MİT'ten provokasyona geçit yok: Hem Türkiye hem Suriye'nin kuzeyi... "Müdahale edildi" | Milli Savunma Bakanı Güler'den uyarı

Kayseri'de Suriye uyruklu bir şahsın Suriye uyruklu bir çocuğu taciz etmesinin ardından yaşanan olaylara ve Suriye'nin kuzeyindeki provokasyonlara karşı Milli İstihbarat Teşkilatı gerekeni yaptı. MİT'ten yapılan açıklamada, provokatif olaylara müdahale edildiği belirtilerek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı faaliyet gösteren, Türkiye’nin izlediği dış politikaya karşı düzeni bozmak isteyen provokatif eylemlerde bulunan kişiler ve eylemlerde yer alanlar yakalanmış, bu kişiler hakkında gerekli işlemler yapılmıştır. Eylemlere karışan ve olayları kızıştıran her kişi tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılmasına devam edilmektedir." ifadelerine yer verildi. Provokasyona karşı bir uyarı da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den geldi.

Giriş Tarihi 02 Temmuz 2024, 10:48 Güncelleme 02 Temmuz 2024, 13:44
MİT’ten provokasyona geçit yok: Hem Türkiye hem Suriye’nin kuzeyi... Müdahale edildi | Milli Savunma Bakanı Güler’den uyarı

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Türkiye içinde ve Suriye'nin kuzeyindeki provokatif olaylara müdahale edildiğini açıkladı.

HEM KAYSERİ HEM SURİYE'NİN KUZEYİ KARIŞTI
Geçtiğimiz gün Kayseri Melikgazi'de Suriye uyruklu bir kişinin, 7 yaşındaki Suriyeli çocuğu taciz ettiği iddiası üzerine sokaklar karıştı.

Ardından bir provokasyon haberi de Suriye'nin kuzeyinden geldi.

Provokatörler Türk bayrağına saldırdıProvokatörler Türk bayrağına saldırdı

Bölgedeki provokatörler Türk bayrağını alçakça hedef alarak Türkiye'den gelen araçlara saldırdı.

Kayseri'de Suriyelilerin ev ve işyerleri hedef alındıKayseri'de Suriyelilerin ev ve işyerleri hedef alındı

MİT DEVREDE
Kirli bir oyunun fitilini ateşlemeye çalışan provokatörlere karşı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) sahada.

PROVOKATİF OLAYLARA MÜDAHALE EDİLDİ
MİT'ten yapılan açıklama Türkiye içinde ve Suriye'nin kuzeyindeki provokatif olaylara müdahale edildiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kayseri'de Suriyeli bir kişinin Suriyeli küçük bir çocuğa tacizde bulunduğu iddiaları üzerine önce Kayseri'de başlayan olaylar sonrasında Suriye'nin kuzeyinde de etkisini göstermiştir. Türkiye'de provokatörlerin Suriyelilere karşı düzenlediği eylemlere karşı olarak, Suriye'nin kuzeyinde de Türk güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde karışıklıklar meydana gelmiştir.

Hatay, Gaziantep, Kayseri, Konya, Bursa ve İstanbul Sultanbeyli'de gece boyu Suriyelilere ve Suriyelilere ait iş yerlerine yönelik eylemler olduğu gözlemlenmiş, Suriye tarafında da Türklere karşı eylemler yapılmıştır.
Milli İstihbarat Teşkilatı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Güçleri hem Türkiye içinde hem de Suriye'nin kuzeyinde eşgüdüm halinde yaşanan olayları takip etmiş ve gerekli müdahaleler yapmıştır.

HİÇBİR ŞEKİLDE İZİN VERİLMEYECEKTİR."
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı faaliyet gösteren, Türkiye'nin izlediği dış politikaya karşı düzeni bozmak isteyen provokatif eylemlerde bulunan kişiler ve eylemlerde yer alanlar yakalanmış, bu kişiler hakkında gerekli işlemler yapılmıştır. Eylemlere karışan ve olayları kızıştıran her kişi tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılmasına devam edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelik yapılan bu eylemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecektir."

MİLLİ SAVUNMA BAKANI GÜLER'DEN UYARI
Provokasyona ilişkin bir uyarı da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den geldi.

Güler, TSK komuta kademesinin katılımı ile birlik komutanlarıyla video konferans toplantısı gerçekleştirdi Güler, TSK komuta kademesinin katılımı ile birlik komutanlarıyla video konferans toplantısı gerçekleştirdi

Bölgede kurulmak istenen terör koridoruna dikkat çeken ve "Asla müsaade etmeyeceğiz" diyen Güler, "Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren bazı unsurların kamu düzenini bozma girişimleri devletimizin tüm birimleriyle gösterdiği özverili çaba sayesinde başarısız kılınacaktır." dedi.

Güler şu ifadeleri kullandı:

"Suriyeli sığınmacılar konusunda son dönemde oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ve artan gerilimler dikkatle izlenmektedir. Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren bazı unsurların kamu düzenini bozma girişimleri devletimizin tüm birimleriyle gösterdiği özverili çaba sayesinde başarısız kılınacaktır."

SMO'DAN "KARDEŞİZ" MESAJI
Öte yandan provokasyonlar sonrası Suriye Milli Ordusu (SMO) bileşenlerinden Hamza ve Süleyman Şah tümenlerinin oluşturduğu Müşterek Kuvvetler, ülkenin kuzeyinde Türk bayrağını göndere çekerek, "kardeşiz" mesajı paylaştı.

SMO Türk bayrağını göndere çektiSMO Türk bayrağını göndere çekti

Protestoları ve silahlı eylemleri engellemek amacıyla güvenliği sağlayan SMO bileşenlerinden Hamza ve Süleyman Şah tümenlerinin oluşturduğu Müşterek Kuvvetler, askeri karargahlarından video yayımladı.

Türk ve Suriyeli muhaliflerin bayraklarının göndere çekildiği görüntüde, "Bayrağımız bir, düşmanımız bir, biz kardeşiz" açıklaması yer aldı.

Müşterek Kuvvetler yaşanan olaylara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'deki halkı "fitne sahiplerinin peşinden gitmemeye" çağırmıştı.

Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Geçici Hükümeti de yaptığı yazılı açıklamada, "özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türkiye ile Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu'nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır." ifadelerini kullanılmıştı.