına, tarihsel açıdan iki ülkenin iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Karis, Türkiye'nin Estonya'daki Sovyet işgalini tanımadığını aktardı.

Karis, Türkiye ve Estonya'nın NATO çerçevesinde müttefik olduklarını, iki ülkenin transatlantik güvenlik alanında çalışmalarının ortaklaşa şekilde devam ettiğini anlattı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Hatay'a arama kurtarma ekibi gönderdiklerini hatırlatan Karis, iki ülkenin hem ulusal hem de bölgesel düzeyde işbirliklerinin sürdüğünü dile getirdi.

Karis, Afrika ve Orta Doğu'da imar çalışmalarına yönelik katkılarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki dostluğun ve diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını kutluyoruz. Bunun çok önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum. Bu vesileyle geleceğe yönelik bakış ortaya koyabileceğiz. Savunma alanındaki işbirliğimiz ve aynı zamanda savunma sanayi alanındaki ortaklaşa yaptığımız çalışmalar vesilesiyle Estonya'daki savunma güçlerine Türkiye'den zırhlı araçlar sağlanacak ve ilgili işletmeleri yarın ziyaret edeceğim. Burada ticaret hacmimize baktığımız zaman, bu sayede giderek artıyor. 709 milyon avroluk bir hacme ulaştık. 2020'ye kıyasla iki katına ulaşmış bulunuyor ve aynı zamanda tabii iki taraflı olarak artmasını bekliyoruz."



TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ

Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili konuşan Karis, Türkiye'nin önemli aday ülke olduğunu, Estonya'nın bu üyelik sürecini desteklediğini ve desteklemeye de devam edeceğini söyledi.

Karis, "Türkiye ve AB arasındaki diyalog çok kıymetli. Türkiye'nin stratejik olarak AB komşuluk güvenliği açısından çok önemli olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra tabii ki AB, Türkiye ile diyaloğunu devam ettirmeli ve daha da derinleştirmelidir. Türkiye'nin aynı zamanda dünyadaki en büyük mülteci nüfusa ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği için önemli bir partner göç konusunda." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinen Karis, savaşın sadece Avrupa bölgesinde değil aynı zamanda küresel güvenlik mimarisi açısından son derece derin etkiler ortaya koyduğunu vurguladı.


Ukrayna'nın varlığını sürdürmesinin herkes için çok önemli olduğuna işaret eden Karis, şunları söyledi:

"Ukrayna'nın varlığını sürdürmesine yönelik ayakta kalması için Türkiye'nin de desteği çok önemlidir. Yine gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 0,25 oranında bir katkı sağlıyoruz biz de Ukrayna'ya. Rusya'nın Ukrayna'da durdurulmaması halinde Rusya'nın saldırganlık açısından iştahı giderek daha da artacaktır. Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Kırım'ın 2014'te işgalini, ilhakını kınamıştı ve kabul etmemişti Türkiye. Karadeniz tahıl girişimi açısından da Türkiye'nin yaptığı katkılar çok önemliydi, çok kıymetliydi. Küresel gıda güvenliği açısından da bu tahıl girişimi çok önemliydi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlatmış olduğu savaş aynı zamanda dünya çapında da gıda güvenliğini tehdit etmiştir."

Karis, NATO'nun 75. yılını kutladığını hatırlatarak, Washington zirvesinde çok önemli mesajların verilmesi gerektiğini, Ukrayna'ya destek mesajının tekrarlanması gerektiğini, Rusya'yı "askeri bir güçle" yenebileceklerini ifade etti.

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin konuşan Karis, bölgeye insani yardıma olan ihtiyacın giderek arttığının altını çizdi.



Karis, Birleşmiş Milletlerde (BM) Filistin'in tam üyeliğini desteklediklerini ve BM Genel Kurulunda Filistin'e daha fazla hakların verilmesi konusunda da desteklerini yinelediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"BM'nin Filistinli mültecilere yönelik, çalışmalarını sürdüren, yardımı destekleyen organizasyonuna yönelik de desteğimizi devam ettiriyoruz. Gerçekten burada yaşanan çatışma daha önce eşi benzeri görülmemiş bir boyutta devam ediyor ve özellikle de Gazze Şeridi'nde en çok uluslararası yardıma, insani yardıma ihtiyaç duyan kişilere bu yardımın bir an evvel ulaştırılması gerekiyor."



BAŞKAN RESMİ TÖRENLE KARŞILADI

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu.


Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis'i resmi törenle karşıladı.

ONURUNA RESMİ YEMEK VERİLDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis onuruna akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemek, basına kapalı gerçekleşti. Yemekte, iki ülke heyetleri de yer aldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN