Sığınmacılarla ilgili yeni dönem başlıyor: Önce uyarı sonra sınır dışı!

Türkiye, sığınmacılar ve kaçak göçle mücadelede yeni bir döneme giriyor. İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan yeni uygulamayla, sığınmacıların adres beyanlarının doğruluğu tek tek kontrol ediliyor. Bu kapsamda yapılan denetimlerde, sığınmacıların adres gösterdikleri yerlerde yaşayıp yaşamadıkları tespit edilecek. Yerinde olmayanlar önce uyarılacak, uymayanlar sınır dışı edilecek. İşte detaylar...

Giriş Tarihi :06 Temmuz 2024 , 16:03 Güncelleme Tarihi :07 Temmuz 2024 , 18:57
Sığınmacılarla ilgili yeni dönem başlıyor: Önce uyarı sonra sınır dışı!

İÇİNDEKİLER

Türkiye, sığınmacılar ve kaçak göçle mücadelede yeni bir döneme giriyor. Sığınmacılar önce uyarılacak uymayanlar sınır dışı edilecek.

AK Parti Strateji Kurulu'nun bu hafta yapılan toplantısında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sığınmacılar ve kaçak göçle ilgili sunum yaptı.

Yerlikaya'nın paylaştığı bilgiler şöyle:
"Kayıt dışı göçle mücadele ve sığınmacılar konusunda önümüzdeki dönem yeni açılımlar olacak.

EV KONTROLLERİ: UYMAYANLAR SINIR DIŞI EDİLECEK
Yeni bir uygulama başlattık. Türkiye'de kayıt altında bulunan sığınmacıların bildirdikleri adreslere gidiliyor. Adreste bulunamayıp başka şehirlere gidenlerin yardımları kesilecek. Bunlardan adreslerine dönmeleri isteniyor. Bu uyarıya karşın yerlerine dönmeyenlere sınır dışı edilecekleri bildiriliyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikayaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

İŞ DÜNYASININ TALEPLERİ
Şimdi önümüzdeki sürece ilişkin yeni planlamalar olacak. Çünkü iş dünyasından da bazı talepler söz konusu. Türkiye'de bulunan sığınmacıların kayıtlı olarak çalıştırılmasını istiyorlar. Bununla ilgili bazı çalışmalar olacak.

100 BİN GERİ GÖNDERME
2023'te ilk olarak İstanbul'da Mobil Göç Noktası uygulaması başlatmıştık. Şu anda, 200'e yakın mobil göç noktası var. Bugüne kadar bu yolla 700 binden fazla kimlik sorgulaması yapıldı. Bunlardan düzensiz göçmen olan 100 bine yakını geri gönderme merkezlerine gönderildi.

KAYIT ALTINDALAR
Kayıt dışı sığınmacılar olduğu yönündeki iddialar doğru değil. Bunların kayıtları var.

SON RAKAMLAR
Türkiye'de 3 milyon 100 bin civarında geçici koruma altında Suriyeli bulunuyor. İkamet izniyle kalanlar bir milyon 100 bin civarında. 235 bin uluslararası koruma kapsamında yabancı var. Bunlarla birlikte düzenli göç dediğimiz kayıtlı 4.5 milyona yakın yabancı var.

KAÇ SURİYELİ DÖNDÜ
2016'dan bu yana 700 bin civarındaki Suriyeli sığınmacı ülkesine döndü.

Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine 7 bin 600 civarında operasyon yapıldı. Göçmen kaçakçılarına nefes aldırmıyoruz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN