Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
ÖDENEKLER BAŞKA BİR AMAÇ İÇİN KULLANILAMAYACAK
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.
Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYE BAŞKANLARINA CEZA
Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.
Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40'ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
MUHALET AYM'YE GÖTÜRECEK
Muhalefetin karşı çıktığı yasa düzenlemesini CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.
Özel, CHP'li belediyelerin yasaya direneceklerini ve asla bu kanunun örtülü talimatına uymayacağını kaybetti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel.
GÖRÜŞMELER SIRASINDA GERGİNLİK HAD SAFHADAYDI
Başıboş sokak köpeklerine yönelik kanun görüşmeleri sırasında da gergin anlar yaşandı.
CHP'nin başını çektiği muhalefet bloğu yasayı Meclis'ten geçirtmemek için çeşitli provokasyonlara imza attı.
CHP ve DEM Parti maddelerin oylanmasını yavaşlatmak için 10 saniye arayla yoklama talep etti.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "CHP'li belediyeler katılmayacak, ölüme paydaş olmayacağız" diyerek yasaya karşı gelip kanunsuz eylemde bulunacaklarını açık açık ilan etti.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın
KAN RENGİNDE ELDİVENLER TAKARAK PROTESTO ETTİLER
CHP milletvekilleri ise kırmızı boyalı eldivenler takarak sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifini protesto ettiler.
Başıboş sokak köpeklerine ilişkin düzenlemenin görüşmelerinde CHP milletvekilleri
DEM'Lİ PROVOKATÖR YİNE İŞ BAŞINDA!
Komisyon görüşmeleri sırasında Antalya'da başıboş sokak köpeklerinden kaçarken kamyonun altında kalıp hayatını kaybeden Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar'a "Şovcu" deme cüreti gösteren DEM Partili Perihan Koca Meclis Genel Kurulu'nda da provokasyonunu sürdürdü.
Koca mevzuyu bağlamından kopararak "Bugün köpekleri yarın engellileri sonra da kadınları uyutalım dersiniz. Bunun adı katliamdır, faşizmdir" dedi.