Normalde 1 Temmuz'dan ekim ayına kadar tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Erdoğan'ın gündemdeki yasaların tümü geçene kadar tatile gidilmemesini istemesi üzerine takviminde değişikliğe gitti.
Yapılan değişikliğin ardından çalışmalarını sürdüren milletvekilleri, dün( 29 Temmuz) tatil öncesi son mesaisini yaptı.
Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü.
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi.
Meclis'in son bu yılki son oturumunun kapanmasıyla birlikte milletvekilleri hatıra fotoğrafları çektirdi.
TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
KANUNDA NELER VAR?
Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.
İKİ KAVRAM AÇIK ŞEKİLDE TANIMLANACAK
Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak.
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak.
Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.
O İFADE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAK
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.
SAHİPLENDİRİLİNCEYE KADAR BAKIMEVLERİNDE BARINACAKLAR
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
ÖTENAZİ HANGİ DURUMDA YAPILACAK?
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
HAYVANLARI BAKIMEVİ DIŞINDA BİR YERE BIRAKMAK YASAK
Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.
"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.
İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.
BAKANLIK DESTEK SAĞLAYACAK
Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
ÖDENEKLER BAŞKA BİR AMAÇ İÇİN KULLANILAMAYACAK
Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.
Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.
Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.
GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYE BAŞKANLARINA CEZA
Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.
Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40'ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.
MUHALET AYM'YE GÖTÜRECEK
Muhalefetin karşı çıktığı yasa düzenlemesini CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.
Özel, CHP'li belediyelerin yasaya direneceklerini ve asla bu kanunun örtülü talimatına uymayacağını kaybetti.
GÖRÜŞMELER SIRASINDA GERGİNLİK HAD SAFHADAYDI
Başıboş sokak köpeklerine yönelik kanun görüşmeleri sırasında da gergin anlar yaşandı.
CHP'nin başını çektiği muhalefet bloğu yasayı Meclis'ten geçirtmemek için çeşitli provokasyonlara imza attı.
CHP ve DEM Parti maddelerin oylanmasını yavaşlatmak için 10 saniye arayla yoklama talep etti.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "CHP'li belediyeler katılmayacak, ölüme paydaş olmayacağız" diyerek yasaya karşı gelip kanunsuz eylemde bulunacaklarını açık açık ilan etti.
KAN RENGİNDE ELDİVENLER TAKARAK PROTESTO ETTİLER
CHP milletvekilleri ise kırmızı boyalı eldivenler takarak sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifini protesto ettiler.
DEM'Lİ PROVOKATÖR YİNE İŞ BAŞINDA!
Komisyon görüşmeleri sırasında Antalya'da başıboş sokak köpeklerinden kaçarken kamyonun altında kalıp hayatını kaybeden Mahra Melin Pınar'ın annesi Derya Pınar'a "Şovcu" deme cüreti gösteren DEM Partili Perihan Koca Meclis Genel Kurulu'nda da provokasyonunu sürdürdü.
Koca mevzuyu bağlamından kopararak "Bugün köpekleri yarın engellileri sonra da kadınları uyutalım dersiniz. Bunun adı katliamdır, faşizmdir" dedi.
DEM PARTİ'DEN AKLA ZİYAN ÇIKIŞ: İNSAN HAYVANDIR
DEM Parti İzmir vekili Burcugül Çubuk ise "Canlılar aleminde hayvanlar başlığı altındayız. Hepimiz hayvanlar alemindeyiz. İnsan hayvandır" şeklinde akla ziyan sözler sarf etti.
AK PARTİ: "SİZ HAYVAN SEVDİĞİNİZİ İDDİA EDİYORSUNUZ AMA İNSAN SEVMİYORSUNUZ"
AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım da muhalefetin yasa görüşmelerindeki sabotajına sert tepki gösterdi.
Yıldırım, "Bu yasayı insanlar istiyor, siz hayvan sevdiğinizi iddia ediyorsunuz ama insan sevmiyorsunuz. Biz bu düzenlemeyi yapacağız siz de uyacaksınız" dedi.
AK PARTİLİ VEKİLLER SERRA KADIGİL'İ PROTESTO ETTİ
TİP vekili Sera Kadıgil, sahipsiz köpeklere ilişkin kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM oturumunda söz aldı.
AK Parti milletvekilleri, komisyon görüşmeleri sırasında evladı Mahra'yı sahipsiz köpeklerin saldırısında kaybeden anne Derya Pınar'ın üzerine yürüyen ve komisyon başkanı Vahit Kirişci'nin önüne dosya fırlatan Kadıgil'i protesto ederek konuşma öncesinde Genel Kurul'u terk etti.
Oturumda parti adına yalnızca AK Parti Grup Başkanvekilleri kaldı.